Красиви, но малко познати кътчета на България

Няма българин, който да не е съгласен с твърдението, че нашата мила родина е едно истинско райско кътче. Необятните ѝ планини, безкрайното синьо море, пъстрите плодородни поля и мистичните пещери. Те са единствени по рода си и не могат да  бъдат видяни никъде другаде по света. Много от нас мечтаят да посетят Париж, да зърнат Колизеума, или да се сдобият с бронзов тен на Малдивите. Малцина обаче са тези, които мечтаят да видят Рупите, Райското пръскало или Кончето. Днес ние от „Всички теми“ ще ви дадем няколко чудесни предложения за пътуване в пределите на страната ни, за да я обикнете по-силно и да разберете, че по-красиво от родното няма.

Гърленски храм-кладенец

Красивият кладенец е открит при разкопки през 1972 г. в местността Пусто Гърло в близост до село Гърло и Брезник. Археолозите не са наясно и до днес за какво е служело интересното съоръжение. Някои го смятат за древен слънчев календар, а други, че е използвано за обсерватория. Различни хипотези датират създаването някъде между 12-15 в. пр. н.е. и го свързват с древната цивилизация нуагри от Сардиния. Храм-кладенецът е вкопан на около 15 метра под земята, а в подземния градеж се стига по каменно стълбище. За съжаление обаче този красив обект е оставен да се руши от климатичните условия и вандалските набези.Kinderkraft EASYTWIST

Гърленски храм-кладенец

Прочетете също: Кои са най-предпочитаните дестинации по време на пандемия?

Чудните скали при язовир Цонево

Чували ли сте за Чудатите скали? Те се намират на 4 км. от варненското село Аспарухово. Представляват около десетина кули подобни на замък. Високи са  между 40 и 50 метра. Образувани са от въздействието на водата, вятъра и въздуха върху варовика.  В скалите са прокопани тунели, през които може да минете, а под тях в язовира плават лодки.

Чудните скали

Нос Калиакра

По нашето черноморие, освен десетки курорти за отдих и забавление, има и много красиви исторически обекти, които си струва да посетите и един от тях е нос Калиакра. Той се свързва с легендата за 40-те  български девойки. Тя гласи, че те завързали косите си една за друга и скочили заедно в морето, за да избягат от османските поробители. Една от тях се казвала Калиакра. В началото на нос Калиакра може да видите обелиск в тяхна памет, който носи името „Портата на 40-те девици“.конкурентно право

Нос Калиакра

Деветашката пещера

Една от най-големите и най-красивите пещери в България определено заслужава вашето внимание. Тя се намира в близост до село Деветаки, община Ловеч и е с дължина от 2442 м. От откриването си през 1921 г. до днес е използвана като склад за хранителни продукти и петрол, а за известно време е била и засекретен военен обект. Пещерата неведнъж е била снимачна площадка за редица холивудски продукции като най-популярната, от тях е The Invincibles 2.

Деветашка Пещера

Дяволският мост

Невероятно красивият архитектурен феномен е разположен над река Арда. Той е строен в периода 1515-1518 г. от майстор строителя Димитър от село Неделино върху останки от римски мост по древен път. Той свързва Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа.  Мостът се намира на 420 метра надморска височина, като от двете му страни има стръмни склонове. Дълъг е 56 метра и широк 3,5 метра, а в близост до него е изградена туристическа част за отдих и почивка.

Дяволският мост

Прочетете също: Защо кемперите и бунгалата станаха по-предпочитани от хотелите?

Село Лещен

Красивото селце е разположено в живописните Родопи и е предпочитана дестинация за влюбени двойки. То се намира на 7 км. от село Огняново и на 14 км. от Гоце Делчев. Съхранило е в себе си красивите каменни къщи, покрити с дървени покриви и тикли. Калдъръмените улички са запазили автентичния си чар. Тъй като селцето все още не е една от най-популярните дестинации, е успяло да съхрани спокойствието и уюта си.

с. Лещен

Необятната България е толкова красива и величествена, че би било жалко да не ѝ се насладим заради поредната екзотична дестинация.Възходът на сериалите – какво да гледаме през лятото?

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни