20 интересни факта за Титаник

Титаник: името му е синоним на тези на Джак и Роуз, измислени пътници присъствали на първото пътуване. Насред многото митове и измислици около известния круизен кораб и неговото злощастно първо пътуване. Представяме Ви 20 интересни факта за най-известният круизен кораб в историята – Титаник.


1. По време на 26-месечното строителство на Титаник в корабостроителницата в Белфаст са регистрирани 28 сериозни инцидента и 218 леки инцидента. Загиват 8 работници.

2. При пускането си Титаник става най-големият подвижен обект, създаден от човека – с дължина от 269 метра и широчина 28 метра.

Титаник

3. Около 2200 души са били на борда, когато Титаник потъва през 1912 г., но максималният му капацитет е бил около 3500. От тях 1000 са били екипаж. През 1912 г. има 908 членове на екипажа, но по-малко пътници. Имало е 324 в първа класа, 284 във втора и 709 в трета.

4. Един от музикантите на кораба бива официално обявен за мъртъв през 2000 г. Роджър Брику бил виолончелистът на Титаник и е само на 21 години, когато загива при потъването на кораба.

5. Но Брику не е официално обявен за мъртъв до 2000 г., въпреки че всички музиканти умират на 15 април 1912 г. Френската армия дори го нарича дезертьор, когато не се явява да служи в Първата световна война.

6. Френската асоциация на Титаник работи, за да изчисти името му и официално да обяви Брику за мъртъв, но успяват цели 88 години след потъването на Титаник.

7. Лайнерът имал 4 ресторанта, а пътниците се хранели от 50-те хиляди парчета съдове от костен порцелан, доставени от Ливърпул.

8. На борда имало 2 читални библиотеки, 2 бръснарници и фотографска тъмна стая. Отопляем плувен басейн, който бил запазен за пътниците от първа класа.

9. Руините на Титаник се намират на почти 40 километра под повърхността на океана, приблизително на 595 километра от бреговете на Нюфаундленд, Канада. Корабът се счупи на две, а пролуката между носа и кърмата е около 60 метра в морското дъно.

Титаник

10. Предполага се, че айсбергът, в който се е сблъскал Титаник, е бил някъде от 15 до 30 метра над водата. Смята се, че целият айсберг е бил дълъг между 60 и 150 метра.

11. Повече от половината хора на борда са имали шанс да оцелеят, ако цялото налично пространство на спасителните лодки е било използвано правилно.

12. Първата спасителна лодка била спусната час след удара на айсберга. Може да изглежда разумно за кораб незабавно да освободи спасителни лодки при пробив на корпуса. Титаник обаче не пуска първата си спасителна лодка, докато не изтича цял час.

13. Специфична бактерия бавно поглъща останките. Това, което остава от Титаник на дъното на океана, в крайна сметка ще бъде напълно изядено от ръждоядяща бактерия.

14. Този микроорганизъм, наречен Halomonas titanicae, може да се придържа към стоманени повърхности и да образува петна, които се виждат по корпуса на останките.

Прочетете също: Топ 10: Тайнствените места по света

15. Главният хлебар на кораба гази във водата два часа преди да бъде спасен. Предполага се, че Чарлз Джоугин, е тъпкал вода два часа, преди да бъде открит.

Титаник


16. Той твърдял, че обилните количества уиски, които изпил преди корабът да потъне, са запазили тялото му достатъчно топло, за да издържи във водата, която е била под нулата.

17. Построяването на гигантския кораб е струвало 7,5 милиона долара в началото на 20 век, което би било еквивалентно на 183,4 милиона долара днес.

18. Основната котва на кораба тежала 16 тона. Двадесет коня билинеобходими, за да транспортират котвата от мястото за леене в град Недъртън до гарата в Дъдли през 1911 г.

19. По-малко от една трета от всички хора на борда на кораба са оцелели. Само 705 от 2223 пътници и членове на екипажа успяват да се върнат у дома. Около 61% от оцелелите пътници са били гости от първа класа. По-малко от 25% от пътниците в трета класа са оцелели.

20. Двама млади братя оцеляват на кораба без настойниците си. Едмонд и Мишел Навратил остават в историята като единствените деца, оцелели на Титаник без родители.

БОНУС ФАКТИ ЗА ЛЮБОПИТНИТЕ

21. Имали две години разлика във възрастта и били наречени „Сираците от Титаник“. Баща им Мишел старши ги отвлича от майка им, с която вече не е, и планира да ги заведе в Америка. Последният път, в който някой го вижда е, когато качва децата си в спасителна лодка.

22. Отнема повече от седем десетилетия, за да се намерят руините на кораба. Останките от Титаник не са намерени до 1985 г., около 73 години след потъването на кораба.

23. На кораба имало 20 000 бутилки бира и 1500 бутилки вино. В допълнение към изобилието от алкохол, на борда имало и 8000 пури, всички от които били достъпни за посетители от първа класа.

Прочетете също: Масонство – Интересни факти

24. 6000 артефакта са извадени от мястото на останките. Съкровищата, спасени от Титаник, са много търсени. Сред 6000-те артефакта имало цигулка, която бива продадена за 1,7 милиона долара през 2013 г. на аукционна къща в Обединеното кралство. Планът на кораба на Титаник бил продаден през 2011 г. за 336 000 долара.

25. Джон Джейкъб Астор IV бил най-богатият човек на борда. Наследникът на богатството на семейство Астор бил най-богатият човек на кораба, оценяван на 85 милиона долара по онова време или около 2 милиарда долара днес. Той потъва заедно с кораба.

26. Според историка Тим Малтин, атмосферните условия в нощта, в която корабът потъва, вероятно са причинили супер пречупване. Което може да е замаскирало айсберга. Това може да обясни защо айсбергът не е бил забелязан. Докато корабът не е бил твърде близо до него, за да маневрира встрани от пътя.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни