Стенни облицовки – Видове | Какво трябва да знаем?

Когато избирате как да украсите вътрешните си стени, има толкова много различни избори и опции, че може да ви се завърти главата! Най-очевидният избор са тапети или боя, но също така има и дървена ламперия, керамични плочки, стъклени плочки, плат, стени с естествени материали като скандинавски мъх и множество други различни видове облицовки за стени. Вариантите за стенни облицовки наистина са много и в тази статия на “Всички теми” ще ви запознаем с по-голямата част от тях.

Прочетете също: 5 идеи за акцентна стена в интериора

Ако искате да дадете живот на стените си, имате няколко възможности. Единият вариант е да ги покриете. Има различни видове покрития, които можете да използвате, според вашите вкусове, бюджет и разбира се, декоративния стил на стаята.

Видове стенни облицовки

Дървен материал

Дървените панели са чудесен избор за стая, коридор или дори екстериора на вашия дом. Има много предимства, тъй като покриват всички несъвършенства на стената. Освен това те изолират както акустично, така и термично. Поради това те помагат да се блокира шума от улицата и да се запази топлината през зимата. 

стенни облицовки, видове стенни облицовки

Също така, това е един от най-често срещаните видове декорации за стени поради топлината и елегантността, които внася в околната среда. Трябва да имате предвид, че ако изберете естествено дърво, поддръжката отнема много време. Ето защо добра алтернатива е имитация на дърво.

Керамика, шисти и камък

Ако бюджетът ви е малко ограничен, винаги можете да изберете изкуствени алтернативи, а не естествени. Има версии с много добро качество, в които трудно можете да различите. Въпреки това има огромна разлика в цената. Керамиката, камъкът или шистите са интересен начин да покриете стаята по красив начин. Внимавайте обаче колко стени покривате. Не искате да претоварвате пространството и да губите желания ефект.

стенни облицовки, видове стенни облицовки

Мрамор

Може би свързвате мрамора с кухнята, банята или вътрешния двор. Въпреки това, можете да го използвате за различни среди, тъй като се предлага в няколко цвята. Придава елегантен и отличен вид на стената. От друга страна, това е един от най-скъпите видове стенни декорации на пазара. Хубавото е, че нямате нужда от много. Можете да решите да го използвате само в един сектор на стената. Освен това винаги можете да използвате имитация, която може да бъде доста добра.

стенни облицовки, видове стенни облицовки

Фаянсови плочки

Ние също така свързваме плочките за кухнята и банята. Плочките обаче стават все по-популярни за покриване на стени в други среди. Докато ги използвате умерено, изглеждат страхотно. Освен това те са супер лесни за почистване. Можете да поставите плочки, в детска стая, коридор или на открито. Някои плочки имитират други материали по невероятен начин.

стенни облицовки, видове стенни облицовки

Естествени влакна

От друга страна, ако харесвате по-естествени или екологични варианти, можете да изберете естествени влакна, с които да покриете стените си. Сред тези влакна можете да изберете корк или други тъкани. Основното предимство на тези видове стенни декорации е, че създават много добре отделни зони. Освен това те придават оригинален външен вид на околната среда.

Тапети за стенни облицовки

Може би смятате, че поставянето на тапети по стените е старомодно. Въпреки това, все по-често срещани са в съвременните домове или за тези, които искат да подражават на английския стил с цветя по стените.В днешно време има голямо разнообразие от опции за тапети. Те могат да бъдат идеални във вашата всекидневна или в детска стая. Ако нещо се случи с тапета или ви омръзне, е толкова просто, колкото да го премахнете и да поставите друг.

Декоративни панели от стиропор

Декоративните панели от стиропор са леки, достъпни и универсални варианти за подобряване на естетическия вид на домове, офиси или други помещения. Стиропорът е вид експандиран пенополистирол, който обикновено се използва в опаковъчни материали, изолация и проекти за изработка.

Декоративните панели от стиропор се предлагат в различни форми, размери и дизайн. Обикновено се използват за създаване на стенни акценти, таванни плочки и 3D произведения на изкуството. Тези панели могат да бъдат боядисани или покрити с различни материали, за да имитират вида на дърво, камък или метал, което ги прави достъпна алтернатива на традиционните строителни материали.

Едно от предимствата на използването на декоративни панели от стиропор е лесният им монтаж. Те са леки и могат лесно да бъдат изрязани, оформени и залепени на място с помощта на лепила или двустранна лента. Това ги прави популярен вариант за проекти за подобряване на дома “Направи си сам”.

стенни облицовки, видове стенни облицовки

Скандинавски мъх

Запазеният скандинавски мъх е абсолютно подходящ за използване като интериорен акцент в бани и други пространства с висока влажност на въздуха. Основно правило е да го инсталирате на място, където няма да се полива директно. Влажността на въздуха в помещението е достатъчна, за да остане покритието от мъх меко и пухкаво. 

Прочетете също: Малките килими – къде са подходящи?

Изключително подходящ за стенна облицовка. Стенните панели от скандинавски мъх са ръчно изработени, уникални произведения на изкуството. Предлагат се в различни размери и цветове, което позволява дизайни, вдъхновени от вашето въображение. Изграждането на стенна облицовка със скандинавски мъх ще внесе модернизъм и иновативност в избраното помещение. Ползите от такъв тип стена са няколко – мъхът изсмуква влагата и предотвратява появара на мухъл, подходящ за хора с алергии и малки деца.бизнес консултации

картина от скандинавски мъх

Ако нямате възможност да декорирате цялата си стена със скандинавски мъх, тогава може да декорирате някоя от стените си с картина от скандинавски мъх. От къде да си поръчате и как да си направите такава, ще разберете в сайта на нашите приятели от MOSSaika.com, които предлагат уникални дизайни за 3D картина от скандинавски мъх.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни