Бегония – Засаждане, прекопаване, почва, поливане

Бегония – ярки, предимно нежни трайни насаждения, които се използват в двор, саксии и висящи кошници. Ценени за плодовия си цъфтеж в дъга от цветове – от кремаво бяло и нежно розово до нюанси на наситено розово и пурпурно червено. Бегониите са любими на домашните градинари навсякъде. 

Отглеждането на бегонии е забавно и можете да им се насладите както във вашата градина, така и на закрито.369725

бегония, бегония отглеждане, бегония видове, бегония поливане, бегония пресаждане

В тази статия на “Всички теми” ще ви дадем съвети за грижа и поддръжка на вашите неверояртно цветни и нежни цветя.

Зажадане на бегония

Докато някои бегонии обичат пълно слънце, други предпочитат пълна сянка, така че е важно да се съобразите с изискванията на цветята. Бегониите предпочитат влажен, топъл климат – тропически или субтропичен са най-добрите варианти. Не се притесявайте, бегониите също така могат да бъдат отглеждани като стайно растение в саксия или в оранжерия.

Прочетете също: Най-лесни за отглеждане стайни растения

Изберете място, което получава частична сянка или филтрирана слънчева светлина; като сутрешното слънце и следобедната сянка са най-добри, особено там, където е изключително горещо. Засадете на място, където те ще имат добра циркулация на въздуха, за да се предотврати брашнеста мана.

Засейте бегонията в тава от януари до март, пресадете през април и засадете на земята през месец май. Ако закупите цветето директно в саксия за разсадник, прехвърлете го на земята най-рано през април. Засадете на дълбочина 2,5 см и съхранявайте на топло място, което е най-малко 18°C. След като листата започнат да се показват, сложете в по-големи саксии.

Поливане

Поливайте редовно, след като го прехвърлите на земята. Подобно на повечето тропически растения, бегониите обичат много влага. Това обикновено не е проблем, когато те растат навън, но може да бъде борба на закрито.

бегония, бегония отглеждане, бегония видове, бегония поливане, бегония пресаждане

Тези ярки красавици обичат своите хранителни вещества, така че когато избирате почва, уверете се, че я обогатявате с органична материя или компост. Също така е важно да сте сигурни, че почвата може да се дренира добре, тъй като липсата на дренаж ще означава гниене на корените. Ако сте избрали саксия, дайте на почвата на вашата бегония вода, до толкова, че да сте сигурни, че тя остава влажна. Поливайте в основата на растението, за да поддържате листата сухи и да предотвратите петна по листата и гъбични заболявания.

Вероятно най-бързият начин да убиете бегония е поливането с твърде много вода.

Оставете ги да изсъхнат леко между поливанията. Ако се държат на хладно, може да забележите, че могат да понасят по-дълго време без вода. Дайте им тласък на влажността, като поставите саксиите в тава за камъчета (ниска тава или чинийка, пълна с камъчета и вода, като саксията седи върху камъчетата, а не директно във водата).

Ако отглеждате бегония в стая, най-добри са прозорците с източно, западно или южно изложение. Ако възникне изгаряне при отглеждане на прозорец с южно изложение, преместете растението по-далеч от прозореца. 

Пресаждане

Саксийните бегонии предпочитат да бъдат леко обвързани с корените, вместо да им се дава твърде много място. Пресаждайте, само когато е необходимо и за предпочитане през пролетта, преди растенията да бъдат преместени навън и да започнат активно да растат.

Вредители на бегониите

При покупката – проверете внимателно растението за признаци на болест или увреждане от насекоми. Ако изглежда слабо и има дупки, петна или обезцветяване по листата или стъблата, не го купувайте, тъй като няма да процъфти.

Заболяване, което засяга бегониите, е брашнеста мана, която оставя сиво/бяло покритие от долната страна на листата. Това в крайна сметка ги кара да изсъхнат и да умрат. За да освободите бегонията си от това, напоявайте почвата около растението сутрин и избягвайте да пръскате листата. Трябва също да премахнете всички засегнати листа със стерилизирани остри ножици. Има и различни спрейове, които са полезни при лечението на това заболяване.

Прочетете също: Отглеждане на роза – Какво трябва да знаем?

Насекоми като охлюви и зелени гъсеници обичат да ядат листата на бегонията. Обработете охлювите и премахнете гъсениците. Бялата муха също може да бъде проблем, но можете да ги третирате с подходящ химически спрей, като проверявате етикета за дози на приложение.

Подрязване на Бегония

Редовното подрязване е чудесен начин бегониите да растат и да изглеждат най-добре. Отстраняването на избледнелите цветя също помага за насърчаване на нови цъфтежи.

Пролетта е най-доброто време да ги подстрижете за форма и размер. Подрязването на бегониите през есента или зимата може да доведе до слаб растеж.

А ако вашето любимо цвете е розата и искате да разберете как да отглеждате правилно катерлива роза или роза дамасцена в двора или в дома си, тогава прочетете нашата статия по темата.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни