Онлайн или присъствена форма на обучение? Какво предпочитат учениците?

От месец март на бележитата 2020 година животът на хората по целия свят се промени! Настъпи период, в който трябваше да учим и да работим от вкъщи, да правим всички онези задължения, които правихме навън, в домашни условия. Макар и трудно, с помощта на най–близките ни, успяхме да изградим това като навик и да направим дните си в изолация по–приятни. Това, което ще разгледаме в тази статия на “Всички теми“, е въпросът “Онлайн или присъствена форма на обучение?”.

Прочетете също: Как да възпитаме уверен млад мъж?

Особено важна част от този период е образованието. За повечето може би странно, за други – интересно, започна онлайн обучението. Учениците си дадоха сметка, че няма по–хубаво от това да седнеш пред съучениците и учителя си. В началото всички ученици приеха това с насмешка и дори очакваха, че пандемията ще мине много бързо, но повечето пъти в живота не се случва така, както мислим. 

Онлайн или присъствена форма на обучение

И в хода на целия дистанционен процес на обучение се зараждаха хиляди въпроси от околните. Един от тях е този “Онлайн или присъствена форма на обучение? Какво предпочитат ученицит?” Замисляли ли сте се наистина какво предпочитат вашите деца?

Е, “Онлайн или присъствена форма на обучение?”

Да, навярно на учениците много им хареса да си стоят вкъщи и едновременно с това да са на „училище“, но хилядите часове пред компютъра не могат да заменят разговорите с любимите съученици. Те не могат да им дадат нужното училищно време, за което всички възрастни мечтаят да имат отново. Онлайн обучението не може да създаде всички онези спомени през междучасието, всички хубави думи и приятно прекарани дни в една любима сграда. И оттук идва и отговорът на този въпрос. А той е, че учениците предпочитат присъствената форма на обучение.бамбукови изделия

И ако в началото им харесваше да се обучават онлайн, то в края на дистанционната учебна година, те жадуваха наесен отново да се върнат в клас и да бъдат „Заедно“! Повечето хора мислиха, че учениците не искат да се връщат в училище, но не е така! 

Онлайн или присъствена форма на обучение

“Онлайн или присъствена форма на обучение – за и против

Има безброй причини, поради които учениците не бива да се обучават онлайн. Някои от тях са това, че те губят концентрация, разсейвани от хората вкъщи, имат слаб контрол над това какво правят по време на уроците. Най-вече обаче изгубеният контакт между ученик и учител, който много трудно онлайн може да се задържи през цялото време. Толкова много недостатъци могат да се поберат в рамките на тази тема, но едно е вярно – учениците имат нужда от това, което училищният свят им дава, за да могат те да учат без притеснение.бебешори

Докато за студентите е по-добре да бъдат онлайн поради ред причини. Това включва спестявания на пари за пътни разходи, квартира или общежитие и битови нужди. Докато учениците просто имат нужда от своето училище. За студентите можем да кажем, че вече са по-големи. Те успяват да се справят с онлайн трудностите в обучението, да проявят по-широко разбиране. За един първокласник тези думи не важат изобщо. Това дете тепърва има нужда от социални контакти, от обичта и уважението на учителя му и от престоя в училищната среда. 

Онлайн или присъствена форма на обучение

За мамчетата и татковците също не е лека задачата да поддържат вниманието на децата си през по-голямата част от деня на компютъра. Вкъщи има толкова неща, които разсейват вашите малчугани и не им позволяват да вникнат в материала.

Ами практическите упражнения?

Когато става въпрос за дистанционно обучение, изобщо не можем да говорим за практически упражнения. Учениците, които в реален час по химия правят лабораторни упражнения и за тях това е интересно,  у дома няма как! Ами учениците, които изучават танци, рисуване и пеене не могат да вземат докрай часовете си онлайн и да направят практическите си задачи.

Прочетете също: Тайната на успешния брак след появата на децата

Просто живият контакт е нещо удивително! Да усетиш помощта на другарчето си, да танцувате, пеете и рисувате заедно! Та, ето това им липсва на учениците – реалният контакт с хората, с които се срещат в това прекрасно място, наречено Училище! Да, учениците предпочитат да ходят на училище, колкото и да казват, че не им се ходи! 

Заключение

Е, новата учебна година вече е тук и тя започна присъствено! Нека не забравяме, че за някои това е началото на нов етап от живота им. А за други остава една година, след която този етап ще им липсва много! Винаги имайте надежда за по-добри дни! Нека промяната започне чрез всеки един от нас!  

Всички родители, а и деца, имат леки затруднения с подготовката за 15 септември. Най-голям заряд и емоция има у родителите, на които им предстои да изпратят първокласник за първия му учебен ден! А какви са първите стъпки, за да подготвите Вашия първолак за тази голяма промяна в живота му, може да научите от нашата статия по темата тук.плочкибишон фризе

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни