Какво е фастинг и здравословен ли е за организма ни?

Обичате ли себе си? Редица популярни гурута, които ни учат „как да живеем“, не спират да повтарят, че на първо място трябва да изпитваме любов към себе си. А след това към всички и всичко останало. Въпреки това обаче ние всеки ден водим война с образа в огледалото, който никога не харесваме. А как да обичаш човек, когото не харесваш? Липсата на самочувствие и стремежът ни да постигаме бързи резултати за кратко време ни карат да подлагаме тялото си на всякакви лишения. Диетите изтощават организма ни, а липсата на воля ни пречи да изпитаме удоволетворение от положените усилия. През последните няколко години изключително популпрен е т.нар. фастинг. Това е вид хранителен режим. Той не изисква спазването на строги правила или нуждата всеки ден да готвим странна храна, която принципно не консумираме. Повече за това какво е фастинг ще научите от тази статия на “Всички теми“.

фастинг

Какво е фастинг?

  • Фастинг, или по-точно казано, периодично гладуване, е вид японски хранителен режим, който определя прозорец от денонощието, през който не приемаме храна. Това спомага за по-доброто ѝ преработване от организма. Той се състои от две фази – фаза на гладуване и фаза на прием на храна. Първият период обикновено е по-дълъг и в определен интервал можем да приемаме само вода, чай и кафе без подсладители. През втория етап можем да приемаме всякакъв вид храна, но не бива да прекаляваме с количествата, за да не затормозяваме организма си. Според специалистите този тип гладуване не е толкова стресиращ за организма като например консумирането само и единствено вода за период от 24 до 48 часа. В зависимост от динамиката на ежедневието си, можем да изберем някоя от четирите разновидности на фастинга

Видове фастинг

  • 12/12: Това е един от най-предпочитаните методи, особено за начинаещи. При фастинг 12/12 първото ви хранене за деня е например в 8 ч., а последното трябва да е в 20 ч. В този случай не усещате заструднение във времето определено за гладуване, тъй като по-голямата част от него прекарвате в сън.
  • 16/8: Любимият метод на хората, които обикновено избягват закуската. В тази вариация първото хранене може да бъде в 12 ч. на обяд, а последното в 8 ч. вечерта. Подходящ е за хората, чиито работен ден е дълъг и единственото време, което прекарват със семейството, е вечер около смейната трапеза. Режимите, които изискват хранене не по-късно от 18:00 ч., развалят идилията. Всичко, разбира се, може да бъде променено спрямо вашето ежедневие. Важно е да спазвате простото правило – 16 часа глад, 8 часа време за хапване.
  • 20/4: Тази разновидност на фастига е предпочитана главно от хората с много натоварено ежедневие и с минимално време за хранене. Това им позволява да хапват след работа например в диапазона 18-22 ч. Разбира се, това е трудно постижимо от всеки, така че добре пеценете своите възможности.
  • 5:2: Последната фастинг разновидност предполага през 5 дни от седмицата да се храните нормално, но през останалите два да не приемате повече от 500 калории. Това само по себе си е изключително малко. Този метод изисква по-голяма дисциплина и съобразителност на режима спрямо ежедневните ни нужди и затова не е от най-предпочитаните.

Заключение

Едни от главните предимства на фастинга е неангажираността му спрямо какво ядете и колко точно калории приемате. Не е нужно да се притеснявате, че ще отидете на гости у приятелите си, а ще трябва да опитате само салатата, защото останалата храна не влиза в режима ви. Избирайки най-подходящия интервал за гладуване спрямо ежедневието си, можете да ускорите метаболизма си и да намалите теглото си. Важно е обаче да не изпадате в крайности и да не намалявате до максимум приема на калории. По този начин ще спечелите войната с килограмите, но ще загубите здравия си организъм.

Нищо никога не е на всяка цена и е важно да обичаме себе си такива, каквито сме. Полагайте нужните усилия, за да имате здраво тяло и добър външен вид! Това може да направите както с хранителен режим, така и с тежки тренировки във фитнес залата.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни