20 интересни факта за Цар Борис III

„Любимият цар на народа“ – по този начин наричали Цар Борис III. Неговото пълно име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. В тази статия ние от “Всички теми” ви представяме 20 интересни факта за живота на Цар Борис III и неговото управление в несигурни времена за България.

Борис III се възкачва на престола през 1918 г. след края на Първата световна война и разгрома на Централните сили, част от които е и България. По време на управлението си той се стреми да модернизира България и да насърчава икономическото и социалното развитие. Освен това е силно ангажиран с благосъстоянието на своя народ и се стреми да подобри жизнения му стандарт чрез различни социални и икономически политики.

Управлението му обаче не минава без предизвикателства. България е опустошена от Втората световна война и през 1941 г. е окупирана от нацистка Германия. Цар Борис III се стреми да защити българския народ от най-лошите прояви на нацистката окупация и успява да запази независимостта на България и да предотврати депортирането на българските евреи в нацистките концентрационни лагери.

Той е и сред най-харесваните фигури в съвременната история на България. Приликите на Борис с “високомерния” му баща Фердинанд не са много. Крехък, скромен, любезен, дори плах, младият цар дава вид, че се задоволява с положението си. 

интересни факта за цар борис III, интересни факти за цар борис, интересни факти за цар борис III, цар борис III

10 интересни факта за Цар Борис III

1. Роден е на 30 януари 1894 г. в Двореца в София. Негов католически кръстник е папа Лъв XIII, а православен кръстник е руският император Николай II.

Прочетете още: 20 интересни факта за Васил Левски

2. Цар е на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г.

3. Цар Борис III поема короната на 24 години.

4. В края на Първата световна война е провъзгласен за цар на България след абдикацията на баща си.

5. Майката на Борис издъхва млада, малко след четвъртото си раждане, когато българският престолонаследник е едва на 5 години. Децата израстват сплотени и много близки в двореца „Врана“ и в „Евксиноград“.

6. Още от малък престолонаследникът се проявява като чувствителен и интелигентен младеж. Известен е със своите разнообразни хобита. През свободното си време той е запален ловец, турист и автомобилист. Най-голям интерес за него са били влаковете, които често сам е управлявал.

7. Цар Борис III остава в историята като един от най-обичаните от обикновените хора владетели, защото често се разхождал без охрана и в цивилно облекло, искрено демонстрирайки своята близост с народа.

интересни факта за цар борис III, интересни факти за цар борис, интересни факти за цар борис III, цар борис III

8. За първи път в историята на България, той дава избирателни права на жените след установяването на личния му режим през 1935 година.

9. След започването на Втората световна война Борис III се насочва към сътрудничество с Оста (Рим-Берлин-Токио). Със съдействието на Германия и Съветския съюз, България успява да си върне от Румъния земите на Южна Добруджа, чрез спогодбата в Крайова от 1940 година.

10. Първият „шофьор“ на теснолинейката Сараньово – Белица, която днес е достроена и до Добринище, е самият Цар Борис III. Това се случва на 30 юли 1939 година, когато е пуснат в експлоатация участъкът Якоруда – Белица.

Още 5 интересни факта за Цар Борис III

11. В горещите дни преди сключването на Мюнхенското споразумение (септември 1938 г.) лично той с готовност приема и сръчно изпълнява посредническа роля между Англия и Германия. Естествено тази роля е скромна, но приносът му и според двете страни е неоспорим.

интересни факта за цар борис III, интересни факти за цар борис, интересни факти за цар борис III, цар борис III

12. Притежател е на няколко важни награди и ордена като: „Орден на Белия орел“, „Орден „Св. св. Кирил и Методий“, „Военен орден За храброст“, „Свети Александър“, „Доктор хонорис кауза на Софийския университет“, „За военна заслуга“, „За гражданска заслуга“, „Короната на Италия“.

13. Царят има романс с младата принцеса Мария Румънска, но политически пречки осуетяват брака им.

14. През Балканските войни и Първата световна война участва като офицер за свръзки по фронтовете в Действащата армия.

15. Възпитател на бъдещия генерал е Никола Куртоклиев, който впоследствие става адютант на Борис. Освен той на престолонаследникът преподават швейцарски възпитател и учители от Първа софийска мъжка гимназия. Освен задължителните предмети, Борис усвоява на високо ниво френски и немски език, а в по-малка степен – английски и италиански.

И още 5 интересни факта

16. В началото на 30-те години в Асизи Борис III сключва брак с дъщерята на италианския крал Виктор Еманиул III – Джована. След съюза тя приема името Йоанна, в чест на св. Иван Рилски. През 1933 г. се ражда дъщеря им – Мария Луиза, а през 1937 г. бъдещият престолонаследник – Симеон. Борис сам избира името му като го кръщава на най-великия цар в българската история. И двете деца са кръстени в православната вяра.

17. Цар Борис III умира неочаквано след кратко боледуване на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер. Слухове за смъртта му твърдят, че е отровен по нареждане на Хитлер, но доказателства за това така и не са намерени. Според сведения, когато излиза от този напрегнат разговор, монархът казва: „Спасих ви, даже аз да заплатя за това.“ За съжаление, думите му се оказват пророчески.

Прочетете още: 20 интересни факта за Христо Ботев

18. Съществуват три версии за смъртта му. Официалната версия е инфаркт, който може да е причинен вследствие на нервите, отговорностите и напрегнатите преговори с Фюрера, а медицинското му отключване да е било по време на полета наобратно. Втората версия, която има особена популярност е, че поради действията му германците са го считали за неудобен и са се погрижили вече да не стои на пътя им.

интересни факта за цар борис III, интересни факти за цар борис, интересни факти за цар борис III, цар борис III

19. Българският монарх напуска този свят ненавършил 50 години. На поклонението му в църквата „Св. Александър Невски“ се стичат повече от 350 000 българи. Погребан е в Рилския манастир.

Вижте всички книги за България на Болгар Кепитал.

20. След превратът от 9 септември, тленните му останки са ексхумирани, а тялото му е осквернено, след което е препогребано в параклис в двореца „Враня“. През 1949 г. мястото е взривено и сравнено със земята. Единственото, което оцелява е сърцето му, което е намерено по-късно и през 1993 г. отново е положено в Рилския манастир.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни