Предимствата на електрическите автомобили


Електрическите двигатели по своята същност са по-ефективни от двигателите с вътрешно горене. И при условие, че използваното електричество има въглероден интензитет под около 800 грама на киловат час, електрическите автомобили намаляват въглеродните емисии. Истината е, че въглеродните емисии намаляват благодарение на използването на електрически автомобили.

Електрическите превозни средства не са просто мода от бъдещето, те спасяват животи днес. Повече за предимствата на електрическите автомобили ще споделим с вас в тази статия на “Всички теми

Електрически автомобили – КАкви са техните предимства?

По-евтини са за поддръжка

Електрическите превозни средства с батерии (BEV) имат по-малко движещи се части от обикновените бензинови/дизелови автомобили. Обслужването е относително лесно, по-рядко и като цяло по-евтино от бензиново/дизелово превозно средство. Всички EV батерии се разграждат (стават по-малко ефективни).

еликтрически автомобили


Повечето производители на автомобили гарантират, че EV батериите няма да се разграждат под определено ниво за около осем години.

Plug-in хибридните електрически превозни средства (PHEV) също имат бензинов или дизелов двигател, който се нуждае от обслужване, така че поддръжката на PHEV ще струва повече от BEV.

По-добре за околната среда

По-малко замърсяване: Избирайки да шофирате електрически автомобил, вие помагате за намаляване на вредното замърсяване на въздуха от изгорели газове.

Електрическите автомобили имат нулеви емисии на отработени газове, но все пак създават известна степен на емисии на парникови газове, когато се зареждат от електрическата мрежа.


Възобновяема енергия: Ако имате слънчева фотоволтаична система и зареждате електромобила си през деня, можете да намалите още повече емисиите на парникови газове.

Прочетете също: Семейна ваканция 2022: Най-търсените кътчета в България това лято

Друг начин е да закупите GreenPower от вашия търговец на електроенергия. След това, дори ако презаредите своя електрически автомобил от електрическата мрежа, вашето електричество идва от възобновяеми енергийни източници.

По-добро влияние за мрежата

Ако зареждането на електромобили се управлява ефективно, главно извън периодите на пиково търсене на електроенергия, това ще ни помогне да създадем по-равномерен профил на търсене на електроенергийната мрежа за типичен 24-часов период.

За какво ще ни помогнат електрическите автомобили?

За да подобрим използването на електрическата мрежа

Ще помогне на собствениците на електрически автомобили да избегнат скъпи периоди на зареждане.
Ще помогне на цялата електрическа система да работи по-ефективно.

За безплатен паркинг

По света често можете да намерите безплатни, приоритетни или специални паркинги за електрически автомобили, разположени с удобен достъп.

еликтрически автомобили

Не издават много шум

Електромобилите са много по-тихи от бензиновите и дизеловите автомобили. Всъщност електрическите автомобили са толкова тихи, че сега се изисква по закон да имат акустична система за предупреждение за превозно средство (AVAS), която да издава звук при движение на заден ход или при движение под 12 мили в час (19 км/ч).

По-добра стойност при препродажба

Електрическите автомобили втора употреба биха могли да бъдат страхотна достъпна опция, ако искате да преминете към бензин. Нека да си припомним, че продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще бъде забранена от 2030 г.

Без такса задръствания

Някои градове въвеждат зони за чист въздух с такси, предназначени да обезсърчат замърсяващите превозни средства да навлизат в определени райони. Ключово предимство на електрическата кола е освобождаването от тези такси.

Прочетете също: 20 интересни факта за Илон Мъск, които не знаете

Електрическите превозни средства предлагат спестявания, включително:
Пълното зареждане в чисто електрическо превозно средство ще даде типичен пробег от над 200 километра и ще струва приблизително 16-24 лева, ако зареждате у дома.

Шофирането на 200 километра с бензинова или дизелова кола ще струва около 50-90 лева в гориво, което може да бъде три или четири пъти повече от цената за зареждане на електрическата кола.

Спестяването на разходи ще бъде най-значително, когато собствениците зареждат у дома и имат достъп до нощна тарифа за електроенергия извън пиковите часове.

Спестявате време от чакане по бензиностанции

Друго предимство на електрическите автомобили е удобството. Ако включите своя EV вкъщи и го заредите през нощта, той винаги ще бъде напълно зареден, когато се събудите.
Шофьорите не трябва да се обезсърчават, ако им се наложи да преминат към електрическо превозно средство.

еликтрически автомобили


Сред плюсовете и минусите, основната пречка обикновено е липсата на място за зареждане у дома, тъй като не всеки има паркомясто или гараж.

Обществената мрежа за зареждане обаче непрекъснато се подобрява. С всички други предимства, описани по-горе, преминаването към електромобил може да ви спести пари, време и стрес – и да ви даде по-чист живот.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни