Да родиш след 30 – предимства и недостатъци

Създаването на семейство е нещо прекрасно, а да бъдеш родител е същинско предизвикателство. От десетилетия наред се води спор коя е перфектната възраст да родиш дете, но такава всъщност няма. Днес живеем в изключително свободни времена, в които сами даваме тон на живота си. Не сме длъжни да се съобразяваме с някакви общоприети норми. До преди две поколения насам да родиш дете след 25-годишна възраст се е считало за нещо срамно. Жената често е бивала сочена с пръст, обявявана за безплодна и всякакви други небивалици.

За наша огромна радост днес това съвсем не е така. Все повече хора приемат нормално решението на едно семейство да създаде потомство след 30-годишна възраст или пък изобщо да няма такова. Свободни сме да правим това, което ни кара да се чувстваме щастливи, без да се влияем от хорското мнение. Разбира се, винаги ще се намери някоя баба, която да ни каже „Деца, няма ли да се жените вече?“ или „Скъпа, биологичният часовник тик-така, какво чакаш?“. Нека подминаваме тези подмятания с усмивка, колкото и невъзпитани да са те.

 

 

Прочетете също: Начини, с които да подобрим психическото си здраве, за да бъдем по-продуктивни

 

Какво показва статистиката?

По официални данни на Националния статистически институт средната възраст за раждане на първо дете у нас е 28,9 години. В тези данни са включени абсолютно всички български семейства, както и тези от малцинствените групи. Именно те влияят на спада на възрастта, тъй като раждат децата си твърде млади. Много преди навършването на пълнолетие. Изключим ли тях, данните биха посочили като средна възраст около 35 години. За разлика от миналия век, когато майките ни са раждали на по 20, днес ще изброим няколко предимства и недостатъци на това да родиш след 30 г. Разбира се, изключваме семействата с репродуктивни проблеми, които понякога желаят да имат дете и преди тази възраст, но по медицински причини това не може да се случи.

 

Финансов аспект

Най-често срещаният довод на една жена да желае да роди след 30 г. е стремежът ѝ към кариерно развитие. Тя иска да изгради добри позиции на работното място, да се сдобие с няколко квалификации. Чак тогава тя се чувства готова да се отдаде на майчинството. По този начин ще се чувства много по-стабилна финансово и ще е сигурна, че може да осигури добър стандарт на живот на бъдещото си дете.сайтове за детски играчки

 

Избор на правилния партньор

Жената прехвърлила 30-те обикновено е по-уверена и знае точно какво иска от мъжете и как да го получи.  В живота си е срещала много и различни хора, което ѝ позволява да прецени добре дали мъжът до нея може да бъде добър баща на децата ѝ. Специалистите отчитат много по-малък брой на разводите при оженилите се след 30-годишна възраст.

 

Улегналост и информираност

През третото десетилетие от живота си жената освен по-стабилна финансово, е много по-улегнала в емоционално отношение. Това е изключително благоприятно за бъдещото дете, защото ще получи едно спокойно детство. Освен това на тази възраст жената е много по-информирана относно отглеждането на дете и това би могло да ѝ вдъхне много по-голяма увереност.мамчета

 

Медицински аспект

От медицинска гледна точка шансовете на една жена да забременее по естествен път осезаемо намаляват, след като прехвърли 30 години.  Бременността след 35-годишна възраст крие повече рискове от увреждания на плода, преждевременно раждане, спонтанен аборт и редица други. Все пак, нека подчертаем, че това са статистически данни – не е задължително усложнения да се получат при всеки, но шансовете за такива просто се увеличават.

 

Младостта си казва своето

Едно от най-големите предимства на раждането през 20-те години е по-младото и здраво тяло, което притежава бъдещата майка. На тази възраст тя има много повече енергия, за да тича в парка след детето, да работи и върши цялата домакинска работа. Освен това възрастовата разлика между поколенията е много по-малка, което също трябва да се вземе под внимание.

 

Кариерата може да почака

Когато една жена роди след 30-годишна възраст, тя неминуемо стопира кариерата си за определен период от време без значение дали е на редова или ръководна позиция. Това често пъти се оказва пагубно за нея в зависимост от сферата, в която работи. Затова все още не малко жени избират да родят преди 30 г. и след това да градят кариера, която няма да им се наложи да прекъсват, тъй като децата им ще са поотраснали, ще посещават детска градина или училище докато майката се издига в професионален аспект.

 

Прочетете също: 10 най-често срещани имена в света

 

Без значение на каква възраст сте в момента и на каква мечтаете да създадете семейство, най-важното е да дадете на детето си цялата любов, на която сте способни. Никога няма правилен момент да станеш родител, нито пък неправилен. Децата идват при нас тогава, когато сме наистина готови, дори и да не осъзнаваме.

Забравените игри на децата от 90-те

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни