Токио 2020 или как жените прославиха България на Олимпийските игри

Олимпийските игри в Токио тази година приключиха в началото на месец август. Еуфорията от участието на България обаче няма да бъде забравена скоро! Защо ли? Защото нашите спортисти се прибраха с общо шест медала, като това се превърна в най-успешната Олимпиада за страната ни от тази в Сидни през 2000 година.

В столицата на Япония България изпрати най-малката си делегация от 85 години насам. Едва 42-ма наши спортисти успяха да намерят място на форума. За последно в Берлин през 1936 година България изпраща по-малко състезатели – едва 26, от които всички са мъже. Тогава нито един от тях не успява да спечели медал. Сега обаче нещата започнаха и приключиха по доста по-различен начин и ние от “Всички теми” ще направим кратка ретроспекция.

28 жени и 14 мъже потеглиха към Страната на изгряващото слънце. В България обратно „кацнаха“ общо 6 медала и всички те бяха от представители на „по-слабия“ пол. 

Финалистите и медалистите на България

Всичко започна едва на втория ден от старта на Олимпийските игри. 25 юли завинаги ще остане в спомените на Антоанета Костадинова. Тя се класира на финал на 10 метра въздушен пистолет. До последния изстрел сънародничката ни води в класирането, но тогава бива изпреварена. Това, разбира се, по никакъв начин не омаловажава нейното представяне и това, че носи първи медал за страната ни от Лондон 2012.

На 30 юли един от знаменосците на България Йосиф Миладинов се класира за финала на 100 метра бътерфлай. По този начин той се превръща в първия българин, който достига до тази фаза на Олимпийски игри. Там обаче младата ни надежда не успява да повтори феноменалното си плуване от сериите и остава 8-ми. Така България продължава да има само два медала в плуването – на Таня Богомилова и Антоанета Френкова от Сеул 1988.

На 4 август България печели и бронзово отличие. Това става факт, след като Тайбе Юсеин печели последната си битка на тепиха в Токио в борбата до 62 кг. Ден по-късно и Евелина Николова се окичва с медал за трето място отново в борбата, но в категория до 57 кг.

5 август пък ще бъде любимата дата на Ивет Горанова от тук нататък. Българката дебютира на най-голямата спортна сцена, при това в дебюта на карате кумите на Олимпийски игри. Тя остава без конкуренция в категория до 55 кг. и побеждава всяка една от съперничките си по пътя към първо Олимпийско злато за България от Пекин 2008.

Само 48 часа по-късно боксьорката Стойка Кръстева грабва втория златен медал за България от Токио. Тя също е безапелационна по пътя си към най-високото място на почетната стълбичка и за втори път чуваме българския химн в Япония. Тя печели титлата в категория до 51 кг.адвокатска кантора

…И накрая…

8 август се превръща в любима дата за един от спортовете, в който България има най-големи традиции. Художествената гимнастика носи на страната ни безброй медали от всякакви състезания през годините, но златото от Олимпийски игри постоянно ни убягва. Този спорт дебютира на Олимпийски игри в Атланта през 1996 година и от тогава златото всеки път отива в ръцете на Русия. През 2016 година в Рио де Жанейро ансамбълът ни стига до бронз, но сега нещата се развиват по много по-добър начин. Още от началото на състезанието момичетата на Весела Димитрова поемат диригентската палка и не я пускат до самия край. Златото е в ръцете на Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова. Златните ни момичета стъпват на най-високот стъпало на почетната стълбичка и за последен път в Токио чуваме химн на България!

Всички тези стъстезатели, а и онези, които не успяха да спечелят медал, донесоха безброй усмивки и радост на българския народ. Спокойно можем да кажем, че бяхме забравили какво значи Олимпиада да носи щастие. Благодарение именно на тази малка делегация обаче, българите в страната ни, а и по света, могат да бъдат истински горди!семейни хотели на кавацитебишон фризе

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни