Митичните ползи на Левзея – Tрадиционната билка от Русия

Мараловият корен или по-познат като руска левзея набира голяма популярност през последните години. Много от вас биха се чудили помага ли левзеята!

Е, наистина работи и ползите от корените на левзеята, особено въздействието му върху здравето са много известни на хората в наши дни. Преди корените са били използвани за цели като острота на ума и придобиване на физическа сила, както и за умствена сила.

Що е то левзея или маралов корен?

препоръчваме ви:

Топ 5 на най–емблематичните модни икони на XX Век

Мараловият корен (Rhaponticum Carthamoides), известен още като руска левзея (Leuzea Carthamoides) е традиционна адаптогенна билка от Русия.

Някои източници казват, че може да живее от 75-150 години! Листата са дълбоко нарязани и заострени. През пролетта на втората си година големи единични, подобни на трън, пурпурни цветове цъфтят с кръгли стъбла с дебелина 2 фута. Едни от най-ранните пролетни цветя, те са обичани от пчелите и имат прекрасен аромат на ванилия. Коренът от левзея би бил декоративно допълнение към цветни градини, както и към градини с лечебни билки.

Открито е като лечебно растение и е кръстено на елен марал – когато местни ловци в Алтай наблюдават поведението на елен марал, който възстановява силата си след като е ял корените.

В някои от най-студените райони на Централна Азия коренът от марал е бил използван не само за борба с настинки, кашлица и болки в гърлото, но и за издръжливост при изключително студено време.

Въпреки че е относително непознат в Северна Америка, коренът от марал отдавна се използва в Русия, Китай, Монголия и Източна Европа за физическа сила и издръжливост. Атлетите го използват за подобряване на спортните постижения.

Коренът от левзея съдържа главно стероиди, особено екдистероиди, и феноли (флавоноиди и фенолни киселини), придружени от полиацетилени, сесквитерпенови лактони, тритерпеноидни гликозиди и терпени (етерично масло). 

Също така съдържа някои витамини от група В, като фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, пантотенова/никотинова киселина и пиридоксин.

През 1961 г. коренът от левзея е официално категоризиран като естествено средство за преодоляване на умората, съкращаване на времето за възстановяване след заболяване и подобряване на умствената и физическата продуктивност от съветската фармакопея.

Какви са ползите от приема на Левзея?

Импотентността, която е много сериозен и често срещан проблем в наши дни и основно се използват стероиди за лечение, но сега интересният факт е, че коренът от марал (левзе я) се е превърнал в много ефективно и полезно лекарство при лечението на еректилна дисфункция, тъй като те нямат никакви странични ефекти.

Хората, които страдат от тревожна депресия, са друга група хора, които се възползват от полезните вещества на левзеята.

Публикувано проучване установява, че коренът на марал е ефективен при лечението на рак на гърдата. Корените от марал също помагат на хората да се възстановят от зависимостта от алкохола. Хората, които са пристрастени към алкохола, могат да се окажат в различна позиция след употребата на корени от марал. Този корен намалява алкохолната зависимост при хората.

Ето и още някои от ползите на Левзея:

Помага за издръжливост, сила и възстановяване

Екдистероидните съставки (особено на 20E) открити в корена на марал показват, че увеличават силата, издръжливостта и насърчават мускулния растеж на спортистите. 

В клинични пътеки, бегачи на писта, които са приемали екдистен (открит в корена на марал) перорално в продължение на 20 дни са увеличили мускулната маса и са намалили съдържанието на мазнини в сравнение с контролите. 

При животински модели коренът на марал може да увеличи растежа на тъканта. Съшо така може да помогне за капацитета за упражнения. 

Спортисти, които са приемали маралов корен в продължение на 20 дни, имат повишаване на работоспособността (10-15%) и рехабилитация при интензивна физическа активност. 

При животински модели, мишки, хранени със смес от корен от марал, витамин С и пчелен прашец, имат увеличение на работоспособността (56%) след тренировка на бягаща пътека или плуване.

Защитава мозъка

Коренът от левзея може да защити определени части на мозъка от ексцитотоксичност. Например, екдистероните в корена на марал могат да намалят индуцираната от глутамат екситотоксичност в хипокампуса. Също да помогне за защита на мозъка по време на инсулт. Помага и при предотвратяването деструктивните промени и намалява плътността на синапсите в мозъчната кора след инсулт. 

Може да помогне на хора с диабет и метаболитен синдром

Левзея

Има някои изследвания, че левзеята може да бъде от полза за хора със затлъстяване и диабет. Проучване, публикувано в през 2012 г., посочва, че плъхове, на които е дадена диета с високо съдържание на мазнини, съдържаща този адаптоген са имали повишен глюкозен толеранс.

Това означава, че те са имали по-малко колебания в нивата на кръвната си захар. Също така, плъховете са имали намалени нива на триацилглицерол – повишенията на които са свързани с метаболитен синдром.

Проучването показа, че чрез понижаване на триацилглицеролите и подобряване на глюкозния толеранс левзеята може да помогне на диабетиците да постигнат по-добър контрол на глюкозата.

Изследването също така показа подобрена загуба на тегло при хора с метаболитен синдром. Необходими са обаче повече изследвания, за да се установи дали ефектите от тази адаптогенна билка, наблюдавани при проучвания върху животни, могат да се видят при хора.

Поддържа съдовата система

Коренът от марал може да помогне при съдови заболявания като атеросклероза и инфаркти. При проучвания върху животни с хипертония Rhaponticum може да понижи нивата на високо кръвно налягане. Билката може да помогне и при аритмии. 

Това са някои от основаните на доказателства на ползи за здравето от левзеята. Адаптогенната билка може също така да подобри заздравяването на рани, да подобри жлъчната система, да намали умората, да подобри имунитета и др.

Подобряване на паметта и умствената яснота

Левзея

препоръчваме ви:

Бързо, лесно, вкусно – Топ 7 лесни рецепти за вечеря

Винаги, когато има изобилие от кортизол, хипокампусът се претоварва и навлиза във фаза на загуба или дегенерация. Хипокампусът е частта от мозъка, където се съхранява и обработва паметта.

Що се отнася до умствената яснота, нефокусирането върху стреса определено ще ви държи внимателни към текущото ви преследване – независимо какво може да бъде то. Приемът на левзея ​​предпазва от ефектите на кортизола, главоболие и болки, които влияят на умствената яснота.

Много съвременни билкари използват корен от левзея за поддържане на устойчивостта, физическата и психическа издръжливост.

Доказано следните традиционни ползи от билката:

 • Насърчаване на издръжливостта
 • Подкрепете чистата мускулна маса
 • Увеличете здравословните нива на кислород в мускулите преди, по време на тренировка
 • Подпомага здравословния отговор на тялото на физически стрес – който се контролира от надбъбречните жлези

Съвременните изследователи са открили, че терапевтичните дози левзея имат потенциала да:

 • Увеличат протеиновия синтез
 • Намалят мастната тъкан и изградят мускулна маса
 • Увеличете издръжливостта, издръжливостта и производителността на работа
 • Подобрете паметта, ученето и психичното здраве
 • Повишава на активността на имунитета
 • Поддържа по-ниски телесни мазнини и холестерол
 • Увеличава чистата мускулатура
 • Защитава от ефектите на стероидите
 • Стабилизира на клетъчните мембрани
 • Намалява апетита за алкохол и др
 • Подобрява сексуалната активност – подобрява качеството и количеството на спермата

Струва си да се спомене, че левзеята също помага при лечение на ушни инфекции, астма, бронхит и дори състояния като лупус и артрит като понижава имуноглобулините в тялото.

Прием на левзея

Левзея

Подходящата доза маралов корен зависи от няколко фактора като възрастта на потребителя, здравето и няколко други условия. Имайте предвид, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и дозите могат да бъдат важни.

Уверете се, че следвате съответните указания върху етикетите на продуктите и се консултирайте с вашия фармацевт или лекар или друг медицински специалист, преди да използвате.

Коренът от марал може да се приема под формата на капсула, тинктура, прах или изсушен цял корен. Всички тези форми могат лесно да бъдат закупени онлайн и в магазините за здравословни храни.

Според проучване от 1999 г., публикувано в Москва 0,5 mg на килограм телесно тегло е оптимално особено, ако търсите подобрени спортни постижения.

Какъв е вкусът на корена от марал?

Вкусът на коренът от левзея (марал) има някои фини горчиви и сладки нотки, но като цяло не е натрапчив, така че ще можете да смесвате екстракта на прах във всякакви неща; независимо дали искате да го добавите като допълнителна съставка в протеинов шейк, сутрешно смути или дори във вашето кафе или чай.

Има ли Левзеята странични ефекти?

Левзея

Коренът от левзея очевидно е пълен с ползи, но приемането му носи определени рискове. По-конкретно, ако приемате лекарства или добавки, които имат разреждащ кръвта ефект, може да се наложи да преразгледате приема на маралов корен от съображения за безопасност.

Имайте предвид, че някои диети също така намаляват вискозитета на кръвта. Приемът на определени билки и подправки (като кайен, джинджифил, куркума и мента), както и яденето на мазна риба (като бял тон, херинга и сьомга) може да разреди кръвта ви.

Ако това не изглежда сериозно, имайте предвид, че твърде рядката кръв може да доведе до проблеми със заздравяването (раните няма да се затворят правилно и е по-вероятно да се появят синини).

Повръщане и уриниране на кръв също са възможни в тежки случаи. Коренът от марал може да забави съсирването на кръвта. Приемането на корен от марал заедно с лекарства, които също забавят съсирването, може да увеличи шансовете за синини и кървене.

Някои лекарства, които забавят съсирването на кръвта, включват аспирин, клопидогрел, далтепарин, еноксапарин, хепарин, индометацин, тиклопидин, варфарин и други.

Ако не приемате други лекарства за разреждане на кръвта. Но скоро ви предстои операция е най-добре да се въздържате от добавки с корен от марал. И ако го приемате от доста време, ще трябва да уведомите Вашия лекар. За да избегнете нежелани изненади по време на операция.

Не бива да подценявате и рисковете от алергии, затова е необходимо в началото да приемате минимално количество. И накрая, поради антидепресивните и имуностимулиращите ефекти на тревистото растение. Mоже би е идеално да не го приемате с лекарства, които служат за същата цел.

В кои витамини и добавки можем да срещнем съдържание на левзея?

Левзея

Екстракт от левзея може да срещнете на етикетите на множество билкови или комбинирани добавки против умора. Във формули за борба със стреса. Също така можете да намерите съдържание от левзея в подобряващи възстановяването след тренировка и в ергогенични билкови добавки за стимулиране на растежа.

препоръчваме ви:

Най-добрите коледни филми

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни