Най-малките държави в света – Интересни факти

Държавите по света могат да бъдат подредени според това коя има най-малко население или коя има най-малка обща площ. Въпреки че много държави, които се появяват в единия списък, ще се появят и в другия, редът ще се промени в зависимост от избраната статистика. За това в тази статия на “Всички теми” ще посочим най-малките държави в света, както по площ, така и по население.

Общата площ на дадена страна се отнася до това колко площ (както земя, така и вода) е обхваната от границите ѝ. Често обозначавана като квадратни мили или квадратни километри, общата площ е числова стойност на физическия размер. 

 

Прочетете също: Топ 10: Тайнствените места по света

 

Общата площ и размерът на населението често са слабо свързани. Често се мисли, че колкото по-голяма е площта, толкова повече хора могат да се поберат в нея. Всъщност има още много фактори, които въздействат. Ето кои са те: 

 • климатът на земята – планински спрямо равнини, блата, пустини и т.н.; 
 • нивото на развитие – градове, селски райони;
 • функцията на земята – земеделски земи, горско стопанство, производство, жилищно застрояване и т.н.

На тази база става ясно, че не е гарантирано, че държава с огромна площ ще има огромно население. Както и държава с много малка площ може да набере впечатляващ брой граждани в това пространство.

Най-малките държави в света по обща площ в км²

Ватикана – 0,44 км²

На върха на списъка е красивият град-държава Ватикана, най-малката нация в света! Разположен върху само 110 акра земя, населението на страната е само около 1000 души. Интересен факт е, че най-малката държава в света е известна с това, че е най-свещеният град за християните от цял свят. Мястото е исторически свързано с най-големите художници в света, включително Микеланджело и Леонардо да Винчи.

 

най-малките държави в света

Интересни места за посещение тук са: базиликата Св. Петър, площад Св. Петър и разбира се музеите на Ватикана.

Най-малките държави в света – Монако – 2 км² 

Интересен факт е, че някога някой е казал: „Добрите неща идват в малки опаковки“. Монако, втората най-малка държава в света, напълно го потвърждава. Страната обхваща само 499 акра. Но малката нация е неописуемо прекрасна. От пръв поглед ще бъдете зашеметени от красотата ѝ. Монако е известен с казиното в Монте Карло и състезанието Grand Prix.

Интересни места за посещение: Катедралата на Монако, Океанографски музей на Монако, Музей на антични автомобили.

 

Науру – 21 км² 

Номер 3 в списъка с най-малките държави в света по площ се нарежда невероятно зашеметяващата Науру. Интересен факт е, че сред местните страната е известна като Приятния остров. Разположена на изток от Австралия, сегашното население на страната е около 13 000 души. Спокойната страна остава извън радара на повечето туристи, но заслужава цялото внимание.

 

най-малките държави в света

Интересни места за посещение: залив Анибаре, централното плато, японските оръдия, кладенец Мокуа.

Най-малките държави в света – Тувалу – 25,9 км²

Тази зашеметяваща страна се намира в Океания. Тя е четвъртата най-малка държава в света. Интересен факт е, че по-рано страната носела името Острова на Елис. Населението наброява около 11 000 души. Предвид отдалеченото си местоположение, страната остава извън туристическия списък, но е популярна нестандартна дестинация.

Интересни места са: Морска опазване на Фунафути, Филателическо бюро на Тувалу.

 

най-малките държави в света

Сан Марино – 61,2 км²  

Сан Марино заема почетното пето място в списъка с най-малките държави в света по площ Населението на страната е около 33 000 души. Интересен факт е, че икономиката на Сан Марино до голяма степен зависи от финансите, индустрията, услугите и туризма. Основните атракции на красивата страна са нейните замъци на скалите, които изглеждат магически.

 

най-малките държави в света

Най-малките държави в света по брой население

Дори да ограничим списъка само до признати от ООН независими държави, все още има изненадващ брой нации, чието цяло население е достатъчно малко, за да се побере на футболен стадион. Най-малката държава в света по отношение на населението е Ватикана. Както стана ясно тя е обитавана от приблизително 1000 жители. Ето кои са останалите топ 10 страни с най-малко население:

 

Прочетете също: Топ 5: Недостижими върхове на Земята

 

дропшипинг счетоводство софия
 • Науру — 10 876 души;
 • Тувалу — 11 931 души;
 • Палау — 18 169 души;
 • Сан Марино — 34 017 души;
 • Лихтенщайн — 38 250 души;
 • Монако — 39 511 души; 
 • Сейнт Китс и Невис – 53 544 души;
 • Маршалови острови – 59 610 души;
 • Доминика — 72 167 души.

картини със скандинавски мъх плочки за кухня

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни