Очаква ли се понижение в цените на недвижимите имоти?

Пазарът за недвижими имоти е един от бизнес отраслите, който вълнува голяма част от обществото. През 2020 г. начинът на живот се промени за всички в световен мащаб. Много хора останаха без работа, някои бизнес сектори претърпяха сериозни сътресения, а други спряха да функционират за дълъг период от време. Разбира се, имаше и такива, които бяха в разцвета си, но глобалната картина не беше никак благоприята и все още не е съвсем овладяна. Експертите прогнозират, че ни очаква една сериозна финансова и икономическа криза, от която трудно ще излезем без стабилна подкрепа от държавата.

Да погледнем обаче какво се случва с цените на имотите в този така труден период. Очаква ли се спад или повишение? Намаляло ли е търсенето или се е покачило? Преди година анализаторите ни уверяваха, че в следствие на коронавируса ни очаква чувствителен спад в цените за кв.м. Това обаче така и не се случи. А защо?адвокатска кантора

  • Българинът не обича да живее под наем, за него този начин на живот е само временен докато събере нужните средства, за да закупи собствено жилище. Това неминуемо влияе на търсенето, а в комбинация със завишеното предлагане, е логично цените да запазят стабилността си.
  • Друг важен аспект е, че в период на криза най-размуно е да инвестираме свободните си средстава в имот. Стартирането на нов бизнес винаги носи своите рискове, но инвестиция в недвижими имоти е сигурно и може да се покачва с годините.
  • Банките също допринасят за поддържането на имотния пазар с ниските лихвени проценти по ипотечните кредити и гъвкавите възможности за изплащането им. В комбинация с потребителски заем за ремонт, мечтаното жилище лесно става реалност. Според анализаторите, когато банките предлагат ниски лихвени проценти за жилищен кредит, цените остават стабилни и няма изглед за спад.
  • Промяната в начина на живот също е важен фактор, който не бива да подценяваме. Днес много хора работят главно у дома, което предполага нуждата от повече пространство за офис кът, учебен кът, място за отдих и т.н. Това прави големите жилища по-търсени и повишава цената им.
  • Въпреки всичко не са малко продавачите, които са склонни на отстъпки. Случаите, в които имотите са закупени с инвестиционна цел, предполага нуждата от бърза продажба, а средствата биват влагани в ново начинание.
  • В условия на криза има и редица финансово притиснати хора, които бързат да продават, за да могат да се справят с непридвидени проблеми.crypto365
  • През последната година имотите извън града също са изключително желани от купувачите. Пандемията накара много хора да заменят апартамента с къща, която им предлага повече независимост и свобода сред природата, за да понесат по-лесно различните етапи на изолацията.
С оглед на всички анализи и проучвания проведени от март 2020 г. до момента не се очертава спад на импотния пазар, въпреки първоначалните очаквания. В даден момент ще станем свидетели на едно пренасищане на пазара и по-голямо предлагане в разрез с търсенето, но това няма да се случи в близките месеци. Балонът, за който всички говорят, ще се спука, но кога, никой не знае със сигурност.

В интернет лесно можем да попаднем на фалшиви обяви. Те имат за цел да измамят евентуален бъдещ купувач. Експертът-брокер на “Home2U” Георги Валеьов говори в своята статия за това как да избягваме фалшиви обяви за имот.
крипто прогнози

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни