20 интересни факта за живота на Димитър Талев

Димитър Талев често е споделял думите: „Ако някой иска да знае нещо за мен и моите убеждения, нека чете книгите ми“. Това изречение описва и огромното му по обем и всеобхватно творчество. Именно то е ключ към неговата душа. Днес обаче ние от “Всички теми” ще ви запознаем не с неговото творчество, а с 20 интересни факта за живота на Димитър Талев.

10 интересни факта за Димитър Талев

1. Димитър Талев е роден на 1 септември 1898 г. в град Прилеп, Македония. Той расте в семейство на майстор ковач и железар.

2. Интересен факт е, че негов брат е бил революционерът от ВМОРО Георги Талев.

3. Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война стават причина той да не учи системно. Стига се до прекъсване на образованието му. Учил е в Прилеп, Солун, Скопие, Стара Загора и завършва през 1920 г. в гимназията в Битоля.

Прочетете също: 20 интересни факта за Васил Левски

4. След гимназията той посещава лекции по медицина и философия в чужбина и прекарва по 1 семестър в Загреб и Виена през 1920-1921 г.

5. Завършва българска филология през 1925 г в Софийския университет.

интересни факта за димитър талев, интересни факти за димитър талев, димитър талев

6. През същата 1925 година Димитър Талев публикува и първата си самостоятелна книга. Това е сборникът „Сълзите на мама”. В нея е поместил приказки и разкази за деца. Там той разказва за едно непослушно дете, което сънува, че отпива глътка от извора на сълзите на своята майка, която тя е проляла за него и това го променя из основи. 

7. Първата голяма творба на Димитър Талев е трилогията „Усилни години“ („В дрезгавината на утрото“, „Подем“, „Илинден“). Тя е вдъхновяващ опит на писателя да създаде епическо повествование за подготовката, избухването и поражението на Илинденско-Преображенското въстание (1903).

8. Интересен факт за Димитър Талев е, че той не е бил много религиозен, но пък напълно е споделял моралните принципи на християнството.

9. През 1927 г. е бил привлечен като коректор във в. „Македония“. Поема поста редактор през 1929 г. и през следващата година става главен редактор на вестника. 

10. Димитър Талев става сътрудник и във вестника на интелигенцията „Зора”. Изданието е било известно като най-авторитетният вестник по това време.

Още 5 интересни факта за Димитър Талев

11. Той е един от големите ни български писатели, който е творил под небивал натиск от Държавна сигурност и БКП. Димитър Талев е бил следен и при двата режима, по време на които той живее, заради близостта си с Иван Михайлов – ръководител на ВМРО.

12. Талев се утвърждава както като журналист и публицист, така и като белетрист. Благодарение на четирилогията му – „Железният светилник“, „Илинден“, „Преспанските камбани“ и „Гласовете ви чувам“, в края на 40-те и началото на 50-те години, той се утвърждава като най-добрият писател на България. Добива популярност не само у нас, а и зад граница.

13. Интересен факт за него е, че е след като е бил обявен за националист, го изключват от Съюза на българските писатели. 

14. Арестуват го без официално обвинение през октомври 1944 г., без съд и присъда, с упреци за „прояви на великобългарски шовинизъм“. След като го задържат в Софийския централен затвор, го изпращат в „трудово-изправително селище“ в Бобовдол. През октомври 1947 г. Талев отново е арестуван.

интересни факта за димитър талев, интересни факти за димитър талев, димитър талев

15. Той е имал тежки здравословни проблеми след като е получил тежка язва и въпреки това в бил въдворен на работа в мина Перник. Там се е налагало да се храни с варени кочани зеле без грам мазнина и за малко е щял да загине, ако не са били успели неговата съпруга и сълагерниците му да го спасят.

И още 5 интересни факта

16. През 1948 г. семейството му е било изселено от София в Луковит.

17. Книгата „Железният светилник“ излиза чак през 1952 г. В нея Талев създава прототип на неговия роден град Прилеп – град Преспа, където се развива действието в романа.

18. Димитър Талев е бил реабилитиран напълно в края на 50-те и началото на 60-те години  и се посвещава изцяло на свободна писателска практика.

Прочетете също: 20 интересни факта за Христо Ботев

19. Отличен е със званията „Заслужил деятел на културата”, „Народен деятел на културата”, става лауреат на Димитровска награда през 1959 г. Избран е дори за народен представител в V-то (31-то) Народно събрание през 1966 г.  

20. Димитър Талев умира на 20 октомври 1966 г. в София.

vetclinics.bgсъстезателна математика 1 класgrow easyкрипто новини

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни