Най-лесните за отглеждане стайни растения

Нищо не прави един дом по-уютен от растенията. Красотата им дава различен облик и на най-опростеното от към обзавеждане пространство. Не всички от нас обаче се справят отлично с отглеждането на каквито и да било растения. Щом си вземем цвете в саксия или получим такова като подарък, е добре да се информираме как точно трябва да го отглеждаме, за да има максимално дълъг живот в дома ни. Разбира се, има не малко растения за дома, които изискват специфични грижи, а ние не винаги можем да им ги осигурим. Затова ниe от „Всички теми” сме подбрали няколко предложения, относно това какво е добре да отглеждате у дома без да е нужно да ходите на курс по ботаника.

 

Драцена фрагранс

Драцена фрагранс често е наричана палма от българите, въпреки че листата ѝ напомнят на царевица. Тя не е капризно растение и е предпочитана за отглеждане у дома, двора или офиса. Обича да стои на полусянка, а температурата в помещението да не надвишава 25 градуса през лятото, а през зимата не бива да пада под 15 градуса. Добре ще бъде, ако можете да ѝ осигурите място на изток или югозапад. Драцената трябва да бъде поливана интензивно особено през лятото, като не обича да има застояла вода в чинийката на саксията. Хубавото е, че не трябва да я  пресаждате всяка година, а само веднъж на 2 години.

 

Фикус

Фикусът е едно от любимите стайни растения на българската домакиня. Той вирее на минимална температура от 13 градуса и изисква слънчево място, за да може да се разлиства добре. За поливането му е необходима хладка вода. Почвата не бива да бъде оставена да изсъхва. Не бива да пресаждате често растението, а само веднъж на две години напролет.

 

Спатифилум

Спатифилумът също е от растенията, които може да видите в много български домове. Той изглежда изключително елегантно, а освен това е един от най-добрите пречистватели на въздух според НАСА. Растението изисква добра слънчева светлина и често поливане. Когато е в състояние на покой, нуждата му от вода намалява. Не се притеснявайте, ако красивите му бели цветове са леко оклюмали, Спатифилумът бързо реанимира и с малко повече вода до ден-два ще върнат обичайната си форма.

 

Прочетете също: Как да отгледаме авокадо от костилка?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

 

 

Бромелия

Едно красиво бразилско растение, което може да освежи всеки дом. Бромелията трябва да бъде поставена на добре осветено място, но без много силна пряка слънчева светлина.  Листата ѝ могат да изгорят. Тъй като е тропическо растение, не е добре температурата в стаята да бъде под 18 градуса и избягвайте излагането на течение. През лятото поливайте Бромелията на интервали от 2 до 4 дни. През студените месеци е достатъчно и веднъж седмично.видове гранитогрес

 

Петуния

През лятото можем да видим много от терасите на апартаментите и къщите украсени с красивите петунии. Те са изключително лесни за отглеждане, стига да не ги засаждате сами. За цветята изберете добре осветено място, но без пряка слънчева светлина. Поливайте често, като внимавате да не намокрите листата им.

Дори най-лесните за отглеждане растения изискват специфични грижи. Важно е след като получите цвете в саксия за подарък или сами си вземете такова, добре да се информирате за начина, по който трябва да го отглеждате. В случай, че не желаете да се занимавате с поливане, засаждане и пресаждане на цветя, на пазара има изобилие от изкуствени растения, които до голяма степен внасят „зеленото“ настроение в дома.Лалетаплочки за кухня

Отглеждане на орхидея – Какво трябва да знаем?

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни