Сватбени традиции – Всичко, което трябва да знаем

Ако току-що сте се сгодили, първият ви инстинкт може да е да отворите Google и да напишете „как да организирам моята сватба“. Ако не сте сигурни откъде да започнете с организацията, как да определите бюджета, какви са традициите, не се притеснявайте! Ние от “Всички теми” сме тук, за да ви помогнем. В тази статия ще разкрием какви са най-известните сватбени традиции, които да включите в големия ден за Вас и любимия човек.

Придържането към традициите е онова, което превръща сватбата от един обикновен празник, в интересен, запомнящ се и по-различен ден. През годините голяма част от ритуалите, пренасяни във времето от поколение на поколение, са се модернизирали. Това се случва под въздействието на традициите, пренесени от САЩ и Западна Европа.

 

Прочетете също: Как да намалим разходите за сватба?

 

За да ви улесним при подготовката и организацията на сватбата, създадохме едно кратко ръководство. В него ще откриете, както традиции от миналото, така и съвременни ритуали, които във времето са се превърнали в традиции. 

Сватбени традиции – Да започнем с годежа

Официалното обявяване на любовта между двата души някога започвало с годеж. Момъкът заедно с родителите и роднини отивали в дома на невестата, за да поискат ръката ѝ от татко ѝ. Днес тази традиция рядко се спазва. 

 

сватбени традиции

Все по-често мъжете избират да изненадат любимата жена с годежен пръстен на уединено място. Други пък предпочитат да го направят по нестандартен начин, Така това ще се превърне в събитие, което ще се помни дълго време. Било то на сцена, на концерт, на друг празник – като например на рожден ден на близък и др. Традицията повелява годежният пръстен да се носи на лявата ръка на безименния пръст, за който има поверие, че е свързан със сърцето.

По традиция булката е облечена в бяла сватбена рокля 

Сигурно сме, че поне веднъж сте си задавали този въпроса. Защо булките са облечени в бяло? Веднага ще ви отговорим. Белият цвят символизира чистота и невинност.

Според друга традиция, пренесена отвън на сватбата булката трябва да носи някои определени неща.

 

сватбени традиции
  • нещо ново – то е символ на бъдещето, което се орисва за любов, щастие, здраве и деца. Обикновено за нещо ново се приема булчинската рокля.
  • старо нещо, за да не забравят бъдещите младоженци старите си приятели;
  • нещо синьо- всички знаем синият цвят символизира късмета;
  • нещо назаем- обикновено булката в сватбения си ден носи нещо (например бижу). Обикновено ѝ е дадено от семейството или близка приятелка. Традицията повелява след сватбата булката да го върне на притежателя. Смята се, че това ще донесе много щастие за новото семейство. 

Сватбени традиции – Купуване на булката

В деня преди сватбата традицията повелява бъдещите младоженци да не се виждат. Още нещо, което в миналото е било забранено и като цяло се спазва и до днес. Мъжът да не вижда преди сватбата булчинската рокля на жената.  

В сватбения ден мъжът тръгва от дома си заедно с родители и близки. Първо отиват в дома на кума, където ги чака също празнична трапеза. От там всички заедно дружно отиват да откупят булката.

Пред вратата на дома ѝ ги чакат цял отбор юнаци. Това обикновено са близки приятели или роднини на бъдещата булка. Те не позволяват на младоженеца да влезе в къщата, докато не плати. 

 

сватбени традиции

Сватбени традиции – Извеждане на булката от дома

Вероятно не веднъж сте чували песента „Ела се вие превива, мома се с рода прощава“. По традиция под нейните звуци бащата извежда булката от дома и я предава на кума. Когато организирате сватбата, може да помислите дали да не наемате за този емоционален момент сватбен оркестър. Той ще може да изпълни песента на живо. Обикновено оркестърът се състои от трима душа- певец, музикант с гайда и музикант с тъпан. Изпълнявана на живо, песента е още по-въздействаща.

Преди колата да тръгне към младоженския дом, майката на момичето изсипва вода от менче. Смята се, че така ше им върви на младото семейство, както се казва, по вода.

Какво повелява традицията в ресторанта

След официалната част в младоженския дом и църквата, всички пристигат в заведението. Първо гостите се настаняват по масите. Пред входа на ресторанта се поставя бяло платно, върху което се разпръсват цветя и стотинки. На края му се поставя менче с вода и здравец. Вижте Ресторант градина в Каваци на хотел Св. Никола.

Последни пристигат младоженците. По традиция трябва да минат по платното и булката да ритне менчето. След това свекървата и тъщата ги посрещат и ги захранват с питка с мед и сол. Медът и солта символизират хубавите и съответно трудните моменти. През тях младоженците ще преминават заедно като семейство.

 

Следващият ритуал е първата наздравица. Шампанското се пие до дъно. След което чашите се чупят. Според едно от поверията в миналото, на колкото парчета се счупят чашите, толкова деца ще има новото семейство.

След като младоженците и кумовете заемат местата на сватбената маса, е ред за речта на кума. Минути след нея е време за първия сватбен танц на младото семейство.

 

Прочетете също: Топ 10 дестинации в България за семейна почивка

 

Към традициите в ресторанта са разчупването на сватбената пита над главите на младоженците. Поверието повелява, че който от младото семейство успее да отчупи по-голямо парче, то той ще командва в къщата. Последният ритуал, който предшества края на сватбеното тържество, е разрязването на тортата. картини със скандинавски мъхплочки

Манев и партньори

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни