20 интересни факта за планетата Марс

Марс е постоянна тема за дискусия за космическите изследователи по целия свят. През годините сме изпратили десетки космически кораби там, за да го проучат. Някои дори искат да кацнат на планетата. Кои са някои от най-важните неща, които трябва да научите за Червената планета

планетата марс

Представяме Ви нашите 20 интересни факта за планетата Марс

1. Наречена на римския бог на войната, Марс е четвъртата планета от слънцето в нашата слънчева система.

2. Марс е известен още като „Червената планета“, защото е червен! Този характерен цвят идва от голямото количество химикал в неговите скали, наречен железен оксид (или „ръжда“, както може би го познавате).

3. Марс е втората най-малка планета в Слънчевата система след Меркурий. С диаметър (разстояние през средата) от 6791 километра, той е приблизително половината от размера на Земята.

4. На Марс може да стане доста студено – много по-студено от нашата планета, тъй като е по-далеч от слънцето. На екватора температурите могат да достигнат 20°C, но на полюсите могат да паднат до -140°C.

5. Марс е дом на най-високата планина в нашата слънчева система – вулкан, наречен Олимп Монс. Издигайки се на огромните 24 километра височина, това е около три пъти височината на връх Еверест!

6. Бихте могли да скочите около три пъти по-високо на Марс, отколкото можете на Земята. Това е така, защото гравитацията на планетата – силата, която ни държи на земята – е много по-слаба.

7. Марс има две луни! Едната се казва Фобос, а другата Деймос.

8. Един ден на Марс е 24 часа и 37 минути – само малко повече от един ден на нашата планета. Една година на Марс обаче е почти двойно по-дълга, продължавайки 687 земни дни! Това е така, защото отнема много повече време от Земята, за да завърши своята орбита около Слънцето.

9. Доскоро учените вярваха, че на повърхността на Марс няма течна вода – само камъни, почвен прах и лед. Но през 2018 г. те откриха доказателства за езеро под южната полярна ледена шапка на планетата. 

10. Хората все още не са успели на стъпят на Марс, но учените са изпратили космически кораби там, за да им помогне да изследват тази очарователна планета. Първият космически кораб, който кацна на Марс е Viking Landers, който каца на повърхността през 1976 г.

11. В миналото планетата е била удряна от големи астероиди – точно като Земята. Повечето от отломките паднали обратно на планетата, но част от тях били изхвърлени в космоса. Това предизвика невероятно пътуване, при което отломките се движели из Слънчевата система и в някои случаи се приземили на Земята. Техническото наименование на тези метеорити се нарича SNC (Shergottites, Nakhlites, Chassignites — типове геоложки състав). Газовете, уловени в някои от тези метеорити, са практически идентични с това, което спускаемите апарати Viking на НАСА са взели на Червената планета през 70-те и 80-те години на миналия век.

12. Въздушното налягане на Марс е само 1% от това, което имаме (средно) на повърхността на Земята. Дори и да имаше атмосфера, съставът не е съвместим с азотно-кислородната смес, която хората изискват. По-конкретно, атмосферата на Марс съдържа около 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и няколко други елемента.

13. Ранните сонди на НАСА, които прелитат покрай Червената планета, съвсем случайно заснемат петна на планетата,които приличали на кратери. Това кара някои учени (погрешно) да вярват, че Марс има среда, подобна на тази на Луната: с кратери и практически непроменена. Всичко това се променя, когато Маринър 9 пристига на планетата за орбитална мисия през ноември 1971 г. и открива, че планетата е погълната от глобална прашна буря.

14. Няма доказателства за живот на Марс. Това обаче е планетата с най-добрите условия за поддържане на живот и учените вярват, че има потенциал за живот под повърхността на Марс, тъй като наскоро успяват да открият воден лед точно под повърхността.

15. Марс има северен и южен полюс като земята. Полярните ледени шапки са покрити със слой от замръзнал въглероден диоксид (сух лед).

16. Марс преживява силни прашни бури, захранвани от слънцето, които могат да продължат с месеци. Прашните бури могат напълно да покрият планетата и непрекъснато да променят повърхността на Марс.

17. Марс е единствената планета в Слънчевата система, която е населена изцяло с роботи. В момента има пет марсохода на повърхността на Марс. Няма други роувъри на друга планета, което прави Марс планета на роботите.

18. На Земята залезите са оранжеви и жълти, а нашето дневно небе е синьо. На Марс се случва почти обратното. През деня марсианското небе е червено, докато залезите са сини. Докато слънцето залязва на Марс, червената светлина от слънцето се филтрира и синята светлина се разсейва, което прави залеза да изглежда син.

19. Марс има сезони! Да, точно като нашата родна планета, Марс изпитва наклон в оста си, което го кара да преживява пролет, лято, есен и зима, защото планетата получава различни количества слънчева светлина на повърхността си, докато обикаля около слънцето. Сезоните са приблизително два пъти по-дълги от тези, които имаме на Земята, но все пак се случват!

20. Марс обича да се „доближава“ до Земята. Това е относително, разбира се. В най-близката си точка на орбита Марс все още е на десетки милиони мили от нас. Но в тези близки точки, които се случват на всеки 26 месеца, получаваме страхотни гледки на нашия червен съсед в нашето нощно небе!

Прочетете също: Астрологична прогноза за месец юли

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни