Най-страховитите животни

Животинският свят е изключително интересен. Природата е създала редица чудати видове, някои от които едва ли някога ще срещнем в живота си. Други се молим да не пресекат пътя ни никога. От деца учим, че хищникът стои на върха на хранителната верига, но кой е най-опасният, кръвожаден и безпощаден от всички? Кои са най-страховитите животни?

За повечето от нас най-страховитите животни са големите котки като лъв, тигър, пума, но така ли е наистина? Разбира се, няма човек, който да иска да се срещне очи в очи с пума, освен ако не е на посещение в зоологическата градина, но на не малко места по света съществуват изключително отровни и опасни насекоми, и влечуги. Те могат да ви навредят много по-коварно. Днес ние от „Всички теми“ сме ви подготвили една класация, в която ще ви представим кои според нас са най-страховитите хищници на Земята.

Хипопотам – едно от най-страховитите животни

Кой би предположил, че хипопотамите, които са представяни като едни мили и спокойни животинки в детските филмчета, всъщност са кръвожадни убийци? Да, точно така! Хипопотамът е в пъти по-опасен от царя на джунглата. По данни на екпертите смъртните случаи в следствие от нападание на лъв в саваната са 22 на брой годишно, а тези от хипопотам често надвишават 500 души. Големите тромави животни тичат два пъти по-бързо от човека и трудно може да им избягате, в случай че ви преследват. Единственото спасение е да се покатерите на близкото дърво и да се молите да се откаже от преследването…

най-страховитите животни

Негово величество лъвът

Безспорно лъвовете са сред тези, които наричаме най-страховитите, силни и безпощадни животни. Те често се движат и нападат плячката си в група, като не ѝ дават възможност да се отбранява. Хората обикновено биват нападани от болни и ранени лъвове от мъжки пол. Човешкият вид не представлява огромен интерес за тях, но въпреки това в Танзания около 70 души всяка година губят живота си в следствие на нападение на голямата котка.екологично пръскане на овошки

Тъпа акула

Ако не сте го гледали, то няма как да не сте чували за филма „Челюсти“. Е, тази изключително опасна акула може да бъде определена като едно от най-страховитите животни. Тя превръща дори най-смелата холивудска измислица в реалност. Тъпата акула тежи около 400 кг. и живее предимно в тропическите плитки морски води, като често се среща и в реките. Животното е много агресивно и не се нуждае от конкретна причина за нападение, така че се пазете при посещения на екзотични дестинации.

Крокодил също попада сред най-страховитите животни

Крокодилите са едни от най-опасните и кръвожадни животни на планетата. Над 90% от нещастно починалите хора са в следствие на нападение от голямото влечуго. Крокодилът е безпощаден към всеки, който е благоволил да навлезе в територията му и затова на почти всички обитавани от него места по света са сложени специални предупредителни табели за туристите.VetWorld

Черната мамба е едно от най-страховитите животни

Змиите са най-големия кошмар на милиони хора по света. Те са бързи, ловки, смели, а отровата им често може да ви убие за секунди. Не напразно нямаше как да не ги отразим в нашата класация. Влечугото е дълго над 3 м и е най-бързото от вида си в световен мащаб. Ухапването от змията е изключително смъртоносно, причинява липса на говор и парализа, а смъртта на жертвата настъпва около 45 мин. след атаката. Кажете, че черната мамба не е сред най-страховитите животни?адвокатска кантора

Слон

Това ви звучи странно, нали? Слонът  е животно с интересна осанка. Излъчва спокойствие, сигурност, мъдрост… Всъщност реалността е съвсем друга. Да се приближим дори малко до слон може да означава край на живота ни. Огромните бозайници са изключително агресивни и сред най-страховитите животни, особено в период на чифтосване, и могат да ни стъпчат без да им мигне около. Средно 500 души годишно губят живота си от нападение на слон.

Мечка

Мечките са изключително опасни животни и без проблем попадат в класацията за най-страховитите животни. По нашите ширини също могат да се срещнат агресивни екземпляри, които да сложат край на живота ни. Специалистите съветват, когато се разхождаме в гората, да бъдем максимално шумни, защото само така ще избегнем появата на мечка на пътя ни. В случай, че все пак я срещнем, е по-добре да не бягаме от нея, а да се престорим на умрели, свивайки се на кълбо.

Медузите също са от най-страховитите животни

Морето – едно прекрасно райско кътче за повечето хора, но дали все още има такива, които поне веднъж да не са парени от медуза. Съмняваме се… На света съществуват над 2000 вида медузи, но едва 100 от тях са сред най-страховитите за хората. Най-смъртоностната от тях е от вида ируканджи.

най-страховитите животни

Комари

Лятото определено е сезонът, през който има най-голямо нашествие от комари. Сега сигурно си казвате „Какво пък му е страшното на този мъничък комар?“. Да, размерът на насекомото е миниатюрен и охапването му почти не се усеща, но болестите, които пренася на хората със своето ухавпане често могат да бъдат смъртоносни. Така че мажете се с всякакви защитни продукти и сложете предпазни мрежи на прозорците си, за да избегнете максимално нашествието им.

Скорпионът – безспорен лидер в класацията за най-страховитите животни

Това е един от най-малките, но и най-смъртоносни убийци в природата. Ужилването на скорпион често е пагубно за жертвата, тъй като той обитава места в близост, до които няма медицинка помощ. Средно около 2000 души годишно загиват в следствие от срещата си със скорпиона.

най-страховитите животни

Природата е толкова чудата. Тя е дала на тези животни нокти, зъби, украски, отрова, пипала, за да се отбраняват и да оцеляват в опасния свят. Проблем е обаче, когато срещнат нас хората и погубят живота ни.

Ако все пак не се плашите от тези животни и сте решили да предприемете пътуване, то може да разгледате нашата статия на тема “Кои са най-предпочитаните дестинации по време на пандемия?бишон фризе

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни