ТОП 5 книги от най-четените български автори

Трудно се определят кои са най-четените съвременни български автори, но Столична библиотека ежегодно награждава тези, които са най-търсени в нейната структура. Библиотеката не само награждава авторите, но също така и читателите си – най-активните си членове.

С радост можем да заявим, че в последните години не само се четат като че ли повече книги, но и българското книгоиздаване и българските автори бележат разцвет.

Сред тях има по нещо за почитателите на всеки жанр – фентъзи романи, научна литература, поезия, разкази. В тази статия на “Всички Теми” представяме 5 от наградените и най-четените съвременни български автори на художествена литература с акцент върху конкретни книги.

Георги Господинов – „Времеубежище“ | най-четените съвременни български автори

Сред най-четените съвременни български автори се отличава авторът Георги Господинов с титлата „писател на годината“ за 2022-а година. От Столична библиотека споделят, че най-търсени негови книги са били “Времеубежище”, “В пукнатините на канона” и “Физика на тъгата”. Ние ще се спрем малко по-подробно на „Времеубежище“, което е последната издадена книга на писателя от 2020-та година.

Романът е организиран в характерното за Господинов фрагментарно писане и след всеки един прочетен фрагмент, читателят има какво да добави или с какво да се асоциира. Произведение за прехода между младостта и старостта, за спомените и за забравата и за раздялата на автора с една „мечта по миналото“.

През 2021 година творбата печели наградата “Стрега”. Тогава тя е преведена на италиански от Джузепе Дел Агата. През 2023 година идва още едно голямо признание за автора. За първи път българска книга печели престижната награда “Букър” след превод на английски език от Анджела Родел.

Георги Бърдаров- „Аз още броя дните“ | най-четените съвременни български автори

Още от първите страници на книгата си личи, че Бърдаров е разказвач на истории. „Аз още броя дните“ е един роман за войната, който е изпълнен с много горчивина и болка. Тук става дума за човешка болка, но с една дума това е роман за войната. Тази война, за която ние си затваряме очите и за която не се говори в училище. 

Накратко, Бърдаров в тази книга разказва не просто за убийства и геноцид, а за падението на човека, за оголването му до най-базовите му животински инстинкти. Една история за това как човек се превръща в звяр и как ние не сме нищо повече от едни облечени, изкъпани и добре парфюмирани пещерняци. 

Трябва да е ясно, че Бърдаров не е спестил абсолютно нищо на читателите

Присъствието на секса като оръжие и средство за терор в историята е доста осезаемо и много силно. Чрез образите на жени, преминали през секс лагери, тероризирани и изнасилвани, Бърдаров ни показва, че за тях бягството и спасението от войната е смъртта.

Действието на романа се развива в един ден – 19 Май, но това може да подведе читателят, тъй като историята се развива в конкретният ден, но продължава много назад и много напред във времето. Сюжетът обединява много истории в една, а чрез ретроспекции и интерлюдии Бърдаров сглобява цялостната картина.

Но освен всичко друго „Аз още броя дните“ е история и за любовта, но от онези истинските и искрени любови. А тази любов устоява и надделява над инстинкта за самосъхранение, защото тя е силна и чиста като кристал.

Последните страници на „Аз още броя дните“ са опустошителни и разтърсващи. Те предизвикват силни емоции и могат да те накарат да заплачеш.  

Казано накратко, тази книга е история за войната и любовта, за лошото и доброто в човека. Георги Бърдаров е пресъздал по невероятен начин събитията в „Аз още броя дните“.

най-четените съвременни български автори

Здравка Евтимова- „Една и съща река

Този прекрасен роман разкрива историята на три сестри- Пирина, Сара и Люба. Те живеят в град Радомир и всяка от тях има своите способности. 

Пирина пее без думи и музика, но тя лекува тъгата. Сара пък често сменя партньорите си, а един от тях издига църква за нея, и когато самотните се молят там, те скоро срещат любим човек. Люба чете много, и отсъства от живота и ежедневието, но пък това някак нелогично я прави много привлекателна. 

В тази книга на Здравка Евтимова реката тече не накъдето е решила самата вселена, а накъдето я водят песните на героите.

Здравка Евтимова е автор на 4 сборника с разкази и 3 романа. Някои от творбите ѝ биват преведени и издадени в чужбина.

най-четените съвременни български автори

Виктория Бешлийска – „Сърце“ | най-четените съвременни български автори

Тази книга се изживява с ума и се чете със сърцето!

Сърце“ говори за човешките ценности, разглеждани през фона на личната драма на един завистлив болярин, една самотна и осиротяла жена и един монах който търси себе си в духовенството. В основата на „Сърце“ се крие въпросът за вярата, която безспорно губим при наличие на разочарования и скръб. Но и която също така ни намира когато сме най-уязвими и слаби.

Този роман ще ви върне в Средновековна България след смъртта на цар Иван Асен втори. Благодарение на проучванията на Виктория Бешлийска, тя е пресъздала по уникално точен и автентичен начин атмосферата от това време. И го е пренесла в книгата си.

най-четените съвременни български автори

Захари Карабашлиев – „18 % сиво“

За 2022-а година Захари Карабашлиев е отличен като автор на най-четена книга за годината от Столичната библиотека. Въпреки че книгата е „Опашката“, ние решихме да припомним на бълграските читатели за неговия първи роман. Той в последствие беше и екранизиран – „18% сиво“.

Още когато е издадена през 2008 година, книгата бележи невероятен успех. Също така е преиздавана множество пъти. Историята на Зак – неговото минало (студентските години на 90-те в България) и неговото настояще (сегашния му живот в Америка) се преплитат, за да завладеят читателя от начало до край.  

Това бяха 5 художествени произведения на най-четените български автори, които са наши съвременници. Разбира се, в българската литература има още много книги от миналото и сега. Те също ще хванат окото на читателя, но надяваме се със своеобразната ни класация да сме предизвикали интереса ви към някое от заглавията. 

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни