Задгробният живот на древните цивилизации – Интересни факти

Какво се случва след като умрем? Съществува ли задгробен живот? Въпроси, върху които вероятно всички ние сме размишлявали поне веднъж в живота си. Не за друго, ами това е една от най-големите мистерии в живота. И вероятно ще остане така, докато ние самите не напуснем този свят.

През цялата история древните цивилизации също са умували съществува ли задгробният живот. Докато някои от тях са много различни една от друга, има и шокиращи прилики. За да разсеем мистериите, ние от “Всички теми” събрахме най-интересните факти за задгробния живот на древните цивилизации. А ето кои са те.

Задгробен живот в Месопотамия – Интересни факти

Разположена в и около съвременен Ирак, днес Месопотамия се счита за люлка на цивилизацията.

Месопотамският задгробен живот се основава на тяхното създаване на историята на човека. Според древните жители на този регион човекът е създаден от божество на име Лилу, което смесва глина и кръв от бог. Интересен факт е, че месопотамците вярвали, че божията кръв ги прави безсмъртни. Смятали, че когато тялото умре, то се погребва и се превръща в глината. Но преди да отпътува към задгробния живот в подземния свят, духът прекарвал известно време на Земята.

Друг интересен факт за тази древна цивилизация е, че докато тялото стигне подземния свят, душата преминава през пълна с демони равнина. След това тя пресича река Хубер с помощта на същество, наречено Силуши ( в превод – „Бързо, заведи ме там!“), след което трябва да се премине през седемте порти на града с разрешението на вратаря Биду (в превод – „Отвори се!”).

 

задгробен живот

Месопотамците вярвали, че при пристигането си в подземния свят безсмъртната част на човека е била „осъдена” от съда на божествата и чак след това получавала право да живее в  отвъдния задгробен живот. 

Задгробен живот при Ацтеките – Интересни факти

Цивилизацията на ацтеките се появява в началото на 13-ти век в днешното модерно Мексико. Интересен факт е, че техният задгробен живот е бил различен от много други култури, защото къде е попаднала душата зависи от това как човекът е умрял, а не се основава на начина, по който са живели живота си.

Задгробният живот на ацтеките бил разделен на четири части, които се основават на четирите кардинални посоки. На изток е имало задгробен живот за жени, починали по време на раждане. В онзи отвъден живот те биха помогнали на слънцето да излезе от подземния свят. Хората, които са умрели от болести като проказа, или са били убити от мълния, или са се удавили, отиват в отвъдното на юг. Ацтеките вярвали, че това било красиво място, където имало много за ядене и пиене.

 

задгробен живот

На север задгробният живот на древната цивилизация се наричал Миктлан и бил за хора, които са умрели естествено, например от старост. Интересен факт е, че те имали четири години, за да преминат през осем различни нива на предизвикателства. Ако го направели, душата им намирала мир на деветото ниво. На запад пък попадали воините, които паднели в битка. Те прекарвали четири години в подземния свят заедно с бога на слънцето и войната – Уицилопочтли, а след това се връщали на земята под формата на колибри.

древната китайска цивилизация

В древен Китай, когато някой умре, пратениците пренасяли душата му при Ченг Хусан, който е богът на стените и рововете. Там душата била съдена и ако човекът е добродетелен, тогава той отивал в рая. Но само хора, които са били крале на Земята, са имали право да изживеят истинския рай. Останалите отивали в долната част на рая или се прераждали.

Китайците вярвали, че имало задгробен живот в подземен свят, наречен Жълтата пролет. Злите души отивали там за определено време, където били наказани за лоши дела. 

 

задгробен живот

Задгробен живот на Инките – Интересни факти

Империята на инките възниква през 12 век в района на Андите в Южна Америка. Тяхната империя се простира от Еквадор до централно Чили с около 12 милиона жители.

Хук вика – така инките наричат задгробния живот – според тях е разделен на три хоризонтални нива. На върха е Ханан Пача, „Горният свят“, където хората, които са живели праведен живот, отиват след смъртта си. Следващият е Кей Пача, което буквално означава „Този ​​свят“. И накрая, е Уку Пача, което е „Подсветът“ или „Вътрешният свят“. Това е мястото, където хората, които не са били достатъчно добри, отиват да живеят. За разлика от много други подземни светове, Уку пача не е място за наказание. Вместо това се свързва „с женската земна майка и костите на предците“.

 

задгробен живот

древната цивилизация на Викингите

Когато викингски войн умирал, било възможно той да отиде във Валхала, което в превод означава „Залата на падналите“. Това е страхотен дворец, покривът на който бил направен от щитове, за да пази от вълци и орли. Когато един войн стигне до там, той бил приветстван от бог Один, който му давал чаша медовина – сладка напитка на основата на мед.

Интерен факт е, че във Валхала падналите войни ядяли прясно месо от заклан глиган, който вечерта отново ставал цял. Освен това имало неограничен брой медовина. 

Не всеки войн обаче успявал да стигне до задгробния живот на Валхала. За да отиде там, той трябвало да бъде почтен човек и да е загинал в битка. Това давало на войните силна мотивация да дадат всичко от себе си в битките. Те нямали страх от смъртта, защото знаели, че ще отидат на по-добро място, ако умрат.

 

Що се отнася до хората, които не са загинали на бойното поле, имало различни отвъдни светове. Например, викингите са били мореплаватели и вярвали, че който загине в морето или се удави, ще отиде в залата на морския бог Егир. Той бил известен с това, че организира партита за боговете.к

Вижте книга Българите са в основата на човешката цивилизация | Евгени Сачев

артини със скандинавски мъх

дропшипинг счетоводство софия

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни