Как да напишем идеалното CV?

Едва ли има човек, който да не знае, че зад успешното намиране на работа стои еднa добре написанa и форматиранa автобиография. Напоследък този документ е разпознаваем с краткото наименование “CV”. Това е писменият формуляр, който представя нас като личност. В него се съдържа информация за нашето образование, професионална квалификация и работни позиции, които сме заемали до момента.

На пръв поглед създаването на CV изглежда изключително лесно. Добавяйки  факта, че в интернет има десетки шаблони, които само чакат попълване на индивидуалните ни данни, всичко изглежда като детска игра. Това обаче далеч не е така… Зад успешно създадената автобиография не стоят само грамотно попълнени полета с информация. В нея трябва да има нещо различно, нещо повече от всички останали, за да не отиде в кошчето на специалиста по човешки ресурси. Днес ние от “Всички теми” ще ви дадем няколко насоки за създаването на успешно CV. С тях се надяваме да ви помогнем да получите заветното обаждане от работното място, за което мечтаете.

 

Прочетете още: Базови стъпки за създаване на успешен бранд

 

 

Пишете Г-Р-А-М-О-Т-Н-О

 

Нищо не отблъсква човек така, както неграмотно написаното CV. Служителят от HR отделът, който преглежда вашата кандидатура, би ви простил някои пропуски, но не и неграмотността. В бързината често се случва да сбъркаме някоя буква или да пропуснем запетая, но преди да изпратите своята автобиография я проверете обстойно. Все пак знайте, че нямате втори шанс за добро първо впечатление.

 

Лични данни

 

Разбира се, няма как да стартирате писането на CV без да посочите личните си данни като имена, телефон и адрес по желание. Ще направите добро впечатление, ако добавите линк към своя профил в професионалната платформа LinkedIn. Днес тя се използва от повeчето работодатели и е средството, чрез което те набират служители. Използвайте актуален имейл адрес, тъй като някои HR специалисти изпращат поканите си за интервю по електронната поща без да се обаждат по телефона.crypto365

 

Образование

 

Посочете учебните заведения, които сте завършили и дипломите, които сте получили от тях. Спрете се малко по-подробно над ключовите дисциплини, които сте изучавали. Не пропускайте да добавите информация за всички курсове и придобити сертификати без значение какви са те. Тези допълнителни сегменти от вашето образование ви представят в още по-добра светлина.

 

Професионален опит и квалификация

 

Тук е моментът да опишете в хронологичен ред всички работни позиции, които сте заемали/заемате до момента на подаване на вашето CV. Посочете в кои фирми сте работили, колко дълго време и какви са били вашите основни задължения и отговорности. Бъдете максимално конкретни.

 

Личностни качества

 

Опишете себе си в няколко изречения. Споделете хобитата си и уменията, които притежавате. Такива могат да бъдат комуникативност, лесна адаптивност, отговорност и много други. Тези характеристики могат да бъдат ключови при вземането на решение дали да повикат точно вас на интервю, или не.

 

Функционално CV

 

В предходните абзаци ви описахме основните опорни точки, които трябва задължително да включите във вашата автобиография. Сега нека обсъдим какво представлява функционалната автобиография. В зависимост от дейността на фирмата, в която кандидатствате за работа, може да промените формата на своето CV. Когато кандидатствате за работа като банков служител, е добре да изпратите старателно попълнена автобиография според европейските изисквания. В строгите административни и бизнес среди оценяват документите написани по правилата без да излизате от шаблона.

Когато става въпрос за работа в артистичните среди, маркетинг или рекламата, можете да развихрите въображението си. В онлайн пространството лесно ще откриете множество интересни и нестандартни шаблони. Работодателите в тези области оценяват високо креативността. Със сигурност биха се спрели на кандидатури, които видимо се открояват от останалите със своя дизайн и различен почерк.

Преди да започнете да пишете своята автобиография определете фирмите и позициите, за които искате да кандидатствате. Обърнете индивидуално внимание на изискванията в съответната област, за да получите така чаканото обаждане с покана за интервю.

 

Прочетете още: Как да печелим пари от YouTube – четири ценни съвета

 

Разполагайки с добре подготвено CV и достатъчно мотивация, вие ще бъдете достатъчно конкурентни на пазара на труда. За да бъдете в час с тенденциите за професиите на новото време, то е необходимо да се запознаете с нашата статия тук.крипто прогнозиСчетоводни услуги

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни