20 интересни факта за Людмила Живкова

Наричана „бялата птица на българската култура“, Людмила Живкова завинаги остава в сърцата на българите като най-модерният политик в социсторията ни, въпреки че много хора се опитват да забравят този факт. Уважавана по целия свят и носител на новото време и промяната за нея се говори само добро до ден днешен.

Прочетете също: 20 интересни факта за Българското знаме

Представяме Ви 20 интересни факта за живота и смъртта на визионера от соцвремето – Людмила Живкова.

людмила живкова

10 любопитни факта за Людмила Живкова

1. Родена на 26 юли 1942 година в село Говедарци. Нейни родители са Мара Малеева и Тодор Живков.

2. По онова време баща ѝ е български политик и генерален секретар от Българската политическа партия (БКП), а майка ѝ е лекарка.

3. Кръстена е на съветската снайперистка Людмила Павличенко. Завършва руската гимназия през 1960 и записва Историческия факултет в Климент Охридски.

4. По-късно се омъжва за Любомир Стойчев, инженер от Враца. През 1965 година им се ражда дъщеря – Евгения Живкова.

5. Развежда се с Любомир през 1968 година. На Любомир не му е позволено да вижда дъщеря си. Малко след развода си Людмила Живкова се жени за журналиста Иван Славков, който след това прави бърза кариера и е дългогодишен ръководител на Българската телевизия и Българския олимпийски комитет.

6. През май 1971 г. се ражда синът им Тодор Славков, който по-късно е съден за изнасилване, участва в различни бизнес начинания, както и в развлекателни телевизионни предавания.

7. След смъртта на Мара Малеева, която се противопоставя на издигането на децата си на политически постове, Людмила Живкова прави бърза кариера в партийната и държавна йерархия. Първо, още през 1971 година, тя е назначена за първи заместник-председател на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина.

8. Живкова си поставя за цел популяризирането на българската култура и историческо наследство в чужбина. Живкова проявява от ранна възраст личен интерес към колекционирането на произведения на изкуството и антики и поставя началото на колекцията, поставила началото след нейната смърт на Галерията за чуждестранно изкуство в София.

9. Построен е Националният дворец на културата (НДК) в София, който от смъртта ѝ до 1990 г. носи нейното име.

10. По време на посещението си в Индия през 1978 година, Людмила получава припадък, а по-късно докато е в Мексико изпада в странно състояние, което никой не може да обясни. От София е изпратен правителствен самолет да я прибере.

Още 10 интересни факта

11. На 12 ноември през далечната 1973 година Живкова и нейният шофьор катастрофират. Дoĸaтo Cимo Toдopoв изпpeвapвaл тeжĸoтoвapeн ĸaмиoн, пpeвoзвaщ пaнeли, ce yдapил чeлнo в дpyг aвтoмoбил. Bиждaйĸи ĸaĸвo щe ce cлyчи, той инcтинĸтивнo се пpeceгнaл c дяcнaтa pъĸa ĸъм Людмилa Живĸoвa, зa дa пpeдoтвpaти излитaнeтo й пpeз пpeднoтo cтъĸлo. След това тя е откарана в Пирогов с мозъчна травма.

12. Прилага се лечение под ръководството на Петър Димков. Заминава за Париж и там й правят пластична операция.

13. След катастрофата променила живота ѝ, Людмила се увлича по окултните и тайни сили. Става вегетарианка, храни се само с плодове и сокове, практикува йога.

14. От края на май до началото на юли 1981 година здравето на Людмила се влошило. Никой не е знаел от какво точно боледува тя. В края на месец май тя споделя с министъра на просветата Александър Фол, че всичко е свършено. Людмила подарява на него и на жена му бели кърпички, които да носят на погребението й. Същото казва и на своя телохранител Мурджев.

15. При посещението си в Австрия през юни 1981 година, докато всияки делегати обядвали, Людмила поискала само чай, мляко, мед и сок. В един момент Дойно Дойнов, член на делегацията забелязва черна змия на една от колоните в имението. Всички го приели като зловещо знамение. Живкова, обаче, не се притеснила. 40 дни по-късно Людмила умира.

16. Людмила започва все по-често да пропуска работните дни. Изпращат я на лечение в Боровец наредено от самия Тодор Живков.

17. Известно е приятелството на Ванга с дъщерята на Тодор Живков. Людмила често посещавала пророчицата, често си говорили насаме. Ванга неведнъж се е изказвала с хубави думи за Людмила, дор и гостувала в София.

18. Когато съобщават на светицата за смъртта на Людмила тя припада. Когато питат Ванга защо не ги е предупредила за смъртта й, тя отговорила: „Нямаше писана смърт. И аз не бях предупредена.”

19. На 21 юли 1981 година Людмила Живкова умира в резиденция Бояна. Намерена от своята камериерка с тяло плаващо във ваната, като причина за нейната смърт се посочва „внезапно настъпил мозъчен кръвоизлив, и последвали тежки необратими разстройства на дишането и кръвообращението.“

20. И до ден днешен никой не вярва, че смъртта й е случайна. Телохранителят й Мурджев казва, че Людмила е намерена мъртва на 20 юли в 18:00 часа, но в смъртния акт е записан час на смъртта 02:00 часа на 21 юли.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни