В бита и поминъка на българите съществуват игри с предрешаване. Едни от тях са кукерските игри, наречени още бабучери, араци или дервиши. Тези игри се изпълняват през ранна пролет – Сирница. За тях казваме, че са карнавални или маскарадни игри и в днешната статия на “Всички теми” ще ви разкажем малко повече за тях.

 

Прочетете още: Как да си направим разсад в домашни условия?

 

 

ИСТОРИЯ И СИМВОЛИКА

 

Кукерите обикновено представляват персонаж, който отразява съществени за времето си социални, тиранически, обществени отношения. Участват главния кукер, който може да се нарича бей или кучешки бей, баба му, войници и семейството му. Има момци и девойки. Всички са костюмирани и маскирани. Играта е пантомимна – скачане, гонене, преследване на публиката и обратно. Всичко това създава голям шум и смях. Накрая се оформя целият смисъл, който е символично и митично осигуряване на плодородие по посевите.

Накрая главният кукер запряга момите в рало и оре по площада и улицата. Начертава няколко бразди, след което му подават шиник с жито и го сее, като разпръсква житото, захвърля шиника и благославя за голямо плодородие. Следва търкалянето и играта на земята от маскираните кукери. Накрая главният кукер разчупва нарочно приготвена пита с пара и раздава на околните. На който се падне парата, той бива избран за главен кукер за следващата година. Именно в това се крие символиката. Да има богато плодородие през годината и домовете да бъдат пазени от зли сили и нечисти помисли.

Не всички кукерски игри обаче, се случват по описания в по–горните редове начин. При игрите в различните населени места персонажите също са различни. В някои има поп, булка, баба, лекар, мечка, а в други има друг вид персонажи.

Кукерите са свързани със земеделския бит и в редица действия изразяват надеждата и очакването за голям берекет, като прогонват злото от нивите и дворовете на стопаните, а техните магически действия оплождат природата, „та да се роди и прероди“ – както казват старите хора. Обичаят навсякъде се превръща в народен театър на открито.

 

ФАКТИ

 

Интересен факт за кукерите е, че най–организирани танцово са Вресовските кукери и Карловските старци. Те са много спретнати и чисто облечени. Основното им облекло се състои от нов женски сукман и гугли. Игрите и на едните, и на другите се отличават с определена хореографска последователност и чертеж. Във Вресово обичаят да се обикалят къщите е отпаднал. Играят само на улиците и на мегдана.

Друг интересен факт е, че кукерските игри се провеждат при пълна дисциплина и ясна външна форма. Забележителни при кукерите са красотата и изяществото, което виждаме при представянето на техните игри. С хлопките, красивите гугли и носии, те показват великолепието на този обичай и истинския смисъл от пресъздаването му.

Гуглите са главна част за цялостният външен вид на кукерите. Въздействието на маските се подсилва от звука на окачените по тях звънци и чанове. Маските се обвиват с различни кожи – овнешка, козя, биволска. Слагат се черепи и рога. Върху кожите се налепват разноцветни конци и платове против уроки. Поставят се също огледалца и пайети. Някои от кукерите сами изготвят маските си и това още повече допринася за любовта им към обичая и към България.

Кукерските игри са характерни предимно за Тракия, но може да се каже, че кукери играят в почти всички части на България. Това е така, защото без този обичай цветната палитра на родните обичаи няма да бъде цяла. Един много важен и прекрасен обичай. Чрез него се възпитава любовта към българското и истинската сила на обичаите ни за прогонване на злите сили.

Българският народ умее да пази традициите си, да се брани от злините и да остане истински до края на дните си! Бъдете достойни българи и не забравяйте корените и обичаите си! Защото дърво без корени няма!

Прочетете още: 5 оригинални идеи, с които да зарадваме баба и дядо за празниците

 

Месечен хороскоп за януари

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни