10-те най-красиви, но непопулярни кътчета в Италия, които да посетите през 2021 година

Ах, Италия! Ти си любима дестинация на милиони хора по света. Твоята красота, история и култура са ненадминати. Един живот не стига, за да опише възхищението ни към теб.

В Италия има изобилие от красиви дестинации, които не се радват на завидна популярност, но заслужават вниманието ни. Нейните забележителности не се изчерпват само с Колизеума и фонтана Ди Треви, така че настанете се удобно, а ние от “Всички теми” ще Ви покажем 10 интересни италиански кътчета.

Алберобело, Южна Италия

Чували ли сте за градчето с островърхите къщички с бели шапки? То е като извадено от приказките, но всъщност е съвсем реално. Намира се в южната част на Италия, провинция Бари, регион Пулия.

Интересните къщички, наричани „трули“, привличат много туристи, но в същото време градчето не е една от най-популярните италиански дестнации. Такъв тип постройки са характерни за цялата провинция Итрия, но тъй като най-голямото им струпване е в Алберобело, градът е защитен от ЮНЕСКО. Едни от най-често сниманите трули са тези с мистични знаци по покривите си, в които всъщност няма нищо мистично. Те са изобразени преди очаквана визита на Мусолини, за да направят изгледа на града по-загадъчен. Трулите се отдават и за нощувки, но местните не ги препоръчват през лятото, тъй като от напичането на камъка вътре става непоносимо горещо.

Скала дей турки, Реалмонте, Сицилия

Бялата приказка на Сицилия е „Скала дей турки“ или в превод „турското стълбище“. То представлява каменно образувание, наподовяващо стълби, чиито стъпала водят към крайбрежието, свързвайки два плажа. Те са изваяни чрез въздействието на дъждовете, морските вълни и вятъра в продължение на стотици години. По стълбите се ходи лесно и стабилно бос, не са опасно място за деца. Плажът, обаче не е особено благоприятен за плуване, тъй то има много каменни образувания на дъното.

Бреша, Ломбардия

Вторият по големина град в Ломбардия е събрал в себе си китни кътчета, красива архитектура и богата история. Той се намира в близост до Милано и Балджо, но не им отстъпа по туристически забележителности. В Бреша може да разгледате редица църкви и големи базилики, както и някои от онези романтични италиански площади, сгушени между малките улички. Красивите замъци и усещането, което оставят у Вас по време на обиколката, са безценни.винетки

Абатството Сан Галгано, Сиена, Тоскана

Абатството е разположено в близост до град Сиена и е една от най-големите готически сгради в Италия. Покривът на тази величествена постройка е сринат, но историята струи отвсякъде. Според някои историци именно в абатството се намира мечът на крал Артур Ескалибур.видове гранитогрес

Манарола, Чинккуе Тере

Красивото крайбрежно кътче е част от петте селца на италианската Ревиера, разположени между скалите и бездънното синьо море. Преди десетилетия до там се е стигало само с лодки по море или с магаре по стръмните склонове. Днес може да пътувате до Манарола с влак, който почти през целия път ще се движи в тунел. Любопитен факт е, че в Манарола се говори различен диалект от останалите пет селца в областта, който е считан за езотеричен.

Остров Лорето, Бреша, Ломбардия

Остров Лорето се намира в езерото Изео в близост до Монтизола. През 1910 г. на острова е построен неоготически замък, който дава един по-различен и романтичен облик на мястото. Огромен недостатък е, че мястото се води частна собственост и е недостъпно за туристи, но разходките с лодки около него са разрешени.

Прочетете също: Най-четените книги за 2020 година

Чивита ди Баньореджо, Витербо, Лацио

Едно очарователно градче, което привлича много туристи в последните години, но същевременно не е чак толкова банално. Чивита ди Баньореджо е познат още и като „умиращия град“. Намира се в северната част на региона Лацио на границата с Умбардия на 120 км от Рим и 180 км от Флоренция. Мястото остава като наследство от етруските, но днес е силно застрашено от изчезване, тъй като населението му е едва 10 души. То разкрива един красив свят, който завладява със своята мистика там на ръба на скалата.

Гора на Сасето, Лацио

Това мистично, приказно място се намира в сърцето на региона Лацио в близост до Торе Алфина и Акуапенденте. В превод имената на селищата означават кула Алфина и Падаща вода, което води и до различни приказни сценарии. Мястото изглежда като омагьосана приказна гора, която си струва да бъде видяна.

Матера, Базиликата

Известен като Каменния град Матера крие с себе си изключително красиви забележителности. През 1993 г. влиза в списъка на защитени селища от ЮНЕСКО, а част от снимките на филма „Страстите Христови“ са снимани на негова територия. Град Матера е обявен за Европейска столица на културата през 2019 г.

Мурано, Венеция

Мурано, известен още като Островът на стъклото, е едно от най-красивите кътчета в Италия. Той се намира в близост до Венеция и е образуван от 7 мини островчета, свързани с канали. Островът е изключително подреден, тих и спокоен, което благоприятства за прекрасни, дълги разходки. Мурано става център на стъкларската индустрия след указ от 1295 г. за преместване на всички пещи от Венеция. Това става след редица опожарени дървени постройки в големия град. Жителите на Мурано се вписват в Златна книга. Хората, чиито имена не фигурират в нея, нямат право да се занимават със стъкларски занаят и с много от привилегиите, полагащи се на официалните жители на острова.

Италия е величествена, необятна и невероятно красива. Това са само една много малка част от кътчетата, които си струва да посетите. Опаковайте багажа, купувайте билет и тръгвайте към необятната родина на пастата.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни