20 интересни факта за Фреди Меркюри

Всеки знае, че Фреди Меркюри беше талантлив автор на песни, спиращ дъха оригинален изпълнител и фронтмен на една от най-великите групи на всички времена, Queen.

Но има много по-малко известни факти за Фреди Меркюри, които разкриват скрити дълбини в живота и работата на мъжа, роден Фарух Булсара в Занзибар на 5 септември 1946 г. 

20 интересни факта за Фреди Меркюри

Ето 10 факта, които не сте знаели за един от най-великите изпълнители в света:

1. Фреди Меркюри е роден в Стоун Таун, Занзибар (сега Танзания). Семейството му се премества там, за да може баща му да продължи кариерата си в британския колониален офис. Той е израснал между Занзибар и Индия, преди да се премести в Мидълсекс, Англия, когато е бил тийнейджър.

2. Фреди е имал 4 зъба в повече. Зъбите били в задната част на устата му, което причинява избутването на предните му зъби напред и създаването на запазената му марка захапка.


Той се е притеснявал от начина, по който изглеждали зъбите му, но отказал да ги поправи, вярвайки, че промяната на нещо в устата му може да промени гласовите му изпълнения.

20 интересни факта за Фреди Меркюри

3. Фреди Меркюри бил голям колекционер на марки. Като младеж Меркюри събирал марки от Занзибар, Обединеното кралство, Нова Зеландия и Монако.

Неговият детски албум за колекциониране на марки е едно от малкото притежания, които семейството на Фреди пази след смъртта му; Британският пощенски музей го придобива през 1993 г. и понякога го дава назаем за изложби.

4. Работил е като превозвач на багаж на летище Хийтроу.

5. Фреди Меркюри е имал записан диапазон от почти четири октави.

6. Въпреки че беше известен със своите диви, общителни лудории на сцената, повечето хора, които познаваха Меркюри лично, казаха, че той е много срамежлив в личния си живот, което е една от причините той много рядко да дава интервюта.

„В реалния живот никой не познаваше Фреди“, каза веднъж колегата му Роджър Тейлър. „Той беше срамежлив, нежен и мил. Не беше човекът, когото поставяше на сцената.“

20 интересни факта за Фреди Меркюри

7. Получава диплома по изкуство и графичен дизайн от Ealing Art College.

8. Той основава групата през 1970 г. и скоро след това има голяма база от фенове по целия свят. Неговите уникални вокали и лудории на сцената възхитиха много от феновете му.

9. Фреди Меркюри създава логото на групата с техните астрологични знаци, въпреки че не вярва в астрологията.

10. Той променя името си на Фреди, когато отива в училище-интернат „Свети Петър“ в Мумбай. През 1970 г. той законно променя името си на Фреди Меркюри по времето, когато е създаден Queen.

Ето още 5 факта за Фреди Меркюри

11. Фреди Меркюри е имал много жени в живота си. Те бяха не само негови колеги художници, с които си сътрудничи, но и любовници. Една жена, за която се смята, че е имала много близки отношения с Фреди, беше Мери Остин.

Запознават се през 1969 г. и почти се женят. Въпреки че връзката им не проработи, Фреди й оставя половината от имуществото си, хонорара и дома си в Кенсингтън.

20 интересни факта за Фреди Меркюри

12. Въпреки това, Фреди винаги е бил славен като гей фронтмен, докато други са вярвали, че е бисексуален.

13. Фреди имаше близки приятелства както с Боуи, така и с Елтън Джон. Прякорът му за Елтън Джон беше Шарън. След смъртта му пакет, увит в калъфка за възглавница, е изпратен на сър Елтън Джон с името Шарън върху него.

14. Друг велик артист, с който Фреди е работил, е Майкъл Джексън. Те записват няколко песни заедно през 1983 г., които бяха издадени в албума Queen forever през 2014 г.

15. Неговата търговска марка „микрофон без дъно“ се появява случайно. Когато свири на шоу в началото на кариерата си, стойката на микрофона му се прекършва по средата на изпълнението. Фреди не я заменя, а продължава да играе. Тази сцена е пресъздадена и във филма за живота му Бохемска рапсодия.


Прочетете и още 5 факта за Фреди

16.  Един неизвестен факт за Фреди е, че картините са вдъхновили музиката му. Песента „майсторският удар на феята“, е вдъхновена от картина, която той вижда в галерия Тейт в Лондон.

20 интересни факта за Фреди Меркюри

17.  Меркюри казва, че може да оцелее и с малко затворени очи. „Мога да остана без сън за дълги периоди, това е природата ми. Мога да мина само с два или три часа на нощ. Не знам какво е, но е истина.

Иска ми се да можех да ти кажа. Релаксирам по начини, които повечето хора не могат да разберат, като просто спя в самолета, когато летя за 20 минути. Това ми е достатъчно. Презареждам батериите си за това кратко време и отново съм буден. Всеки ден трябва да правя нещо.“

18.  Кърт Кобейн споменава Фреди Меркюри в предсмъртното си писмо. „Когато сме зад кулисите и светлините изгаснат и започне маниакалния рев на тълпите, това не ми въздейства по начина, по който се отрази на Фреди Меркюри“, пише Кобейн. „[Той] изглежда обичаше, наслаждаваше се на любовта и обожанието на тълпата, което е нещо, на което напълно се възхищавам и завиждам.“

19. Фреди Меркюри разкрива, че е болен от СПИН само ден преди да умре.

20. Местоположението на пепелта на Фреди Меркюри е супер секретно. Много от приятелите на Меркюри твърдят, че той се е примирил с предстоящата си смърт от усложнения от СПИН и не се е притеснявал от смъртта, но е бил загрижен за това, което ще му се случи след това.

„Той не искаше някой да се опитва да го изрови, както се случи с някои известни хора“, каза дългогодишният спътник Мери Остин. „Феновете могат да бъдат дълбоко обсебени.“ След като Остин получи праха на Меркюри, тя изчаква две години, за да ги изнесе от дома му (който той й остави в завещанието си).

Тя никога не е разкривала какво е направила с праха му и казва, че никога няма да го направи.


Препоръчваме ви още:

Най-скъпите картини в света – Топ 10

10-те най–често срещани имена в света

20 любопитни факта за живота на Джак Ма, които може би не знаете

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни