Картини от скандинавски мъх – Как да внесем допълнителен уют у дома?

Уютът у дома е изключително важен, особено в шумния и задушаващ свят, в който живеем. Той е този, който прави престоя по-приятен и успокояващ. В тези времена на пандемия все повече хора прекарват работния ден в къщи и имат нужда от освежаване на помещенията, за да се чувстват по-комфортно. Един от най-модерните начини за допълнителен уют, е чрез картини от скандинавски мъх. Те са чудесно допълнение към декорацията в интериора и ще донесат зеленина, свежест и хармония във всеки дом.. 

Какво представлява скандинавският мъх?

Скандинавският мъх е познат на човечеството от много години. Още в древността е използван с медицински цели заради възможността да абсорбира влага. Той е поставян на раните на войници, върнали се от битка.

По-късно бива използван и в кулинарията поради същото свойство. 

Скандинавският мъх расте много трудно, като при благоприятни условия може да набъбне едва няколко милиметра годишно.

Това растение се среща единствено в северните части на Евразия (най-големи количества има на Скандинавския полуостров, от където идва и името му) и Северна Америка. 

картини от скандинавски мъх

Набавянето му обаче е изключително труден процес, което е и определящ фактор за високата му продажна цена. В районите, където се размножава скандинавски мъх, брането на лишея е забранено със закон. За това всеки, който е получил правото да бере мъха, трябва да бъде изключително внимателен как го прави. 

Любопитно за скандинавския мъх

Любопитното е, че истинският цвят на това растение всъщност е бял. След преработка с глицерин и безвредни бои, той придобива цветовете, в които можем да го срещнем – светло зелено, тъмно зелено, оранжево, червено и други. 

Заради цвета си, скандинавският мъх често е опреличаван като „белия дроб“ на северното полукълбо. Той спомага изключително много за пречистването на въздуха и точно поради тази причина е изключително полезно присъствието му в дома Ви. 

Друг интересен факт за скандинавския мъх е, че в някои култури той се използва като традиционен източник на храна в продължение на векове. В някои части на Скандинавия мъхът за северни елени (вид лишей) се събира и консумира като храна за оцеляване през суровите зими, тъй като е добър източник на въглехидрати и хранителни вещества.

Скандинавският мъх може да се консумира суров, сготвен или изсушен и има леко горчив вкус. Използва се и като сгъстител в супи и яхнии, както и като ароматизатор в традиционни скандинавски ястия.

Въпреки че днес не се консумира често, използването на скандинавския мъх като източник на храна подчертава гъвкавостта и приспособимостта на това уникално растение.

Днес обаче приложението му е съвсем различно. Постепенно в голяма част от домовете той става част от интериора. Можем да го видим както на цяла стена, така и като украса – например като картини от скандинавски мъх и други. Той притежава изключиително атрактивни и уникални естетически качества и може да се използва за направата на различни декорации.

Как се правят картини от скандинавски мъх?

картини от скандинавски мъх

Да създадеш свои собствени картини от скандинавски мъх е изключително лесно и приятно занимание. Повечето хора предпочитат да си купят готови картини, но ние смятаме, че има и много любители на „Направи си сам“, които биха се впуснали в това приключение. 

Гледайки една картина от скандинавски мъх отстрани, много от Вас може да си кажат, че изглежда сложно да бъде направено. Напротив! Това е изключително лесно и приятно занимание, което е напълно изпълнимо и в домашни условия. 

Mossaika е сайтът, който предлага разнообразие от дизайни, а в кутията, която поръчаш, ще получиш всички необходими материали, за да осъществиш съвсем сам този проект. За теб ще остане най-лесното и приятно – да създадеш произведение на изкуството, напълно сам. Разбери повече, за това как да създадеш картини от скандинавски мъх, като натиснеш бутона “Направи си сам картина от скандинавски мъх“!

скандинавски мъх, картина от скандинавски мъх, картини от скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх

Къде можем да поставим нашите картини от скандинавски мъх?

Да украсиш дома си с картини от скандинавски мъх има много положителни страни. Самият скандинавски мъх има свойството както да пречиства въздуха, така и да абсорбира влагата. Точно за това не е нужно да го поливате, тъй като той сам си набавя необходимата му влага от въздуха. Това ще гарантира отличната му визия, като в изключително редки случаи може да се наложи да го освежите чрез пулверизиране. 

Друга положителна страна на този вид растение е, че той няма нужда от директна слънчева светлина, за да оцелее. Това го прави изключително подходящ за украса в коридори, фоайета и чакални. 

Нека не забравяме и факта, че този вид лишеи може да служи за шумоизолатор. Все повече хора работят и живеят в големите градове, където шумовете правят впечатление и водят до проблеми след себе си. В така наречените офиси “open space” все по-често прибягват до декорация дори на цели стени със скандинавски мъх, за да се осигури спокойна работна обстановка.

У дома също може да бъде шумно, ако живеете близо до голям булевард или кръстовище. Там обаче стаите са по-малки и при наличието на картини от скандинавски мъх, ще си гарантирате далеч по-ниско ниво на шума, което веднага ще забележите. 

картини от скандинавски мъх
В заключение можем да кажем, че скандинавският мъх у дома носи единствено позитиви. Той ще пренесе в стаята ви всичките си положителни страни, а уникалната визия на картините от скандинавски мъх на Mossaika Ви гарантират множество позитиви и усмивки от Вашите гости.

А ако искате да научите повече интересни факти за скандинавския мъх, тогава може да прочетете нашата статия по темата тук.плочки

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни