Чай против стрес | Как да го неутрализираме?

Чай против стрес, настинка и безсъние. От хилядолетия хората използват билкови чайове, не само за да се насладят на топлата напитка, а и да подобрят здравето си. Освен това билките и чайовете могат да помогнат за намаляване на стреса, тревожността и дори за по-добър сън.

Проучванията потвърждават, че някои билки могат да окажат силно въздействие върху нивата на стрес и в резултат на това върху психическото и физическото ни здраве.

Чай против стрес | Как ни помага?

Билковите чайове съдържат множество видове естествени противовъзпалителни съединения, които могат да бъдат от полза за човешкия организъм, като например:

  • антиоксиданти, които предпазват организма от стрес;
  • антивирусни и антибактериални съединения;
  • билки, които намаляват възпалението;
  • билки, които намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци и високо кръвно налягане.

Пиенето на чаша билков чай всеки ден може да ви помогне да защитите здравето си в дългосрочен план и да намалите нивата на стрес. Изследване от 2014 год. показва, че някои чайове, като например този от билката Маточина, могат да понижат нивата на кортизола, хормона на стреса, в организма.

чай против стрес

 

Прочетете още: Как да съхраним различни хранителни продукти за по-дълго време?

 

Друго проучване от 2018 г. показва, че дори само вдишването на аромата на чай – по-специално на черен чай – може да помогне за понижаване на нивата на тревожност и да доведе до по-спокойно настроение.

Ние от “Всички теми” ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар, преди да включите каквито и да било билки, чайове или билкови добавки към диетата си. Някои чайове могат да повлияят на здравословното състояние или лекарствата ви, ако се приемат в големи количества.

4 билки | Чай против стрес

За да ви улесним, направихме проучване на различни видове билки и техните свойства. Специално за вас подготвихме следната селекция:

Маточина

От хиляди години хората използват билката маточина за намаляване на стреса. Маточината се предлага както под формата на чай, така и като билкова хранителна добавка под формата на капсули. Според неофициални данни и научни изследвания маточината може да помогне за релаксация. Тя може да подобри настроението и да облекчи симптомите на стрес.

Чай против стрес |

Чай против стрес от лайка

Днес много хора свързват чая от лайка с добрия сън през нощта и с неутрализирането на стеса. Въпреки това тази билка традиционно се използва за лечение на стомашни и чревни проблеми. Лечението се прилага и при газове, стомашно разстройство, възпаление на стомаха и разхлабени изпражнения, свързани с безпокойство.

Стресът и тревожността могат да влошат симптомите при хората със синдром на раздразненото дебело черво. Някои изследвания сочат, че релаксиращият ефект на лайката,както и инхалациите с лайка може да облекчи хората с този синдром.

Чай от лавандула

Чаят от тази лечебна билка е познат още като най-добрата топла напитка, която спомага за неутрализиране на депресията. Той бори стрес и тревожност, тя може да се отрази благоприятно на храносмилането и психичното ви здраве.

Екстрактът от лавандула под формата на етерично масло отдавна се използва в ароматерапията за насърчаване на релаксацията. Изследванията показват, че пиенето му може да има ползи и за психичното здраве.

Проучване от 2020 г. проведено сред 60 възрастни хора, установява, че пиенето на чай от лавандула сутрин и вечер намалява показателите за тревожност и депресия при участниците.

Чай против стрес |

Чай против стрес от мента

Чаят от мента се приготвя от изсушените листа на билката. Изследвания от 2009 г. показват, че ментата може да помогне за успокояване на разстроен стомах, облекчаване на запек, укрепване на имунната система, повишаване на концентрацията и намаляване и неутрализиране на стреса.

Допълнителни изследвания показват, че дори миризмата на мента може да помогне за намаляване на тревожността и безспокойството. Проучване от 2019 г. върху 80 пациенти със сърдечни заболявания установи, че ароматерапията с етерично масло от мента помага за намаляване на болката и тревожността при тези, които получават интравенозна терапия.

Вместо заключение

Не забравяйте да спазвате инструкциите за приготвяне и да проверявате срока на годност върху опаковката, за да извлечете максимална полза от тези чайове. Билките обикновено се смята за безопасен за повечето хора, но някои видове могат да предизвикат алергична реакция.

Преди да опитате даден чай или да го добавите към рутинната си програма, проучете възможните взаимодействия с лекарства или как може да повлияе на определени здравословни състояния.

 

Прочетете още: Какво да подаря на мама?

Прочетете повече: Как да поискаме повишение?

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни