Отглеждане на роза – Всичко, което трябва да знаем

Отглеждане на роза не е лесно начинание. Розите са най-обичаните, обгрижвани и суетни в света на растенията и цветята в царството на градинарството. Предлагат се в стотици цветове, размери и аромати, като например стандартна роза, катерлива роза или роза дамасцена. Нито една градина не е изцяло пълна без храстова роза или катереща роза. 

Една от причините, поради които хората толкова много обичат розите е, че те са с нас от зората на човешката цивилизация. Розите датират от около 35 милиона години, преди човешката история, а градинското отглеждане е започнало преди около 5000 години. Розите все още растат диви, но повечето култивирани рози за домашната градина – тези, които цъфтят многократно през целия сезон – могат да бъдат проследени до Китай. Именно от края на 19-ти век са отгледани повечето съвременни рози.

Прочетете също: Отглеждане на орхидея – Какво трябва да знаем?

Розите определено могат да бъдат придирчиви. Някои искат да бъдат оставени сами. Повечето са податливи на вредители и болести, особено на страшния японски бръмбар и някои гъбични инфекции. Ако ще се потопите в градинарството на розите, е важно първо да научите как да се грижите за тях. В тази статия на “Всички теми” ще дадем някои полезни съвети за това как да се грижите за вашата роза. 

роза, прекопаване на роза, засаждане на роза, поливане на роза, отглеждане на роза,

Отглеждане на роза – Подходящ момент за засаждане

Ако поръчвате рози с голи корени от компания за поръчки онлайн, поръчайте като имайте предвид датата на засаждане. Розите с голи корени трябва да бъдат засадени скоро след пристигането им. Обикновено се изпращат в началото на пролетта, когато растенията са напълно спящи, много преди да са разлистнали. Те ще изглеждат като сноп пръчки при пристигането. Имайте предвид, че те не са мъртви – просто спящи! Проверете дали опаковъчният материал е влажен и ги съхранявайте на хладно тъмно място, докато бъдат готови за засаждане.

  • Ако живеете в по-студените региони, засадете рози с голи корени веднага щом почвата стане годна за работа през пролетта.
  • В по-топлите райони засадете рози с голи корени в началото на пролетта или късната есен, докато растението е в покой.

Ако купувате саксийни рози, най-добре е да ги засадите до края на пролетта за най-добри резултати. Въпреки това, можете да ги засадите почти по всяко време през вегетационния сезон – просто не забравяйте да ги поливате добре, особено през лятото!

роза, прекопаване на роза, засаждане на роза, поливане на роза, отглеждане на роза,

Избор и подготовка на място за засаждане

  • Засадете рози там, където ще получават минимум 6 часа слънце на ден. Сутрешното слънце е особено важно, защото изсушава листата, което помага за предотвратяване на болести. Розите, отглеждани на частично слънце, може да не умрат веднага, но постепенно отслабват, произвеждайки слаб цъфтеж и презимуват лошо.
  • Ако планирате да засадите няколко рози, внимавайте да не ги струпвате твърде близо една до друга. Добрата циркулация на въздуха помага за предотвратяване на гъбични заболявания като брашнеста и пероносна мана.
  • Розите се възползват от измиването на корените преди засаждане, независимо дали са с гол корен или не. Първо отстранете цялата среда за засаждане от корените, като внимавате да не ги повредите. След това изплакнете корените с градински маркуч, за да премахнете останалата част за засаждане. След това накиснете голите корени във вода за няколко часа преди засаждането.

Отглеждане на роза – Как се полива? Колко вода е необходима?

Розите се нуждаят от значително количество вода всяка седмица. При липса на валежи поливайте храстови рози и рози в саксии с 3-10 литра вода всяка седмица. Катерещите и стандартни рози се нуждаят от 10-20 литра всяка седмица.

  • През пролетта поливайте новозасадените рози на всеки 2-3 дни.
  • През лятото поливайте розите достатъчно често, за да поддържате земята около тях влажна, но не и мокра. Ако забележите, че цветята увяхват, това е добър знак, че растението ви се нуждае от повече вода.

Розите са взискателни растения. За да се насърчи обилен цъфтеж, розите трябва да се наторяват в началото на пролетта веднага след резитбата, през първия период на цъфтеж и отново до края на юли. Конският тор е идеалната храна за рози или обикновено е достатъчен тор за цветя в градината с общо предназначение. Нахвърляйте тора внимателно в почвата като внимавате да не повредите корените и го поливайте обилно след всяко приложение.

Подрязване на рози

роза, прекопаване на роза, засаждане на роза, поливане на роза, отглеждане на роза,

Когато подрязвате, бъдете разумни. Ако подрязвате твърде силно през есента, растенията могат да бъдат повредени безвъзвратно. Вместо това изчакайте до пролетта, когато растенията започнат да разлистват за новия сезон. (Розите често не са най-ранните растения в градината, които реагират на пролетните затоплящи температури, така че бъдете търпеливи.) Дайте време на растението да покаже листните си пъпки, след което подрежете над това ниво.

Прочетете също: Скандинавски мъх – 6 ползи от отглеждането му

Не режете и не местете розите през лятото, тъй като могат да страдат и да умрат в жегата

Използвайте градински ножици за подрязване за по-малък растеж. За по-големи рози, използвайте гигантски ножици, които имат дълга дръжка за растеж с дебелина повече от 10 сантиметра.
vetclinics.bgсъстезателна математика 1 класgrow easyкрипто новини

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни