20 интересни факта за Пейо Яворов

Той е от онези личности, чиито произведения ги увековечават, от онези българи, които всеки техен наследник е горд да цитира. Сигурно вече се досещате за кого говорим – Пейо Тотев Крачолов. Това е кръщелното име на един от най-талантливите и прочувствени родни поети – Пейо Яворов.

23 интересни факта за живота на Иван Вазов

Пейо Яворов

1. Роден е в град Чирпан на 13 януари (1 януари стар стил) 1878 година.

2. Истинското му име е Пейо Тотев Крачолов.

3. Използва псевдоними като Джемо, И. Крачев, Отело, Пейчо.

4. От 1897 до 1900 година работи като телеграфопощенец, сменяйки различни селища — Чирпан, Стара Загора, Сливен, Стралджа, Анхиало, София. По това време той симпатизира на Българската работническа социалдемократическа партия.

5. След 1897 година влиза в контакти с Вътрешната македоно-одринска революционна организация. За пръв път влиза в Македония като четник на Михаил Чаков през 1902 година. Пленен е скоро след това от върховистка чета и се завръща в България. 

6. Първата му публикувана творба е стихотворението „Напред“ във вестник „Глас македонски“.

7. Четник е на Яне Сандански и става един от най-дейните сподвижници на Гоце Делчев и негов пръв биограф — „Гоце Делчев“ (1904).

8. Яворов става сътрудник и редактор на издаваното от д-р Кръстьо Кръстев и Пенчо Славейков литературно списание „Мисъл“.

9. В кръга “Мисъл” той среща разбиране и получава псевдонима си Яворов от Пенчо Славейков, но поезията не го удовлетворява — той страстно иска да участва в борбите за освобождение на Македония. Силен душевен удар му нанася смъртта на Гоце Делчев през 1903 година,

Историята на Къщата с ягодите

10. Командирован на няколко пъти в чужбина за усъвършенстване по литература — в Нанси, Женева, Виена, Париж, Яворов усилено чете модерна френска поезия.

ОЩЕ 5 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА

11. През 1906 г. се влюбва в Мина Тодорова, сестра на П. Ю. Тодоров, но скоро след това, при едно от своите пътувания (1910 година) изпраща към последния ѝ дом своята възлюбена, която умира от туберкулоза в санаториум и е погребана в Париж, Франция.

Мъката на Яворов след смъртта на Мина е така непоносима, че той не може да я изрази със стихотворна реч.

12. Мина е личността, заради която той създава творби като „Две хубави очи“, „Среднощни вълнения“, „Благовещение” и други.

13. При избухването на Балканската война през 1912 г. е доброволец в Македоно-одринското опълчение и оглавява партизанска чета №15, съставена от 9 души. 

14. Награден е с кръст „За храброст“. Става първият кмет на Неврокоп след освобождението му в 1912 година.

15. Родната къща на поета в Чирпан е превърната в музей през 1954 година. Домът му в София също е музей.

ДРУГИ 5 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА

16. През 1912 година се венчава за Лора Каравелова, дъщеря на държавника Петко Каравелов.

Пейо Яворов

17. Лора е вдъхновение за творби като „Стон”, „Сенки”, „Клеопатра” и др. Лора често бива определяна като „царица на нощта“, жена с характер, който със сигурност повлиява много сериозно на личността на поета.

20 интересни факта за живота на Йордан Радичков

18. В края на 1913 година Яворов губи своята любима. Лора Каравелова се самоубива.

19. Пейо Яворов не успява да се пребори с мъката и скоро след това прави опит за самоубийство, който обаче се оказва неуспешен и вместо да сложи край на живота на поета, куршумът го ослепява.

20. Обвинението, че той е убил жена си, напълно сломява духа на поета. На 29 октомври 1914 година, Пейо Яворов взима голяма доза отрова и се застрелва.

Писателят оставя зад себе си прощални писма, от които си личи силната емоция, която терзае душата му. Общественото мнение сред най-висшите класи е, че не Лора, а Яворов е дръпнал спусъка, който слага край на живота на неговата любима.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни