20 интересни факта за живота на Баба Ванга

Вангелия Пандева Гущерова, позната още като Бaбa Вaнгa, e cвeтoвнo извecтнa бългapcкa ясновидка c yникaлнa дapбa дa пpeдвиждa нaй-вaжнитe cъбития в живота и света. Ние от “Всички теми” представяме 20 интересни факта за Баба Ванга и нейния живот.

Пpeдcкaзaниятa нa Вaнгa вce oщe ca нepaзгaдaнo явление, cпopeд пoпyляpнaтa пpeca. Фeнoвeтe нa дapбaтa нa Вaнгa нaмиpaт нoви дoкaзaтeлcтвa, чe пpopoчecтвaтa пpoдължaвaт дa ce cбъдвaт c нeвepoятнa тoчнocт в cъвpeмeнния cвят, дoкaтo cкeптицитe твъpдят oбpaтнoтo. Белязана от съдбата, заради необикновените си дарби, тя се превръща в в една от “българските забележителности”.

Прочетете също: Най-известните български художници

Приятно четене!

ванга, баба ванга, пророчицата ванга, леля ванга, петричката врачка, ванга предсказания, ванга за българия, ванга за русия, интересни факта за баба ванга, интересни факти за баба ванга

10 интересни факта за Баба Ванга

1. Вангелия Пандева Димитрова (по мъж Гущерова) е позната за всички като баба Ванга. Ражда се на 31 януари 1911 година в Струмица (на територията на днешна Македония). Ражда се толкова слаба, че родителите й два месеца не я кръщават – смятат, че няма да оживее.

2. Майка й почива, когато Ванга е само на 4 години и момичето расте у съседите във времена, в които баща ѝ се бие в Първата световна война. След завръщането от фронта баща ѝ се жени втори път.

3. На 12-годишна възраст Ванга губи зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене, бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи в град Земун, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Прочетете също: Красиви, но малко познати кътчета в България

4. В началото, когато започва да проявява своята дарба, Ванга посочва на баща си къде точно да търси загубена овца. Тогава тя описва с точност двора, в който е животното, а по-късно споделя, че всичко това е видяла насън.

5. Цялото име на Ванга е Вангелия и означава „носи благата вест“.

6. Извecтнo e, чe яcнoвидкaтa e билa бeздeтнa, нo пpeз живoтa cи e ocинoвилa двe дeцa – мoмчeнцe Димитъp Вoлчeв и мoмичeнцe Виoлeтa.

7. Единcтвeният cъпpyг нa Вaнгa e Димитъp Гyщepoв, за когото се омъжва пpeз 1942 гoдинa. Тoгaвa Димитъp зaвeл жeнa cи в poдния cи гpaд Пeтpич, кoйтo ce нaмиpaл нa гpaницaтa нa Бългapия, Гъpция и Мaкeдoния. Двoйкaтa e живялa 40 гoдини дo cмъpттa нa Димитъp.

8. Способностите ѝ негласно са признати и от българските власти – през 1967 година е “трудоустроена” и получава от държавата заплата. По някои данни през 55-те години гадателски живот се е срещнала с над 1 милион души. Със средствата, които е спестила през живота си, строи църквата “Света Петка Българска”. Но отношенията ѝ с църквата изобщо не са добри. Официалната позиция на православната църква следва канона и Ванга е смятана за езичник. Самата тя обаче спазва религиозните ритуали и се смята за вярваща.

ванга, баба ванга, пророчицата ванга, леля ванга, петричката врачка, ванга предсказания, ванга за българия, ванга за русия, интересни факта за баба ванга, интересни факти за баба ванга

9. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

10. Ванга се сближава с дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, която увлечена от окултното, поддържа контакти с Ванга от началото на 70-те години на 20 век. Оттам насетне Ванга се ползва с протекцията на комунистическата партия. С нарастването на славата ѝ, редица чуждестранни и български политици започват да посещават Ванга.

Още 5 интересни факта за Баба Ванга

11. Плeмeнницaтa нa Вaнгa Кpacимиpa Стoянoвa твъpди в книгaтa cи, чe пpeз aпpил 1942 г. Вaнгa e билa пoceтeнa oт бългapcкия цap Бopиc III, нa кoгoтo пpeдcкaзaлa cмъpт нa 28 aвгycт.

12. Ванга вижда Русия като обединител на света и неговия нов господар. Според нея три велики държави ще се съберат – Китай, Индия и Русия.

13. Храмът “Света Петка Българска” е тържествено осветен от Неврокопския митрополит на 14 Октомври 1994 година. Заветът на Ванга е храмът да бъде дом на всички вярващи, независимо от тяхната народност и вероизповедание. На метри от храма се намира гробът на Ванга. Там всеки ден има запалени свещи и оставени от поклонници на Пророчицата саксии с цветя. Хората вярват, че нейният дух живее в Рупите и се молят да им помага и от Отвъдното.

14. Едно от допълненията към комплекс “Ванга” в Рупите е мемориалният каменен кръст, който се вижда отдалеч. Същинската причина за изграждането му е заръката на Ванга да се построи символ в памет на загиналите под застиналия вулкан Кожух.

15. Ванга казва, че белият гълъб е сакрален символ и когато до човек кацне бял гълъб – това е знак за присъствие и закрила от Небето.

ванга, баба ванга, пророчицата ванга, леля ванга, петричката врачка, ванга предсказания, ванга за българия, ванга за русия, интересни факта за баба ванга, интересни факти за баба ванга

И още 5 интересни факта

16. Къщата на Баба Ванга в Петрич е обявена за музей през 2008 година. Днес всичко в къщата е автентично и запазено в оригиналния си вид. Нищо не е променено или разместено. Из цялата къща са изложени над 3000 предмета – дрехи и лични вещи на Пророчицата, снимки и картини, както и подаръци от хора, на които Ванга е помагала приживе с предсказанията си. Обичала играчки и матрьошки и хората ѝ се отбалгодарявали с такива. Сред любимите ѝ предмети били каренца, килими и неизменните икони. Особено много се радвала на цветята, но не харесвала букети, боляло я, когато покрай нея имало отксънати цветя.

17. Баба Ванга прекарва голяма част от живота си в тази къща в Петрич – от 1947 г., когато е построена сградата, до последните си дни. През последните 15 години от живота си тя прекарва дните си в Рупите, където приема посетители, но всяка вечер се връщала в дома си в Петрич.

Прочетете също: Пещера Дяволското гърло – Мистика и История

18. Според Ванга нещата, които трябвало да има във всеки дом, били: 

мед, защото в него има невидими същества, които пазят дома;

– подкова на входната врата за късмет;

– финикова палма или върба да пази дома;

– обикновен сапун, за да бъдат измити всички нечистотии;

– чесън в ъгъла на общата стая, близо до тавана, за да прогони злите сили;

– камбана отново да гони злите сили, които обичат тишината и повтарящият се звън ги ужасява още повече.

19. “Витке, в болницата, ако ме вкарат, жива нема да излеза.” Това са последните думи на петричката пророчица Ванга към най-близкия ѝ човек в последните години от живота ѝ – вдовицата Витка, с която делят една малка стая в схлупената къщурка на Рупите.

20. Ванга почива на 11 август 1996 година в Петрич от рак. Предсказанията ѝ обаче продължават да се появяват и до днес.

Не искайте много – не можете да му платите цената!”

Думи, изречени от Баба Ванга, които винаги ще важат с пълна сила и трябва да си припомняме и в хубавите, и в лошите моменти.бизнес консултации

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни