20 интересни факта за Бермудския триъгълник

Всеки е чувал историите за Бермудския триъгълник – мистериозните истории за кораби и самолети, изчезнали в тази позорна зона се разказват от векове. Няма нищо официално за Бермудския триъгълник.

Това не е регистрирана територия и дори не е показана на картите. Но се разбира, че се простира от Маями, Флорида до остров Бермуда и до Сан Хуан в Пуерто Рико.  В тази статия на “Всички теми” ще ви запознаем с много интересни факти за Бермудския триъгълник, известен още като Дяволския триъгълник.

Приятно четене!

Интересни факти за Бермудския триъгълник – Първите 10

1. Бермудският триъгълник е океанска площ от 1,5 милиона квадратни км., грубо определена от Бермудските острови, Пуерто Рико и южния край на Флорида. Предполага се, че това е паранормално място, в което законите на физиката са нарушени или променени.

2. Най-ранните случаи на необичайни изчезвания в района са докладвани през 1950 г. – и през почти седемте десетилетия оттогава се разпространяват спекулации относно действителната причина за редица странни събития.

3. Първият човек, съобщил за Бермудския триъгълник, е Христофор Колумб.

Той пише в дневниците си, че вътре в триъгълника компасът на кораба е спрял да работи и той също е видял огнена топка в небето.

4. Бермудският триъгълник е едно от само двете места на Земята, където компасът сочи истинския север, а не магнитния север. Ако тази вариация или грешка на компаса не бъде компенсирана, корабите и самолетите могат да се окажат далеч от курса. Всъщност подводната топография на района може да бъде фактор в историята на изчезванията. Преминава от леко наклонен континентален шелф до изключително дълбок спад.

5. Компасите в Бермудският триъгълник

Според едно от изказванията по въпроса, Бермудският триъгълник е едно от двете места на Земята, където компасът отчита истинския север, а не магнитния. Ние от “Всички Теми” не открихме подкрепа на това твърдение, но за сметка на това, неточностите в показателите на компасите са налице. Лоша навигация = вероятна катастрофа. В „Проклятието на Бермудския триъгълник” (Discovery Science Channel) геологът д-р Роби Смит обяснява явлението с останките от вулкана, които са открити до двеста мили от Бермудските острови, “съдържат много високо съдържание на желязо, което му придава наистина необичайни магнитни свойства, които влияят върху компасите на корабите”.

Бермудския триъгълник, Интересни факти за бермудския триъгълник

6. Районът има един от най-високите случаи на наблюдения на НЛО, а отвличанията от извънземни са популярно обяснение за изчезванията. Но отвличанията не са единствената теория; някои смятат, че това е портал към други планети.

7. Мнозина теоретизират, че Триъгълникът е дом на изгубения град Атлантида. Според легенди и предположения, градът на Атлантида разчитал на силата на специални енергийни кристали, които били изключително мощни. Теорията е, че тези енергийни кристали са в някакво променено състояние и изпращат енергийни лъчи, които объркват навигацията.

8. Районът е един от най-натоварените за любители пилоти и моряци и един от най-натоварените морски пътища в света. Статистически, повече трафик води до повече катастрофи и изчезвания. Звучи логично, нали?

9. Около 20 самолета са изчезнали мистериозно в Бермудския триъгълник.

10. Milwaukee Deep е най-дълбоката точка в Атлантическия океан, според настоящите записи. Смята се, че се намира точно вътре или близо до Бермудския триъгълник. Много хора вярват, че има нещо скрито в дълбините, което причинява мистериозни събития в Бермудския триъгълник.

Още 5 интересни факта

 11. Приблизително 50 кораба са изчезнали в Бермудския триъгълник.

Бермудския триъгълник, Интересни факти за бермудския триъгълник

12. Американският автор Винсънт Хейс Гадис измисля името „Бермудски триъгълник“ и го използва за първи път в статията на корицата на изданието от февруари 1964 г. на списание Argosy. Той публикува няколко истории за паранормални и странни явления в Бермудския триъгълник.

13. В Бермудския триъгълник възникват няколко водни струи или торнада и по време на това явление водата от океана се издига на стотици или дори хиляди метра от въздуха. В допълнение към торнадото, силно водно течение, движещо се по ръба на Бермудския триъгълник, може лесно да преобърне кораб. Тези вълни могат да бъдат високи стотици метри и биха могли да свалят самолети, които летят близо до водата.

14. Някои ентусиасти на научната фантастика вярват, че Бермудският триъгълник е „червеева дупка“ или като машина на времето свързва две точки в пространство-времето.

15. Въпреки че дупките не са доказали съществуването си, някои хора не могат да избегнат свързването им с мистериозното изчезване на кораби и самолети в Бермудския триъгълник.

… И още интересни факти за Бермудския триъгълник

16. Някои метеоролози изследвали Бермудския триъгълник, за да открият истинската причина зад всички тези мистериозни истории. Те използвалиу сателитни изображения и видяли облаци с шестоъгълна форма, образуващи се над Бермудския триъгълник. Според метеоролозите тези облачни конфигурации може да са причината за някои от мистериите, които тормозят Бермудския триъгълник.

Прочетете още: Задгробният живот на древните цивилизации – Интересни факти

17. Американският флот и бреговата охрана на САЩ твърдят, че няма свръхестествени обяснения за бедствията в морето. Техният опит показва, че комбинираните сили на природата и човешката погрешност надминават дори най-недоверчивата научна фантастика. Те добавят, че не съществуват официални карти, които да очертават границите на Бермудския триъгълник. Всъщност Бордът по географски имена на САЩ не признава Бермудския триъгълник като официално име и не поддържа официално досие за района.

18. Най-малко 1000 живота са загубени през последните 100 години.

19. Хората са се сблъскали с електронна мъгла в Бермудския триъгълник, която може да бъде и тунел за пътуване във времето. Пилотът Брус Гернън твърди, че е загубил 28 минути, след като е летял през изкривяващ времето облачен тунел. Самолетът изчезва от радарите, само за да се появи отново в Маями Бийч.

20. Една от най-големите и известни загуби на американската армия е настъпила през 1945 г. Пет торпедни бомбардировача Avenger на ВМС на САЩ излитат от Форт Лодърдейл, Флорида за полет до остров Бимини. Мисията се е състояла от 14 души. След около 90 минути получават сигнал, че компасът не работи. След това комуникацията изчезва. Атентаторите така и не са открити. Изчезнали са и трите самолета, тръгнали да ги спасяват.

Прочетете още: Масонство – Интересни факти

Обяснението за някои от изчезванията се фокусира върху наличието на огромни полета от метанови хидрати на континенталните шелфове. Геоложката служба на Съединените щати публикува статия за появата на хидрати в района на Блейк Ридж, офшорни югоизточни Съединени щати, през 1981 г.

Периодичните изригвания на метан са в състояние да произведат мехурчета с размерите на кораб или региони от вода с толкова много разтворен газ, че плътността на водата вече не е в състояние да осигури адекватна плаваемост за корабите да плават.

Въпреки че е възможно изпускане на газ да причини потъване на кораб, това със сигурност не е довело до потъване на кораби в Бермудския триъгълник.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни