Топ 10: Най-мистериозните места в България

По света има цял куп мистериозни места, прочути не само с красотата си, но и с мистичните си сили. Свързвани с енергийни потоци, тайнствени общества, за тях се носят вълнуващи легенди. Не едно и две мистериозни места съществуват и на територията на България, на които и до днес историята им остава. Някои от тях прогонват неизлечими заболявания, други – сбъдват желания. За това ние от “Всички теми” събрахме в тази статия Топ 10 мистериозни места в България.

#1 Перперикон

Поверията разказват, че Източните Родопи, и по-специално в областта около Кърджали, е пълна със злато. Едно от най-интересните места в околността е скалният комплекс Перперикон. Българският геолог проф. Гергелчев е категоричен, че в недрата му е скрито злато на стойност над 150 млрд. долара. 

Прочетете също: Защо кемперите и бунгалата станаха по-предпочитани от хотелите?

Според българският Индиана Джоунс – проф. Николай Овчаров, който е автор на книгата „Шифърът на Перперикон“- това място е изтъкано от тайни, загадки и мистерии. Група учени забелязват, че естественият радиоактивен фон на Перперикон почти съвпада с този на Тибет, особено в царския трон на едноименния скален комплекс. 

мистериозни места в българия

Уникалното от историческа и енергийна гледна точка място се намира на 666 метра надморска височина. Това е орфическо число. Неслучайно родопското чудо е признато в областта на езотериката.  Британският учен и мистик Филип Кар-Гом включва Перперикон в списъка на 51-те духовни центъра в световен мащаб.

#2 Мистериозни места в България – Прокълнатото село Шишенци

Мистичното село Шишенци, което се намира в Северозападна България, е най-известното, все още населено място, което се „слави“ с паранормални явления. Все още местните хора разказват за свидетелства за странни явления и срещи със самодиви, които карат ловците на духове да посетят селото с надеждата да станат свидетели на някое от посочените явления.

мистериозни места в българия

#3 Мистериозни места в България – Белинташ

Още един интересен скален масив в сърцето на планината Родопи, който също е известен като едно от топ 10 мистериозни места в България. Според едно от поверията, преди милиони години тук е било място, където са кацали космически кораби с извънземни. Според други митове и легенди по време на Потопа тук се е намирал Ноевият ковчег.

мистериозни места в българия

#4 Бегликташ – българският Стоунхендж

На 5 км. от Приморско, сгушено сред величествени скали, се намира още едно от топ 10 мистериозни места в България. Това е необикновеното Светилище наречено Бегликташ,  което според откритите досега археологически разкопки датира от 14 век пр.н.е.

Според поверията, мястото е обитавано от две мистични божества. Интересен факт са 4 издълбани вани, в които според траките са се наливали изначални съставки на Всемира:

  • Мляко- символ на въздуха;
  • Вино- символ на земята и водата;
  • Олио – символ на огъня.

мистериозни места в българия

#5 Богородична стъпка 

Скалното образование, наречено Богородична стъпка, се намира край Стара Загора. То оглавява средата на нашата класация от топ 10 мистериозни места на територията на България. Легендата разказва, че на скалата римляни хванали християнин. Принуждавали го с редица изтезания да се отрече от вярата си, но той се противил и казал, че няма да го стори дори и това да му струва живота. 

мистериозни места в българия

В един момент небето станало черно и се чул гръм. Над скалата проблеснала светкавица, небето се разцепило на две и се появила Света Богородица. Римляните се уплашили и застинали на едно място. След като дошли на себе си, оставили човека. Според поверията, човекът бил спасен, заради силната си вяра в Исус и Божията майка.

#6 Мистериозни места в България – Провирачката

Още едно скално образование, което е сред най-мистериозните места на територията на България. Познато е като Провирачката и се намира край с. Сатовча. Известно е на длъж и на шир в цяла България с лековитата си сила, която пропъжда коварни заболявания и премахва най-опасните черни магии.

#7 Рилският манастир

Едва ли има човек, който да не е чувал за него. Вярващи от близо и далеч идват тук, да се помолят на светеца за изцеление. И до днес високо в планината Рила е запазен в атентичния си вид проходът, през който Иван Рилски, минавал всеки ден. Според поверието, който човек успее да се промуши през изхода на скални късове, то това значи, че Бог е чул молитвите му и ще опрости греховете му.

#8 Гробница на Бастет в Стралджа

Следва едно от най-мистериозните места в България, спечелило интереса на Людмила Живкова през 1981 г. Според преданията на местните и на пророчицата Ванга, дълбоко в недрата на гробницата е заровен каменен ковчег от черен гранит, който е на хиляди години и е изписан с непозната писменост.

#9 Мистериозни места в България – Татул

Светилището Татул се намира в община Момчилград, област Кърджали. Тя е една от най-величествените мегалитни паметници, открити някога в България. Светилището представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида. Според историци тук е живял великият цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е участвал в легендарната Троянска война.

#10 Рабишко езеро

Всички сме чували за пещерата Магурата и за Белоградчишките скали. С. Рабиша е в непосредствена близост до тях. Малко известно място, което крие мистериозна история сред населението си – за чудовище, населяващо Рабишкото езеро. Хората разказват предания, че в него живеело огромно животно, което оприличавали в главата на делфин, който имал големи крила. Дали е вярно? Никой не знае.

Ако сте от любителите на природата у нас и обичате да пътувате с цялото семейство, тогава може би ще искате да видите и тези 6 красиви, но малко познати кътчета в България.картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни