20 интересни факта за живота на Йордан Йовков

Йордан Йовков е български класик, оставил със своите произведения траен отпечатък в литературното ни богатство. В своето творчество Йовков винаги търси доброто, залегнало у човека. То е при малките – големи хора, които даряват, без да искат нищо в замяна. Даряват малкото, което имат, с надеждата да помогнат, за да се роди един нов, по-добър свят. И той да бъде основан на хармония и красота. За това в тази статия на “Всички теми” подбрахме 20 интересни факта за Йордан Йовков – мълчаливецът на българската литература. 

 

интересни факта за Йордан Йовков

10 интересни факта за живота на Йордан Йовков

1. Йордан Стефанов Йовков е роден на 9 ноември 1880 година в село Жеравна.

2.  Бащата на бъдещия писател – Стефан Йовков, е заможен човек, училищен настоятел, а майката – Пена Йовкова е търговска дъщеря, която се славела с хубостта си и веселия нрав. В семейството има шест деца – Йордан е петото по ред.

3. Детските и юношеските години на Йовков преминават в родното му място, където получава основно образование. Завършва гимназия в София, където учителят му по литература – поетът Иван Грозев, му предсказва бъдеще на писател.

4. През 1897г. семейството на Йовков се преселва в Добруджа, където в крайграничното село Чифуткьой (сега Йовково) баща му купува земя и добитък.

5. Дълго време Йовков учителства из добруджанските села, като най-продължителния му престой е в с. Красен. Тук, живеейки в малка стаичка срещу училището, съзерцавайки близките хълмове от прозореца, Йовков написва „Овчарова сватба“ от цикъла „Старопланински легенди“.

6. Много често Йовков е посещавал Филиповата кръчма в с. Красен и с часове е слушал неволите на хората. Записвал ги е и след това те са ставали прототипи на героите му. 

7. През 1902г. прекъсва учителството, което толкова обича, и завършва школата за запасни подофицери в Княжево. Един семестър следва право, но борбата за хляба (смъртта на баща му) отново го връща в Добруджа, където продължава да учителства.

8. Йордан Йовков участва в три войни – в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. 

9. Любимото място на Йовков в София е триъгълника между Орлов мост, Цар Иван Асен II и нейните преки, защото са били близо до Борисовата градина, където писателят се е вглъбявал, седнал на пейка.

10. Пръв в българската литература Йовков разкрива диалектиката на красотата – като сила, в която се срещат съзиданието с разрухата, животът със смъртта, щастието със скръбта: от Сали Яшар до Сарандовица, от Албена до Боряна. Йовков издига женската хубост в езически култ, пред който се прекланят героите му.

 

Прочетете също: 20 интересни факта за живота на Христо Ботев

 

интересни факта за Йордан Йовков

Още интересни факти за Йордан Йовков

11. През 1918г. Йордан Йовков се жени за 16 години по-малката от него Деспина Колева от Добрич. Ражда им се дъщеря – Елка.

12. 70 негови книги са преведени на над 25 езика, а отделни творби на Йовков – на над 37, сред които и арабски, виетнамски, китайски, персийски, финландски, хинди, шведски, японски и др. езици.

13. Йовков сам е правил макета на кориците на своите книги.

14. Йовков първо е рисувал своите герои, а след това ги е описвал.

15. Дора Габе е една от любовите на Йордан Йовков. Тя е прототип на Нона от „Чифликът край границата“.

 

Прочетете също: 20 интересни факта за Алеко Константинов

 

И още интересни факти за Мълчаливеца

16. Йовков е бил влюбен в Елисавета Багряна, но за любовта си пред нея мълчи.

17. Разказите ,,Индже”, ,,Божура”, ,,През чумавото” и др. той написва в едно букурещко кафене под звуците на музиката.

18. Символ на цялостното творчество на Йордан Йовков е бялата лястовица от разказа „По жицата“.

19. Умира през 1937 година. Този вече известен и обичан български писател умира в оскъдица. В предсмъртния си час говори за Добруджа.

20. Писалката, с която Йовков е писал своите разкази, се пази в родната му къща в Жеравна, превърната в музей.

картини със скандинавски мъх плочки за кухня

дропшипинг счетоводство софия

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни