20 интересни факта за живота на Гео Милев

През 20-те години на минали век нашата страна се намира в огромна социална криза – един период на човешки драми и големи противоречия. Именно в такова време Гео Милев развива експресивното си творчеството, което му помага ясно да покаже обществената си позиция. През целия си съзнателен живот известният поет активно се занимава с публицистика в духа на модернистичните течения на българската следвоенна литература. В тази статия на “Всички теми” ще разкрием 20 интересни факта за Гео Милев – за живота му тежката борба, която води. 

5 интересни факта за Гео Милев

1.Българският поет е роден на 15.01.1895 год. в Раднево. Бащата на Гео Милев едновременно съчетава две длъжности – журналист и учител. 

2. Когато навършва 2 год., семейството на Гео Милев се мести в Стара Загора, където баща му отваря книжарница, а на по-късен етап основава и издателство. 

Прочетете също: 20 интересни факта за Христо Ботев

3. Интересен факт за живота на българския поет е, че докато учи в старозагорската гимназия, активно се занимава с:

  • писане на патриотични и хумористични стихотворения;
  • издаване на ръкописни вестници;
  • самостоятелно съставяне и създаване на илюстрации за сборници със задачи;
  • превод на стихотворения от руски език на видни автори като Пушкин, Лермонтов, Некрасов и др.

4. През 1911 год. Гео Милев завършва старозагорската гимназия и записва „Романска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“.  

5. На следващата година прекъсва висшето си образование и заминава за 2 години в Лайпциг. Там той започва да посещава лекции по философия и едновременно с това да работи по дисертация върху поезията на най-видния представител на немския литературен символизъм – Рихард Демел. 

интересни факти за гео милев, интересни факта за гео милев

Други 5 интересни факта

6. Въпреки че живее в Лайпциг, Гео Милев продължава публицистичната си дейност у нас. В резултат на сътрудничеството си с в-к „Листопад”, в изданието излизат първите му публикации. В рубриката „Литературно – художествени писма от Германия“ се публикуват преведени от Гео Милев стихове на френски и немски поети. 

7. През 1915 год. поетът се завръща в България с още по-нестихващо желание продължава да пише.

8. Освен със създаване на собствено творчество, поетът започва в ограничен тираж да превежда и да печата лиричните хвърчащи листове на Ридхард Демел, Фридрих Ницше, Пол Верлен и други известни автори. 

9. Успоредно с всички тези дейности, Гео Милев се грижи за работата на книжарницата на баща му. По това време той е мобилизиран да участва в Първата световна война. 

10. През 1917 год. българският поет също е мобилизиран. Той става старши подофицер на 34-ти троянски полк и заминава за местността Дойран, където полкът е на позиция.

Още 5 интересни факта за Гео Милев  

11. На 29 април същата година под артилерийски огън от англичаните Гео Милев е много тежко ранен и губи дясното си око.

12. В началото на 1918 год. поетът и бъдещата му съпруга (актрисата Мила Керанова) поемат към Берлин, където той се подлага на лечение.

13. Въпреки че здравословното му състояние не е добро, докато е в немската столица, Гео Милев не спира да се обогатява духовно и културно. 

14. Докато е в Германия, той продължава да се занимава с това, което му е най на сърце – да проучва  в детайли немското изкуство и културния живот на страната.

интересни факти за гео милев, интересни факта за гео милев

15. Освен това отново започва да превежда. Докато е в Берлин си сътрудничи със списанията „Дер Щурм“ и „Ди Акцион“. 

И още 5 интересни факта

16. Когато едногодишното му лечение в Германия приключва, поетът се завръща в България. Без много да умува, стартира с издаването на ново списание – „Везни“. То е отпечатвано само 3 години в един изключително тежък за нашата страна период (1919 год.- 1922 год.). 

17. Разбира се, всички събития от това време на икономически, политически и социални сътресения, Гео Милев отразява в списанието си. Той не пропуска да изрази и личното си мнение в редакционни бележки под статиите.

18. В тези трудни години освен с публицистика, поетът пише и лично творчество, създавайки две стихосбирки – „Жестокият пръстен“ (1920) и „Иконите спят“ (1922). 

Прочетете също: 20 интересни факта за Васил Левски

19. През 1923 год. Гео Милев преживява ужаса на Септемврийското въстание. В него начело на бунта са крайните социалисти от  БКП и БЗНС. Въстанието става и предпоставка поетът да напише поемата „Септември“, с която той иска да подчертае своята представа за истината.

20. На 23.01.1925 год. срещу Гео Милев започна дело поради тежките му думи и разобличаване жестокостта на управниците, потушили Септемврийското въстание. Държавният съд го осъжда на глоба от 20 хиляди лв. и 1 год. тъмничен затвор. В средата на май същата година поетът е извикан от полицията на „малка справка“, след което никой повече не чува за него.grow easy

През 50-те години на 20 век. негови останки са били открити в масов гроб край столицата. Разпознат е по изкуственото око, което му е поставено по време на лечението му в Берлин.крипто новини

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни