20 интересни факта за Стефан Стамболов

Английският дипломат, пътешественик, автор и военен кореспондент Ардън Хюлм Биман пише биография посветена на Стефан Стамболов. В нея той отбелязва следното:

„Цяла Европа признава заслугите му и той стои на такъв висок пиедестал, щото никой от противниците му не може да досегне краката му.“

С подобни изказвания Стефан Стамболов е бил уважаван от влиятелните хора на Запада. Но защо не успява да спечели уважението да сънародници и среща смъртта по безкомпромисно суров начин?

В тази статия сме Ви подготвили интересни факти за Стефан Стамболов

  1. Стефан Николов Стамболов е роден на 12 февруари 1854г. в Търново и е част от голямото семейство на Никола и Евгения Стаматови. Има още шест братя и сестри.

2. Стамболов учи първо в родния си град Търново, а след това – в Духовната семинария в Одеса. От ранна възраст Стамболов се сблъсква с трудния емигрантски живот в Русия.

3. Участник е в революционното освободително движение, апостол на І революционен окръг в Априлското въстание през 1876 г. След Освобождението е адвокат в Търново и член на Либералната партия.

4. Стефан Стамболов расте в обкръжението на революционери като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Христо Караминков – Бунито.

5. Заедно със своя голям приятел и съратник Христо Ботев издават стихосбирка под името „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

Прочетете още:

20 интересни факта за Пенчо Славейков

6. Стефан живее в свободна, но разпокъсана България! Младият българин не може да приеме случващото се и започва нова битка, този път целта е друга – обединение на всички българи в една държава! Става инициатор на Кресненско-Разложкото въстание.

7. Влиза в политиката едва на 25 години и става член на Либералната партия.

8. Стефан Стамболов е народен представител през 1883-1884 г. Председател на Народното събрание през 1885-1886 г. Участва като доброволец в Сръбско-българската война, а след абдикацията на княз Александър І Батенберг на 27.08.1886 г. е определен за регент заедно с Петко Каравелов и Сава Муткуров.

През 1886 г. Стамболов става министър-председател на България и изиграва решаваща роля за модернизирането на страната и установяването на нейната независимост. Той провежда редица реформи, насочени към укрепване на икономиката, армията и инфраструктурата на страната, включително изграждане на железопътни линии и модернизиране на българската армия.

По време на мандата си Стамболов работи и за утвърждаване на мястото на България в международната общност. Той установява дипломатически връзки с други европейски сили, включително Русия и Австро-Унгария, и работи за признаването на България като независима държава.

9. Той влиза в разногласия с княз Александър І Батенберг, но в полза на народа и неговото благо опитва да върне на престола Батенберг, който е детрониран.

 10. Той има огромна роля при избирането на нов княз. След избора на Фердинанд Сакскобургготски младият българин създава ново правителство, което оглавява. Той е несменяем лидер и създател на Народнолибералната партия, която управлява страната.

факти за Стефан Стамболов

 11. По времето на Стамболов се развива огромно транспортно строителство на ж.п. линии, шосета и пристанища. Поставя се градивно начало в много области на държавния, обществен и културен живот.

 12. По отношение на външната политика Стамболов пренебрегва редица клаузи на Берлинския договор, води борба с русофилите и активна политика с Турция и Англия, благодарение на което постига засилване на позициите на Българската екзархия в Македония и Тракия и успява да издейства султански берати за български владици в Охрид, Скопие, Велес и Неврокоп.

Препоръчваме ви още:

20 интересни факта за живота на Христо Смирненски

13.  Стефан Стамболов оставя и немалко литературно наследство като публицист и политик след Освобождението и сътрудник на сп. „Читалище,” в. „Знаме”, сп. ”Славянско единство” и редактор на в. „Нова България”.

 14. Жени се през 1888 г. за Поликсена Станчева. От брака си има трима сина: Константин, Асен и Стефан, и една дъщеря – Вера. – факти за Стефан Стамболов

 15. В началото на 1894 г. Стамболов попада в центъра на шумен публичен скандал, след като на 11 март Мария Милкова, съпруга на капитан Тодор Матров и балдъза на военния министър Михаил Савов, обвинява министър-председателя в любовна връзка със самата нея и със съпругата на Савов. Военният министър призовава Стамболов на дуел, в резултат на което е отстранен от правителството.

16. Скандалът кара Стамболов да подава на няколко пъти оставката си, която в крайна сметка е приета от княз Фердинанд на 20 май. С отстраняването на Стамболов Фердинанд се стреми да засили властта си в страната и да издейства признание от Русия.

факти за Стефан Стамболов

17.  На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Стамболов отказва да напусне родината си, въпреки заплахите за разправа и опита за убийство.

18.  Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София. – факти за Стефан Стамболов

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

факти за Стефан Стамболов

19.  Убийството е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа. Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба.

Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си.

Пепоручваме ви още:

20 интересни факта за живота на Йордан Йовков

20.  Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

Вижте всички книги за България на Болгар Кепитъл.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни