20 интересни факта за живота на Йордан Радичков

Йордан Радичков е изключителен български писател, който е показал в своите творби, че за него няма точни и ясни правила. Той пише и разказва по начин, който само той умее и който отговаря на него самия. В тази статия на “Всички теми” ще разкрием 20 интересни факта за Йордан Радичков.

 

Прочетете също: 20 интересни факта за Йордан Йовков

 

Великият българин ни оставя много романи, повести, новели, разкази, пиеси и пътеписи. Смело го наричаме един от класиците на българската литература и име, което поколения наред ще знаят и ще четат. 

Създава семейство през 1954 година, когато се жени за Сузи Радичкова. Двамата имат две деца. Син – Димитър Радичков и дъщеря – Роза Радичкова.

 

интересни факта за Йордан Радичков

5 интересни факта за Йордан Радичков

1. Йордан Радичков е роден на 24 октомври 1929 г. в с. Калиманица, близо до гр. Монтана. През 1984 г. селото е разрушено и днес се намира под язовир Огоста.

2. Учил е в гимназията в гр. Берковица, където завършва през 1947 г. 

3. Интересен факт за Йордан Радичков е, че дълги години се е лекувал и възстановявал от туберкулоза, както в санаториума в Искрец, така и в родното си село. Макар и трудно, е успял да пребори коварната болест.

4. През 1951 г. е бил кореспондент на в. „Народна младеж“ за кратко време става негов редактор за периода 1952-1954 г. 

5. След това става редактор във в. „Вечерни новини“ през периода от 1954 до 1960 г.

Още 5 интересни факта за Йордан Радичков

6. По времето му на редактор той се увлича и по писането. Започва да издава сборници с разкази и новели. Също така пише романи и драми.

7. Йордан Радичков има много специфичен стил на писане. Неговите произведения трудно могат да бъдат определено точно към кой литературен стил спадат. По-скоро ги определят като приказка, фентъзи, магически реализъм… Често включва в своите произведения различни етнографски елементи, приказни герои, народни поверия, а също и много диалектни думи.

8. Специфичното при него е, че пише напълно свободно. Интересен любопитен факт е, че неговите разкази започват често от средата на сюжета им.

9. Интересно е също, че Радичков доста често е илюстрирал сам своите книги. Определят стилът на рисунките му като наивистичен, наподобяващ детски рисунки. Това много спомага за създаването на подходяща атмосфера, която той създава с произведенията си.

10. Йордан Радичков е бил и съветник в Съвета за развитие на духовните ценности на обществото към Държавния съвет, както и заместник-председател на Съюза на българските писатели.

Любопитни факти от живота на писателя

 

интересни факта за Йордан Радичков

11. Друг интересен факт за него е, че е бил номиниран цели 2 пъти за Нобелова награда за литература.

12. Освен това негови произведения са издадени в над 50 страни и са преведени на цели 37 езика.

13. През годините Йордан Радичков получава различни награди и е бил удостояван с множество отличия не само в България, а и в чужбина. Печели престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“ за белетристика през 1984 г, а също и Кралския шведски орден „Полярна звезда“ през 1988. Дори е вписан през 1996 г. в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга, благодарение на книгата си „Малки жабешки истории“.

14. В България той получава през 1980 г. голямата награда за литература „Добри Чинтулов“, наградата „Аскеер“, която му е връчена за цялостен принос в развитието на театралното изкуство през 1996 г., национална литературна награда „Петко Славейков“ през 1998 г., както и голяма награда за литература на Софийския университет през 2001 г.

15. Освен наградите, които печели, на негово име има наименуван връх. Връх Радичков се намира в Антарктика на остров Ливингстън.

 

Прочетете също: 20 интересни факта за Христо Ботев

 

Кои факти за Йордан Радичков още не знаем

16. Удостояват го дори с орден „Стара планина“ първа степен, за цялостния принос, който има в българската литература през 2000 г.

17. А една от последните му награди е Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.

18. Изключително интересен факт за Радичков е, че той е писал разкази на унгарски през 1978 г. в сп. Galaktika. Заглавията са: „Коженият пъпеш“ и „Странно летящи“.

19. В Берковица има изграден дървен паметник на писателя, който се нарича „Дърво на живота“, на който са изобразени различни образи от неговите произведения.

20. Йордан Радичков умира на 21 януари 2004 г. в София.

басенджисъстезателна математика 3 клас

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни