Осветителни тела – видове и тяхното приложение

Не е преувеличение да се каже, че има осветително тяло за всяка стая и всеки вид нужда. Факт е, че не пазара се предлага наистина впечатляващо разнообразие от осветителни тела откъм функции и дизайн, така че дори и най-смелите ви интериорни и екстериорни идеи могат да бъдат осъществени.

Доброто осветление има способността напълно да трансформира всяко пространство и неговата атмосфера. Поради което е важно да познавате многото различни видове осветителни тела и предназначението и приложенията им, така че да изберете правилните варианти за вашите нужди.

От елегантни полилеи до модерни и стилни абажури, в тази статия ще намерите подробен наръчник за осветителни тела.

Видовете осветителни тела изминаха дълъг път през годините и бележат голям напредък, особено в областта на LED осветлението. Това също съвпада с промените в начина на живот и нуждите на домакинствата, когато става въпрос за осветление.

Една стая днес може да служи за множество цели, от пространство за релаксация до работно пространство, стая за игри и други. Намирането на правилните осветителни тела, които да обслужват тези нужди, може да бъде трудно поради големия избор от възможности.

Чудесен съвет за осигуряване на най-добро осветление е винаги да инсталирате 3 вида осветителни тела във всяка стая. Тъй като един единствен източник на светлина рядко ще задоволи всичките ви нужди.

Всеки от тези три типа трябва да изпълнява определена функция:

  • Фоново осветление
  • Осветление за конкретна задача
  • Акцентно осветление

Осветителни тела за фоново осветление


Фоновото осветление, известно още като общо осветление, има за цел да освети стаята изцяло. В идеалния случай то трябва да осигурява еднакво ниво на осветеност в цялата стая. Независимо дали има допълнителни източници на светлина или не.


Идеята на фоновото осветление е да осигури лесно и безопасно придвижване из помещението, но и да ви даде общ преглед на помещението. Светлината трябва да се отразява от стените, за да осветява възможно най-много пространство.

Ето 5 вида осветителни тела, които могат да осигурят страхотно фоново осветление:

Полилеи

Полилеите са големи осветителни тела, които са окачени на тавана, обикновено с рамена, обърнати на 180°, което означава, че насочват светлината нагоре. Повечето хора ги предпочитат за антрето, всекидневната или над масата за хранене, но можете да ги използвате и в спални и дори бани.

Прочетете също: 5 идеи за създаване на акцентна стена в интериора

Полилеите не само осигуряват фоново осветление, но и техният разкошен стил подобрява декора на всяка стая. Днес има много налични стилове, от традиционните богато украсени полилеи до по-модерни, елегантни дизайни, така че можете да намерите този, който пасва идеално на вашия дом.

Пендели

Пенделите се монтират директно на тавана, като обикновено имат пластмасов или стъклен абажур, който прикрива електрическата крушка. Те са много разпространени и се използват в жилищното осветление вече почти 100 години.

Осветителните тела, монтирани на тавана, насочват светлината надолу и са чудесни за допълване на други източници на светлина, като окачен полилей.

Спотове и вградени осветителни тела

Традиционните спотове и LED осветителни тела също са често срещани. Те са монтирани на тавана и представляват отвор, който е изравнен с тавана.

Въпреки че определено могат да се използват за осигуряване на общо осветление, телата за вграждане насочват светлината в една посока под формата на сравнително тясна лента, което означава, че могат да се използват и за акцентно осветление.

Осветителни тела

В зависимост от това за каква стая го използвате, този тип осветление може да бъде основен източник на светлина или просто добавка към други видове лампи. През последните години в кухните и коридорите масово се монтира такъв вид осветление, тъй като осигуряват достатъчно светлина, без да заема пространство.

Светлинни панели и пана

Монтирано или окачено на тавана върху линеен модул, този вид осветление е направено от няколко светлинни глави, които могат да бъдат позиционирани навсякъде по протежението на панела или паното.

Не само имате контрол върху позиционирането на самия панел, но можете също така да регулирате посоката на главите. Подобно на осветлението за вграждане, светлините могат да се използват и за акцентно осветление.

Въпреки това, поради факта, че имате няколко глави, тази опция също е чудесен избор за фоново осветление, тъй като може лесно да осигури цялостна светлина за всяко пространство.

Настолни лампи и лампиони

Лампионите са универсални както по стил, така и по предназначение. Лампионите са преносим източник на светлина, който е полезен в почти всяка стая. Освен това се предлагат в голям набор от размери, което означава, че може да се използват и с различни видове крушки.

Настолните лампи обикновено са използвани за целево осветяване, а могат да се използват и в добавка на общото осветление на стаята. В зависимост от стила и използваната крушка, те могат да осигурят страхотно осветление, особено в по-малки стаи или по-интимни пространства.

Осветителни тела за определени цели

Вярно на името си, осветлението за определени цели е предназначено да служи за осигуряване на светлина за конкретна задача, която човек изпълнява във всяко дадено пространство.

Независимо дали четете на фотьойла, режете хранителни продукти на плота или работите с компютър на бюрото си, трябва да има определен източник на светлина, който да спомага изпълнението на тези задачи. За да постигнете това, имате нужда от по-ярка светлина в по-малка фокусна точка на стаята.

Осветителни тела


Най-добре е да избягвате силните светлини, когато става въпрос за осветление за конкретни задачи, за да постигнете приятно осветление, което няма да попречи на изпълнението на задачата.

Прочетете също: Обзавеждане по скандинавски

Също така е добра идея да избягвате светлини, които хвърлят сенки. За целите на удобството фокусното осветление обикновено има специален превключвател, независим от превключвателя за общото осветление на стаята.


Ето 4 вида осветителни тела, които могат да осигурят осветление за изпълнение на определени задачи:


Насочено карданно вградено осветително тяло – тези светлини са проектирани да се въртят, което означава, че могат лесно да осигурят насочена светлина, независимо каква е вашата задача и какво движение е включено в изпълнението й. Те са страхотни в насочването на светлината точно там, където имате нужда.

Пендели

Пенделите също са чудесни за осветление за изпълнение на определени задачи, тъй като насочват светлината надолу в определена област. Те могат да работят много добре над бюро, но също и в кухни, висящи над кухненски остров.

Осветителни тела


Подшкафно осветление

Монтира се в кухни, този тип осветление се монтира под кухненските шкафове. Той е много популярен като работно осветление, тъй като много кухненски задачи се извършват на плота, под шкафовете.

Осветителни тела


Преносими или настолни лампи

Настолните лампи са чудесни за такъв тип осветление, тъй като насочват светлината надолу към всяко работно пространство.

Осветителни тела за акцентно осветление

Използвано главно за постигане на желания ефект, акцентното осветление се фокусира върху определена точка. Освен че осветява определено място, този тип осветление също помага и за създаване на впечатление и усещане за по-голяма стая.

Обикновено се използва за подчертаване на колекция от предмети, скулптура или архитектурен елемент, или дори растение, ако се използва в оформление на открито.

Осветителни тела


От гледна точка на монтажа, акцентното осветление се нуждае от три пъти повече светлина, отколкото осигурява фоновото осветление, за да бъде ефективно и да постигне желания ефект.

Ето три вида осветителни тела, които могат да ви помогнат да осигурите акцентно осветление:


Скрио осветление

Това е много популярна форма на архитектурно осветление. Обикновено се поставя на рафт или в перваз, както и във вдлъбнатина високо на стената.

Осветителни тела

По този начин светлината се отразява към тавана или горната стена. Страхотно приложение на скритото осветление е осветяването на тавана над леглото, което добавя романтично усещане към спалнята


Софитно осветление

Това е друг вид архитектурно осветление, но за разлика от кухненското осветление, то се излъчва надолу. Създава вид сякаш „полива“ стената със светлина. Може да се използва за добавяне на интересно измерение към определени обекти.


Стенни тела

Осветителни тела

Стенните аплици могат да служат и като акцентно осветление, тъй като са много гъвкави. Те се монтират повърхностно върху стени и могат да насочват светлината както нагоре, така и надолу. Не само това, но и добавят стилистичен щрих към стаята, което подобрява декора.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни