20 интересни факта за Илон Мъск, които не знаете

Той е основател и главен инженер на SpaceX, генерален директор на Tesla Inc., собственик на компанията „The Boring Company” и съдружник в компаниите на Neuralink и OpenAl. Всички тези компании са свързани с името на един човек – Илон Мъск. В тази статия ние от “Всички теми” ще ви представим интересни факти за Илон Мъск, които не знаете.

Кой е Илон Мъск?

По данни от февруари 2022 година богатството на Мъск е на стойност от 224 милиарда долара, което го прави най-богатия човек в света. Роден е на 28 юни през 1971 година в Претория, Южна Африка. Баща е на 7 деца от 4 различни жени. Тези и още любопитни факти ще откриети в класацията ни с 20 интересни факта за Илон Мъск.

интересни факти за илон мъск, илон мъск биография, илон мъск семейство, илон мъск

 

интересни факти за Илон Мъск

  1. Илон Мъск израства в доста богато семейство. По време на подрастващите му години, баща му прави изказване, че имат толкова много пари, че не могат да заключат сейфа.
  2. Майка му Май Мъск е диетолог и модел, родена в Канада, но израстнала в Южна Африка. Баща му е Ерол Мъск южноафрикански електро инженер, пилот и консултант.

 

Прочетете също: Повишаване на продуктивността на работното място

 

3. След развода на родители му през 1980 година, Мъск решава да заживее с баща си, което се оказва една от най-големите му грешки в живота. На по-късен етап в живота си, Мъск описва баща си като изключително лош човек, който е нанесъл много психически травми в съзнанието му.

4. На 10-годишна възраст Илон проявява интерес към компютърните игри. Той учи компютърно програмиране и на 12-годишна възраст написва на Basic кода видео игра, която нарича Blaster. Успява да продаде кода на играта на местно списание за компютри за 500 долара.

5. В училище е бил едно от най-тормозените деца и често е лежал в болница след поредния побой.

…Какво друго не знаем за Илон Мъск?

6. По време на студентските си години се е изхранвал само с по 1 долар на ден. Мъск твърди, че главно се е изхранвал с нудъли и рамен, като винаги е използвал червен пипер, за да се предпази от боледуване.

7. Докато учи в университета в Пенсилвания заедно с няколко негови приятели наемат къща с 10 спални, в която организират грандиозни партита. За тях те искали такса вход на присъстващите. По този начин той и неговите приятели си осигурявали допълнителни доходи, с които покривали част от разходите си за обучение.

8. През 1994 година Мъск се мести в Калифорния, за да започне докторска степен по приложна физика, но едва два дни след като присъства на лекции в университета Станфорд, решава да се откаже. Започва да преследва предприемаческите си амбиции в областта на интернет, възобновяемата енергия и космоса.ресторант на Каваци

9. През същата година заедно със своя брат Кимбал създават собствена софтуерна компания наречена “Zip 2”.

интересни факти за Илон Мъск

10. След като успява да продаде компанията, той става милионер на 28-годишна възраст.

… И още интересни факти за Илон Мъск …

11. През 2002 година, Мъск отделя 100 милиона долара, които инвестира в създаването на компанията SpaceX. Тя разработва космически технологии.

12. През септември 2009 година ракетата Фалкон 1, която е проектирана от Мъск, става първата частно финансирана ракета с частно гориво, която извежда сателит в орбитата.

13. На 6 февруари 2018 година SpaceX изстрелва успешно най-мощната съществуваща в момента космическа ракета. Освен това тя изпраща една от колите на Мъск в далечния космос, отвъд орбитата на Марс.

интересни факти за Илон Мъск

14. Илон Мъск твърди, че мечтата му е да умре на планетата Марс и това не е само мечта, а план.

15. Нещото, от което Мъск откровено признава, че се страхува, е изкуственият интелект. Той твърди, че ако светът продължава да инвестира в разработването му, ще дойде момент, в който няма да можем да го контролираме. За да може да бъде максимално близо до разработването на изкуствен интелект, самият той започва да инвестира в разбработването му. Така той ще има контрол над случващото се.

…Други интересни факти за Илон Мъск…

16. Моделът на Тесла „Roaster” е първата кола, която се захранва от литиево-йонни батерии.

17. За да зарежда армията си от коли Тесла, той строи така наречената „Gigafactory”. Втората по големина сграда в света. Ако се построят само 100 подобни фабрики, то планетата Земя ще има достъп до неограничен и безплатен ток завинаги.

18. Илон Мъск не е основателят на Тесла. Той отркива компанията през 2003 и я купува.

19. Притежател е на три официални гражданства – канадско, южноафрикансо и американско.crypto365

 

Прочетете също: Най-успешните бизнесмени на XXI век

 

20. Мъск планира да засели 1 милион души на планетата Марс, като твърди, че това е единственият начин да опази човешкия вид от унищожение.

интересни факти за Илон Мъск

Заключение

„Някои хора не харесват промяната, но промяната трябва да бъде приета, ако алтернативата, която имаме, е бедствие.“ Това е реплика на един от най-великите мозъци, стъпвали някога по земята. Той е постигнал по-голям технологичен и научен прогрес за своя един живот, отколкото човечеството за цялата си история. Той е Илон Мъск и само времето ще ни покаже на какво още е способен.

Вижте всички книги за инвестиции в недвижими имоти на Bolgar Capital.

Илон Мъск е човек, който знае как правилно да инвестира парите си. Едно от местата, на които той не крие, че е инвестирал, е криптопазарът. А защо криптовалутите са обявени за най-добрия начин на инвестиция през XXI-ви век, може да прочетете от нашата статия по темата.крипто новиниСчетоводни услуги

нови обяви за работа

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни