Децата искат вниманието ви, а не нов смартфон

Няма родител, който да не иска най-доброто за детето си. Негова цел и отговорност е то да расте здраво, да получи добро образование  и възпитание. Всяко семейство се сблъсква с различни трудности в отглеждането на малчуганите. На света обаче не съществува и едва ли някога ще бъде написан истински наръчник за родители. Да, в книжарниците има литература свързана с родителските грижи, но нито един автор не може да определи точните нужди на децата и да напише онова, което ще е общовалидно за всички. Ние от “Всички теми” знаем, че единственото общо между децата е това, че те се нуждаят от внимание повече от всичко на света.

 

Прочетете още: Уважавайте времето на половинката си

 

 

Предизвикателството да си родител

 

В забързаното ежедневие все по-трудно се намира балансът. Динамиката от работни ангажименти, стремеж към кариерно развитие, време за спорт, домакински занимания все повече отнемат от времето за най-важните хора – децата. Излишно е да казваме, че правилното подреждане на приоритетите е от ключово значение, но с толкова много задачи, които трябва да се свършат в рамките на едно денонощие, е лесно да се сгреши. Навлизането на дигиталните устройва може лесно да ни отчужди с най-милите ни същества. Затова е добре да се внимава каква техника им купуваме и колко време прекарват с нея.

 

Изкушението на технологиите

 

Едва ли има родител, на който да не му се е случвало да даде смартфона на детето си, за да свърши някаква лична или домакинска работа. Разбира се, в това няма нищо лошо и осъдително стига да не се случва ежедневно. В крайна сметка светът е такъв и няма как да предпазим напълно децата от устройствата. Важното е това да не става ежедневие само защото за нас така е по-удобно.

Децата се радват на нови джаджи, но това ли е нещото, от което наистина се нуждаят? За щастие, не! Децата ни имат нужда от време прекарано навън с приятели, от нашите прегръдки или просто от един разговор как е минал денят им. В никакъв случай не бива да ги лишаваме от родителско внимание. Само така можем да отгледаме едни отговорни, емоционално стабилни и щастливи млади хора. Пренебрегването на детето за сметка на работата или следобедната дрямка е немислимо. То е малко само веднъж и сега е моментът да бъдем максимално време край него, грижейки се за възпитанието му. Позволим ли на детето да се отдръпне и отчужди от нас, връщането назад е много трудно, особено в тийнейджърска възраст.

 

Обещание за време

 

За Коледа не му обещавайте нов смартфон дори да планувате да му вземете. Обещайте му време с вас на уютно място, с любимите му занимания. Подарявайте на децата си преживявания, които ще останат в сърцата и съзнанието им завинаги, а не само преходни вещи. Колкото и да оценяват материалното и да го искат, повярвайте, че много повече ще оценят, ако се повозите с тях на увеселителното влакче или поиграете на гоненица в парка. Малчуганите обичат малките жестове и жадуват за внимание дори не винаги да го показват така, както ние сме свикнали.

Обичайте децата си, изненадвайте ги, прегръщайте, целувайте, гъделичкайте…Утре ще излезе нов модел смартфон на пазара, но те повече никога няма да са малки и беззащитни- ценете времето си с тях!

 

Прочетете още: 5 неща, които правят дома по-уютен

 

Децата са определено сериозно предизвикателство за младите семейства. За да прочетете няколко съвета за успешен брак след появата на дете, може да разгледате нашата статия тук.Тротинетка със седалкасемейни хотели созопол

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни