Лилиум – засаждане, подготовка на почвата, поливане и подрязване

С пъстри, звездовидни цветя, лилиите дават звездна сила на летните градини. Лилиум – те придават грациозна елегантност и аромат на всяка градина, като цъфтят от началото на лятото до есента, в зависимост от вида.

Лилиум, засаждане на лилиум, отглеждане на лилиум, поливане на лилиум, подрязване на лилиум

Чрез внимателно смесване на ранни, средносезонни и късни сортове във вашата градина, вие ще се насладите на великолепния им цъфтеж от пролетта до първата слана. У дома, както в официални, така и в натуралистични условия, повечето лилиуми лесно се отглеждат и в саксии. Освен това те се използват и в създаването на букети!

Сезонни плодове и зеленчуци Календар

Лилиите имат шест обикновени или поразително изпъкващи листенца („венчелистчета“) и често са с форма на тръба, седнали на върха на високо изправено стъбло с тесни, дълги, копиевидни листа. Те се предлагат в много красиви цветове, включително розово, златно, червено, оранжево и бяло.

Кога, как и в каква почва да засадите лилиум? | Засаждане на лилиум

Идеалното време за засаждане на луковиците от лилиум е от зимата до пролетта. Най-доброто позициониране за повечето лилиуми е изцяло на слънце с частична сянка. Всички по-високи сортове може да се нуждаят от закрепване, за да поддържат стъблата, особено в открити площи, където има по-малко защита от вятър.

Тези растения работят най-добре в бучки или гроздове и са щастливи заедно с азалии, камелии и по-малки рододендрони. Те са идеални за отглеждане в саксии.

Лилиумите обичат влажна почва, но не обичат мокри стъбла, така че почвата трябва да е отворена и добре дренирана. Отводняването може да се подобри чрез засаждане на лилиум на лек наклон, или издигането му в лехи.

За отглеждане в саксии използвайте специална смес за саксии, специфична за луковиците.

Засаждане в градината: засадете на разстояние 20-40 см. на дълбочина 10-20 см. Покрийте почвата с материал от компостен тип, като добре изгнил животински тор.

Гербер – Подготовка на почвата, засаждане, поливане и предпазване от вредители

Засаждане в саксия: използвайте дълбока саксия с диаметър минимум 200 мм. Засадете до 3 луковици на саксия на разстояние около 75 мм. една от друга.

Лилиум, засаждане на лилиум, отглеждане на лилиум, поливане на лилиум, подрязване на лилиум

Поставянето на луковиците така, че да се накланят леко навътре, ще насърчи взаимната подкрепа на високите стъбла, а поставянето на кол в центъра ще създаде централна опора, докато растат. Позиционирайте отвън на слънце (саксиите могат да бъдат внесени вътре или на вътрешен двор, след като цъфтят).

Лилиумите трябва да се поддържат влажни по време на цикъла им на растеж и реагират добре на обилно поливане през лятото.

Лилиум – Подрязване

Ако някоя от вашите лилии започне да увяхва или да изглежда кафява, можете да им отрежете цвета, дори ако растението все още цъфти. В зависимост от разнообразието на лилиите, които имате, премахването на мъртвите цветя може да насърчи нов растеж.

Следвайте стъблото на цветето в основата на растението лилия. Лилиумите цъфтят в края на дълга дръжка, прикрепена към центъра на растението. За да подрежете лилиума, трябва да следвате дръжката чак до основата.

Отрежете дръжката в основата на растението. Вместо да отщипвате цветето точно зад пъпката, го премахнете в края на стъблото. Използвайте ножици, за да подрежете стъблото точно в основата на растението. Приближете се възможно най-близо до края – не трябва да оставяте малки стръкчета.

Бегония – Засаждане, прекопаване, почва, поливане

Оставете пожълтелите или покафенелите дръжки до есента. Ако забележите, че част от листата стават жълти, но не и кафяви, оставете ги на мира.

Жълтите стъбла няма да повлияят на цялостното здраве на вашето растение и ранното им отрязване всъщност намалява количеството енергия, което растението може да произведе.

засаждане на лилиум, отглеждане на лилиум, поливане на лилиум, подрязване на лилиум

След като вашите лилии приключат да цъфтят в градината, отрежете стъблата веднага. Така луковиците няма да губят енергията си за производство на семена.

Отрежете ги, оставяйки 2/3 от стъблата да стоят, след което оставете листата докато пожълтеят. След това отрежете стъблото на лилиума на около 5 см. и луковицата на лилиума ще стане латентна.

Вредители на лилумите

  • Сивата плесен понякога е проблем, особено през влажна, прохладна пролет или лято. Уверете се, че лилиумите не са претъпкани и имат достатъчно циркулация на въздуха.
  • Вирусите, разпространявани от листни въшки, могат да бъдат обезпокоителни, въпреки че някои сортове са устойчиви на вируси.

Пресаждане на Лилиум

Луковиците могат да бъдат оставени в земята, за да се натурализират в продължение на няколко години, без да се налага да ги пресаждате. Ако планирате да повдигнете и отделите луковиците, това трябва да стане през есента. Пресадете без забавяне.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни