20 интересни факта за Дора Габе

Дора Габе е българска поетеса от 20-ти век. Нейното име често е било намесвано в различни любовни триъгълници и скандали. Въпреки всичко това обаче тя е много интересна личност, която е била част от тогавашния български елит и толкова магнетична, че и до ден днешен всички говорят за нея. Затова и днес решихме да ви представим 20 интересни факта за Дора Габе, които може би не знаете.

интересни факта за Дора Габе

6 Интересни фактa за поетесата и нейното семейство

1. За нейна рожденна дата се счита 28 август 1888 година, а място – село Харманлък. Днес то се нарича Дъбовик и се намира в Добричка област.

2. Изидора – това е истинското име на поетесата Дора Габе.

3. Интересен факт за Дора Габе е, че тя е от семейство на руски евреи. Баща ѝ Пейсах или Петър Габе е човек, който е с демократични разбирания и поради тази причина е бил принуден да напусне Русия. Заедно със семейството си търсят убежище в България.

4. Петър Габе е от рода на левитите и целият му род е бил само с учители равини. Това са хора с чисто духовни интереси.

5. Майка ѝ Екатерина Самойловна Дуел е била дъщеря на заможен търговец на зърнени храни и собственик на фабрика за спирт.

6. Дора Габе има двама братя и една сестра. За съжаление, малкият ѝ брат умира твърде млад.

5 Интересни факта за Личния живот на Дора Габе

7. Поетесата завършва гимназия в гр. Варна. След това записва естествени науки в Софийския университет. По-късно следва и френска филология, както в Женева, така и в Гренобъл.

8. Дора Габе има много интересен любовен живот и е била забърквана в редица любовни триъгълници. Йордан Йовков, който по онова време е бил приятел на брат ѝ е бил влюбн до уши в нея. Но стеснителността му не му позволява да ѝ го признае. Пейо Яворов също изпитвал силни чувства към нея, които всъщност са били споделени. Девическата ѝ незрялост обаче е била и причината той да замине за чужбина и двамата да не бъдат заедно. Яворов преживява всичко това много тежко.

9. Тя се омъжва за Боян Пенев, който е бил приятел на Пейо Яворов. Двамата се запонават на среща, която тя е трябвало да има с Яворов. Но Пенев се появява преди него и успява да спечели вниманието на поетесата. Яворов не му прощава това предателство никога.

10. Дора Габе сключва брак с Боян Пенев, но съвместният им живот е бил много труден, изпълнен с много болка и изневери. Заради смъртта на Боян обаче така и не се развеждат, макар да живеят разделени.

11. Интересен факт е, че Йордан Стубел е посветил първата си стихосбирка на Дора Габе и дори ѝ е признал, че ще бъде истински щастлив едва когато се ожени за нея. Тя обаче заявява, че единственият мъж, с когото иска да бъде е дипломатът Александър Ликов.

3 Интересни Факта за Елисавета Багряна и Дора Габе

12. Друг интересен и любопитен факт е, че Елисавета Багряна и Дора Габе са били близки приятелки, но в същото време и съпернички в любовта. Забъркват се в не един или два любовни триъгълника. Докато Дора Габе е била омъжена за Боян Пенев, Елисавета Багряна е имала връзка с него.

13. По-късно, след като двете са се помирили и когато Дора Габе е била сгодена за дипломата Александър Ликов, Елисавета Багряна тайно се омъжва за него.

14. Не всичко свърша до тук обаче. Говори се също така, че двете приятелки са спорили и за сърцето на Витезслав Незвал. Макар и да са били все конкурентки в любовта, двете поетеси винаги са били заедно, ръка за ръка. Дали са били истински приятелки или всичко това е било само за пред хората не е ясно, но са били неразделни до смъртта на Дора Габе.

интересни факта за Дора Габе

И още интересни факти за професионалния живот на Дора Габе

15. През 1921 г., поетесата издава антологията “Полски поети”, заедно със съпруга си Боян Пенев. В други отделни книги се появяват нейните преводи на “Съдии” от Станислав Виспянски, “Анхели” от Юлиуш Словацки, “Химни” от Ян Каспрович. Тя се превръща в една от най-ревностно популяризиращите преводачи на полска литература в България.

16. През целия си живот Дора Габе се занимава с преводаческа дейност и то много активно. Тя превежда от много различни езици – полски, гръцки, чешки, френски и руски.

17. Дора Габе е носител на много награди и отличия. Получава почетна грамота от Всемирния съвет на мира и на Златен кръст за заслуги за Българо-полските отношения. Удостоена е и с наградата на Съюза на българските писатели за стихотворението ѝ “Родина” през 1963 година, а със званието “Народен деятел на културата” през 1969 година.

18. Носител е и на литературните награди “Иван Вазов” от Общинския народен съвет в Пловдив за стихосбирката си „Сгъстена тишина“ и “Петко Рачов Славейков”. Освен това получава и специалната награда на Съюза на българските композитори за стихотворението-песен „Вироглавка“, която е отличена с орден “9 септември 1944” – III степен.

19. Много интересен факт е, че поетесата Дора Габе оставя след себе си цели 98 книги, които са издадени в тираж от над 1 903 500 екземпляра. Творбите ѝ са преведени в Австрия, Аржентина,Виетнам, Великобритания, Германия, Канада, Гърция, Ливан, Куба, Перу, Чехия, Румъния, Полша, Словакия, Украйна, Русия, Франция.

20. Дора Габе умира в София на 16 ноември 1983 година на 95 години.

Ако тази статия ти е харесала прочети още от нашата поредица “Интересни факти за…“:

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни