Великден – честване, традиции и обичаи 

Великден е сред най-почитаните празници у нас. Заедно с Рождество Христово са двата най-големи празника, които честваме от хиляди години. Великден се свързва с надеждата и вярата в един по-хубав свят. Отбелязван с дълбоко уважение, този ден символизира Възкресението на Исус Христос и победата на живота над смъртта. Това е и причината празникът да се нарича Възкресение Христово. Смята се за основополагащ момент в християнската вяра, представящ новото начало и вечния живот. 

Датата, на която празнуваме Възкресение Христово, е плаваща. Определя се от лунния календар и се пада в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. В България различните традиции и обичаи покрай празника са произлезли до голяма степен от източноправославната църква. За тях ние от Всички теми ще поговорим в следващите редове от статията, затова останете до края.  

Честване на Великден

великден, православен великден, великден 2024

За вярващите честването на Великден започва от Велика Събота. Всички се събират в църквата за служба в полунощ, която поставя началото на Възкресение Христово и изпълва душите на хората с очакване и духовна вяра. 

В полунощ, под звука на църковните камбани, свещеникът прогласява „Христос Воскресе!” и раздава огън на събралите се. Огънят се нарича „Благодатен“ или още „Свещен“ огън и символизира Христовото Възкресение и победата над тъмнината. В отговор се отеква „Воистина Воскресе!”. Следва обиколка около църквата, която символизира пътешествието на вярата и възраждането на духа.

Прочетете също: 20 Интересни факта за Ротондата на черква „Свети Георги“ в София

След полунощната служба на Велика събота, честването на Великден продължава през целия следващ ден, както и в понеделник. На трапезата задължително присъстват боядисаните яйца и козунаци, а често се сервират и други традиционни ястия като агнешко, символизиращо жертвата на Исус Христос. 

В някои краища се провеждат игри с боядисаните яйца, като най-известната представлява състезание. Участниците трябва да търкалят яйцата си по наклонена повърхност. Победителят е този, чието яйце стигне най-далеч, без да се счупи.

Традиции и обичаи на Великден 

Повечето традиции и обичаи на празника са познати още от древността. Подготовката започва още от Страстната седмица. В понеделник и вторник се прави почистване на целия дом. 

В сряда, четвъртък и петък не се работи никаква работа. По традиция на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Тогава има и обичай да се прави квас с билки. От този квас се приготвят специалните обредни хлябове на Велики Петък. Формата им обикновено е кръгла и се украсяват с плетеници. 

великден, православен великден, великден 2024

Велики петък (Разпети Петък) е и денят за душевно пречистване. Вярващите ходят на църква, за да минат под плащта. Той символизира плата, с който е бил завит и погребан Исус Христос. Под него него се припълзява за здраве и пречистване. 

От тогава започва и най-строгият пост, като до Велика Събота не се яде и не се пие нищо. Събота е денят за отдаване на почит към мъртвите. На Велика Събота също е позволено боядисване на яйца, както в четвъртък. В полунощ на събота срещу неделя под звука на камбаните вярващите посрещат Великден, поздравяват се с „Христос Воскресе!“ и „Воистина Воскресе!“.

Традиции и обичаи на Великден – Боядисване на яйца

великден, православен великден, великден 2024

Боядисването на яйцата е сред най-важните традиции на Великден. Обичаят се свърза с пристигането на Мария Магдалена в Рим, където тя подарява на императора червено яйце. 

То символизира кръвта на Исус Христос и неговата жертва. Така се поставя началото и на традицията да се подаряват боядисани червени яйца. С течение на времето започват да се използват и други шарени цветове, както и различни техники за боядисване. 

великден, православен великден, великден 2024

Яйцата се боядисват сутринта на Велики Четвъртък, денят който символизира последната вечеря на Исус с апостолите. Позволено е и боядисването на Велика Събота, като до обяд всички яйца трябва да са боядисани. Първото яйце трябва да бъде червено, защото символизира пролятата кръв на Христос. Традицията повелява с него да се направи кръст на челата на децата за здраве. Първото боядисано яйце трябва да се остави пред икона до следващия Великден. Ако то е почти непокътнато, значи в къщата ще има много здраве през цялата следваща година. 

Съществуват различни начини за боядисване на яйца, като основните са : 

  • Традиционно боядисване – яйцата се варят и след това се потапят в боя, разтворена във вода с оцет. Оцетът помага на цвета да се фиксира по-добре на черупката.
  • Боядисване с естествени оцветители – използват се натурални материали като лукови люспи, червено цвекло или куркума за получаване на естествени цветове.
  • Украсяване – може да се ползват восък, памук, цвете в чорап и много други, с които да направите яйцата си по-шарени и уникални. 

Традиции и обичаи – Приготвяне на козунак

Козунаците са обредни хлябове, символизиращи тялото на Исус Христос. Традиционно са се приготвяли единствено на Великден, като след време започват да стават част ежедневната ни трапеза. 

Украсяват се богато със стафиди, ядки и ароматни подправки. В днешно време много хора предпочитат да купят готов козунак, но преди са били част от семеен ритуал, който е укрепвал семейните взаимоотношения. На Великден обредният хляб се раздава като знак на гостоприемство и благословия.

Заключение

Великден е празник, който несъмнено е в сърцата и душите на всички хора. Той ни дава възможност да се съберем с близките, да споделим радостта от живота и да обновим вярата си. 

Прочетете също: Кукерите – история, символика и факти

Всеки елемент на Великден – от службата в полунощ до празничните обичаи и трапези – допринася за дълбочината и значението на този свят ден. Така празникът се превръща не само във време за празнуване, но и в момент за духовно свързване със семейството и близките ни. 

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни