Каква е разликата между диета и хранителен режим?

Една важна стъпка по пътя към щастието е да се чувстваме добре в собствената си кожа. Малко са късметлиите с отлични генетични дадености, които могат да хапват каквото си поискат, когато си поискат. И да не са спортували никога, но в същото време да изглеждат феноменално. Поради тази причина по-голямата част от човечеството гладува, подлага се на изтощителни тренировки и въпреки това, все има нещо за подобряване.  Хората, които не са почитатели на спорта по една или друга причина, избират да се сдобият с желана форма чрез спазване на някоя от популярните диети.

Понятията “диета” и “хранителен режим” често се използват като взаимозаменяеми, но между тях има разлика

Диетата обикновено се отнася до временна промяна в хранителните навици с цел постигане на конкретен резултат, като например намаляване на теглото или подобряване на здравето. Диетите често включват ограничаване на определени храни или групи храни или ограничаване на приема на калории. Някои примери за популярни диети включват средиземноморската диета, кетогенната диета и палео диетата.

От друга страна, хранителният режим е по-дългосрочен подход към храненето, който се фокусира върху цялостното здраве и благополучие. Хранителните режими са по-скоро насочени към развиване на здравословни хранителни навици, които могат да бъдат поддържани във времето, отколкото към следване на ограничителен хранителен план. Хранителните режими могат да включват разнообразни храни от всички хранителни групи и да наблягат на значението на балансираното хранене.

Този вид хранене е изключително стресиращ за организма, а резултатите от него рядко са дълготрайни. Обикновено след като сме спазвали една или друга диета, започвайки да се храним отново нормално, връщаме вече изгубеното тегло, ако не и повече от него. Диетите са подходящи за хора, които искат да постигнат резултати за кратък период от време. Видовете хранене, които се изграждат главно на базата на лишения от един или друг вид храна, рядко са полезни за организма ни. Няма как един вид диета да е ефикасна и полезна за всеки човек, колкото и добри резултати да ни обещава.

90-дневната диета – за или против?

В България една от най-популярните диети е „90-дневната диета“ , която изисква всеки ден да се храним с различни групи храни. Това действително спомага да намалим калорийния прием, но крайният резултат рядко е здраво и красиво тяло. Обикновено хората, които се хранят разделно, се радват на бързи резултати що се отнася до числата, които ни показва кантара. В огледалото обаче те често виждат едно отпуснато тяло със стрии и целулит, нещо което определено не е красиво. Важно, когато спазваме някакъв вид диета, е и да не спираме да се движим, за да изглеждаме наистина добре.

Прочетете също: Какво е фастинг и здравословен ли е за организма?

От друга страна спазването на хранителен режим е нещо съвсем различно, което може да бъде изключително полезно и да повлияе позитивно на целия ни начин на живот. Качествените хранителни режими се изготвят от специалисти, спрямо нуждите на съответния организъм след като са Ви направени нужните кръвни изследвания. По този начин нагледно може да се види от кои групи храни вие пълнеете, кои влияят отлично на метаболизма Ви и кои тотално вредят на здравето Ви.видове гранитогрес

Хранителният режим е начин на хранене, който освен редуциране на теглото, може да гарантира и подобряване на здравословното Ви състояние. Голяма част от хората се хранят изключително неправилно. Това често е причината за развитие на различни заболявания. Важно е да изберете добър специалист по здравословно хранене. Той ще Ви даде правилните насоки относно това как трябва да промените менюто си. С много воля и търпение няма как да не видите добри резултати в огледалото.

Ключовата роля, която спортът играе

Говорейки за хранене и регулиране на телесното тегло, не бива да забравяме каква ключова роля играе спортът. Слабото и отпуснато тяло не е и никога няма да бъде модерно. Няма значение колко тежите, а как изглеждате. Затова се стремете към стегнато и добре оформено тяло, а не просто към достигането на така желаните 50 или 60 кг. Днес има различни видове тренировки в интернет пространството, достъпни дори за практикуване у дома. Стига да имате желание, ще намерите мъничко време между задачите, за да спортувате и да изглеждате по начина, по който винаги сте мечтали.

Ние от “Всички теми” се стремим да споделяме с читателите си любопитна информация по много теми. Друг от интересните материали, който ще откриете в нашия сайт, е: “Колко кафе можем да си позволим спрямо килограмите ни“.плочки за кухня

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни