20 Интересни факта за Ротондата на черква „Свети Георги“ в София

Църквата Ротонда – “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София. Храмът има и честта да бъде единствената запазена до покрив постройка в града датираща от времето на римската империя.

Когато е построена църквата, Сердика както се е казвал градът тогава, е бил във впечатляващ подем, превръщайки се в сериозен икономически и политически фактор на целия Балкански полуостров.

Това е само част от интересните факти за единствената ротонда в София. Ако искате да научите повече факти за Ротондата „Свети Георги“, прочетете статията докрай.

  1. Сградата е построена в началото на IV-ти век, по време на управлението на Константин Велики (306-337 г.). Императорът е бил запленен от града и често е прекарвал голяма част от времето си в своята резиденция. Твърди се, че многократно е казвал: “Сердика е моят Рим”.
Ротондата на черква

2. Султан Салим I (1512-1520 г.) е бил голям почитател на сградата и решава вместо да я събори да я превърне в джамия, като стенописите са заличени с мазилка, а името е сменено на Гюл-джамаси. Чак след Освобождението сградата постепенно е върната към християнското си начало и от тогава до днес продължава да бъде действащ храм, където се извършва ежедневно православно богослужение.

факти за Ротондата „Свети Георги“

3. Интериорът на църквата е изключително богат на архитектурно-художествен синтез. Интерес представляват реставрираните стенописи от XVI, XVII и XIX в. Църквата е архитектурен, археологически и художествен паметник на културата от национално значение.

4. Ротондата е най-добре запазената сграда в София от времето на Римската империя – единствената съхранена до покрив.

факти за Ротондата „Свети Георги“

5. Ротондата не е точно кръгла, а по-скоро цилиндрична куполна сграда върху квадратна основа.

Препоръчваме ви още:

20 интересни факта за Българското знаме

6. В днешни дни Ротондата е действащ храм, в който всеки ден можете да чуете служба.

7. Когато княз Александър Батенберг починал Ротондата била използвана за мавзолей в продължение на 12 години. След като официалния мавзолей на княза бил завършен през 1898 година, мощите били пренесени.

8. Намира се в така наречения Константинов квартал на древна Сердика.

9. Ротондата два пъти е оставала без купол. Веднъж през 4-ти век и веднеж през 9-ти век по времето на хан Крум.

Ротондата на черква

 10. Когато пренасяли мощите на Иван Рилски от Велико Търново в Рилския манастир през 1469 година, те били изложени в Ротондата за поклонение в рамките на 6 дни.

факти за Ротондата „Свети Георги“

 11. В черквата са запазени стенописи от различни епохи – факти за Ротондата „Свети Георги“

 12. Разположена е във вътрешния двор на Президентството и още в първите години от изграждането й през IV в. тя става известна като център на културни и обществено значими политически събития.

 13. По времето на социализма се взима решение тя да бъде разрушена, но археологът Магдалина Станчева и нейния екип от Общинско предприятие „Стара София“ с музей, които са извършвали проучвания на този обект, се намесват и доказват значението на Ротондата, като един от най-старите християнски архитектурни паметници.

14.  Смята се, че е служела като резиденция на император Галерий, а по-късно и на Константин Велики. Предполага се, че е била част от по-голям археологически комплекс.

 15. Превърната е в църква два века след построяването си – през VI век, при управлението на император Юстиниан Велики. Именно от този период се смята, че ротондата придобива името на светеца Свети Георги.

https://mossaika.com/products/

Прочетете повече за:

Художниците, с които се гордеем

 16. През 1915 г. ротондата „Свети Георги“ била много внимателно почистена, съборени са и премахнати всички символи от времето, когато била превърната в джамия. След тези действия в църквата се разкриват няколко много интересни пласта изпълнени с различна живопис.

 17. В най-горната част на Ротондата, нейният купол, е изобразен Христос Вседържател, който е обграден от четири летящи ангела и четиримата евангелисти.

 18. Сградата е широка малко над 9 метра, а височината ѝ достига до 14 метра. В средновековния християнски свят такъв тип постройка се е смятала за най-висшата в даден град или област. Тя винаги се е строяла като най-високата сграда сред всички останали. Олтарното помещение има квадратна форма, а почти всички прозорци до главния вход имат издължена форма.

 19. Подът на Ротондата е изграден върху системата хипокауст. Най-общо тя представлява композиция от четвъртити стълбчета, които най-често са съставени от квадратни тухли.

Препоръчваме ви още:

Топ 10 дестинации в България за семейна почивка

20. Смята се, че Ротондата е била Баптистерий. Място, на което масово са се извършвали кръщавания в ранните години на християнството. След като християнството окончателно се утвърждава като официална религия, Ротондата се превръща в храм.

Въпреки не така големите си размери, този паметник е сроден на ротондата „Св. Георги“ в Солун. Носещ духа на раннохристиянската епоха и българското средновековие храмът-ротонда има внушително въздействие и е обект на задълбочени изследвания и оправдан интерес не само в православната и католическа църковна общност.

Първите проучвания в ротондата „Свети Георги“ са направени от проф. Богдан Филов през 1915 г., 1921 г. и 1932 г., който публикува и нарочно изследване за черквата през 1933 г. В края на 1980-те години е завършена цялостната реставрация и консервация на църквата и тя добива днешния си максимално близък до късноантичния и средновековен първообраз вид.

Църковният храм, устоял на времето през всички тези векове е наистина много впечатляващ и заслужава вниманието на всеки българин, тъй като Ротондата е важна част от нашата славна история.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни