20 Интересни факта за Елисавета Багряна

Елисавета Багряна е творчески псевдоним на Елисавета Любомирова Белчева. Тя е една от най-видните български поетеси, автор на детски книги и преводач. Лириките ѝ са преведени на 30 езика, а стихотворенията “Потомка”, “Кукувица” и “Стихии” са едни от най-впечатляващите стихове в родната литература и творческо свидетелство за българската култура.

Считана е за една от най-значимите български поетеси на ХХ век, а творчеството ѝ се отличава с лирична красота, емоционална дълбочина и социални и политически теми.

Поезията на Багряна често изследва въпроси, свързани с човешкото състояние, включително любов, загуба, страдание и надежда. Творбите ѝ отразяват и дълбокия ѝ ангажимент към социалната справедливост и застъпничеството ѝ за правата на жените и маргинализираните общности.

През целия си живот Багряна е активна в българските литературни среди и получава признание за приноса си към българската литература.

Багряна остава голяма следа в българската литература. Обсъждана от много хора, обичана и мразена, тя не се примирява с патриархалния ред и избира себе си, и своето творчество пред семейството.

елисавета багряна

10 интересни факта за поетесата

1. Елисавета е родена на 16ти април (стар стил) или 29 април по нов стил през 1893 година в София. Тя е и първата българска поетеса родена в София.

2. От 1911 г. в продължение на четири години Багряна учи славянска филология в Софийския университет. 

3. Започва да пише стихове още от 14 годишна възраст. Благодарение на подкрепата, която получава от Йордан Йовков, през 1915 година публикува две от творбите си във вестник „Златорог“.

4. През периода 1915 – 1919 г. Багряна е гимназиална учителка във Враца и Кюстендил.

5. По бащина и майчина линия в рода на Багряна има по един свещеник и две лели учителки.

6. Имала е силна страст към астрономията и астрологията. Рисувала е съзвездия и фазите на луната.

7. Никога не си е позволявала да дава оценка за творенията на свои връстници в поезията. Винаги запазвала уважението си към останалите творци.

8. Багряна признава, че се жени за първия си съпруг не толкова по любов.

9. След като Елисавета се развежда с първия си съпруг – Иван Шапкарев и оставя сина си – Любомир, тя бива обсъждана, критикувана и дори мразена от обществото.

10. Шапкарев бил ревнив към литературната работа на съпругата си и още в началото на брака им, той изгаря тетрадката й със стихове.

И още 10 любопитни факта

11. Синът на Багряна – Любомир, едва на 16 годишна възраст разбира, че майка му е известната българска поетеса. По взаимно решение на родителите му, те дълго време го лъгали, че майка му следва в Париж.

12. Вторият съпруг на Елисавета – Александър Ликов е бил сгоден за Дора Габе, когато се запознава с Багряна. Въпреки това, любовта между тях се оказва силна и те биват венчани в дома на техни общи познати от патриарх Кирил.

13. Бракът им продължава до 1954, когато Ликов умира. По-късно Багряна изявява желание да бъде погребана до него.

14. Преди да се случи всичко това с Александър Ликов, има още един любовен триъгълник, който остава емблематичен за културните български следи – тригълникът Дора Габе, Боян Пенев и Елисавета Багряна.

Историята твърди, че по-младата Елисавета отмъква мъжа на Дора Габе. Двамата с него заминават за Париж и обикалят страната, където се ражда стихосбирката „Бретан“. Със сигурност може да се каже, че Елисавета е била конкуренция в любовния живот на Габе.

15. Ученички на Багряна в Кюстендил й измислят прякора – Лебедовата шийка.

16. Удостоена е със званието „Герой на Народна република България“ през 1983 г. През 1943, 1944 и 1945 г. е номинирана от Стефан Младенов за Нобелова награда за литература.

17. Стиховете на Багряна са преведени на 30 езика и са издавани във Франция, Италия, Полша, Румъния, Швеция и др.

18. Елисавета е сред ревностните членки на Клуба на българските писателки, основан през 1930 година.

19. Към Багряна често се обръщали за съвети и помощ във връзка с публикуването на книги. В архива й се намират две писма за облекчаване на смъртни присъди.

Елисавета багряна – последни мигове

20. Елисавета Багряна умира на 23 март 1991г., на 98 години. Има слух, че поетесата е криела реалните си години и може би е починала на повече от 100 години. Последните си моменти тя прекарва в старческия дом в Горна баня.

Прочетете също: Какво означава Слънцето в астрологията?

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни