Как да подготвим първокласник за училище?

Септември вече е тук, а лятната ваканция за децата е към своя край. Родителите ли? Те вече се в трескава подготовка за учебната година. Започнали са да търсят раници, обувки, преглеждат гардероба на децата, защото НЯМА ВРЕМЕ. Най-притеснени и дори стресирани са родителите на първокласници, които се питат “Как да подготвим първокласник за училище?”. 

Освен да осигурят всички необходими пособия на детето си, те трябва да го подготвят и психически за училището. Какво да очаква, как да се държи  и още много други неща, които трябва да бъдат усвоени преди заветния 15 септември. През лятото малки и големи често излизаме от обичайния си график. Хубавото време и фактът, че денят е по-дълъг, предразполага да се разхождаме навън до късно и да си лягаме в различно от обичайното време.petworld

 

Прочетете също: Имаме дете! Какво куче да вземем?

 

Това естествено е чудесно за децата. Какво по-хубаво от щури игри по тъмно в топлите вечери? С наближаването на учебната година обаче идва и техният край. Днес ние от “Всички теми” ще си поговорим за това как да подготвим първокласник за училище и кои са ключовите моменти от подготовката?

 

Как да подготвим първокласника за училище – Стъпка 1 – Изградете режим на детето

Нека стартираме с нещо на пръв поглед елементарно, но изключително важно. Препоръчително е още преди същинското започване на учебния процес, да преминете към въвеждане на нов режим. Така детето може да има достатъчно време да се адаптира. Започнете да вечеряте по приблизително едно и също време, както и да слагате детето да спи в по-ранен час. Сутрин го будете около часа, в който трябва да става за училище. Така то ще може да настрои биологичния си часовник и да не намразни ранното ставане още през първата седмица.бамбукови изделия

как да подготвим първокласник

 

Как да подготвим първокласника за училище – Стъпка 2 – Делигиране на отговорности и задължения

Щом му предстои да тръгне на училище, детето ви вече е достатъчно голямо, за да има свои отговорности и задължения, както за дома, така и за себе си. По този начин ще му помогнете да бъде по-дисциплинирано и отговорно. Така ще изпълнява с лекота и възложените задачи от учителите си в училище.

Започнете с оправянето на леглото. Това е задължение номер едно на всеки човек. Щом стане от сън, или непосредствено след закуската, научете детето си да приведе стаята си в приличен вид преди да излезе от вкъщи.

как да подготвим първокласник

 

Как да подготвим първокласника за училище – Стъпка 3 – Нека подреждането на масата стане задължение на детето докато Вие приготвяте вечерята

 

Подреждането на масата преди вечеря може да подейства психологически на детето. Покажете му как, а след това го оставете само да подреди масата за вечеря, докато вие подготвяте основното ястие. Може също така да му покажете къде се слагат мръсните дрехи, за да не ги оставя на различни места из стаята си.

След като се сдобие с повечето си ученически пособия, го научете как само да подрежда вещите в раницата си. Нека знае, че ако забрави нещо от невнимание, отговорността е само и единствено негова, а не на мама или тати.

 

Стъпка 4 – Говорете му позитивно за училището

Да, ние възрастните знаем, че в училище не всичко е розово. Възможно е детето да изпитва трудности с някои уроци или със социализацията си в класа. Това са напълно нормални и често срещани проблеми, но не бива и да са нещата, които излагате на преден план. Просто не говорете за това с бъдещия ученик относно началото на новото му приключение. Опитайте се да представите времето в училище във възможно най-добрата му светлина.

Обяснете му колко нови знания ще получи и как съвсем скоро ще може само да чете любимите си приказки. Ще може правилно да сметне колко ресто трябва да му върнат в магазина. Нека все пак знае, че ще се запознае с много и най-различни деца, някои от които ще му станат приятели, а други може би не. Дайте пример с вашата работна среда и му обяснете, че не трябва да се притеснява или натъжава, ако някой не желае да комуникира с него. Хората сме различни и както в училище, така и на работното място, няма как да имаме еднакви отношения с всички съученици или колеги. 

как да подготвим първокласник

 

Стъпка 5 – Научете го на уважение и на най-важните вълшебни думички

Отговорът на въпроса “Как да подготвим първокласник за училище?” трябва да стартира с един от най-важните уроци. Децата, които редовно са посещавали детска градина, знаят, че учителите трябва да се слушат и уважават, защото те са там, за да се грижат за тях и да им дават нови знания. В училището обаче обстановката е много по-различна. Там нямат такава свобода за игри и закачки, а трябва да стоят тихо и спокойно на чиновете си, докато преподавателят обяснява новия урок. malchugani

Това може да е същинско предизвикателство за детето ви, но то трябва да знае, че когато учителят говори, то трябва да мълчи и да внимава. Щом не разбира нещо или у него възникне въпрос, трябва да вдигне спокойно ръка, за да му се даде възможност да го зададе. 

 

Прочетете също: Магическата връзка между баща и дъщеря

 

Друг важен момент е да го научите да се извинява, когато е направило нещо волно или неволно. Нека знае, че когато без да иска бутне някой съученик или го удари, е редно да се извини. Добрите обноски са важни и трябва да се усвоят още в най-ранна детска възраст. 

 

Заключение

Това са само малка част от нещата, които детето трябва да научи преди да тръгне на училище. По този начин ще му помогнете да се адаптира по-лесно, да намери бързо свои приятели и да учи нови и нови неща. Изпращайте го всяка сутрин с усмивка на училище, за да излиза усмихнато и то.

Ако и вие се чудите дали може да запазите успешната връзка с половинката си дори и след появата на децата, тогажа може да прочетете нашата статия по темата.Детски пистолет с капсиплочки за кухня

бишон фризе

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни