Гербер – Подготовка на почвата, засаждане, поливане и предпазване от вредители

Гербер – цвете с толкова много ярки разцветки, че понякога могат да ви накарат да се чудите дали са истински. Родом от Южна Африка, цветето “Gerbera” е в семейство “Aster”, наред със слънчогледите (Asteraceae) – въпреки това герберовите маргаритки, които виждаме днес, са резултат от хибридни техники.

Герберите могат да бъдат чудесно допълнение към ландшафтното проектиране и да се използват за декорации. Използват се като красив детайл в градини, лехи и букети като отрязани цветя.

Прочетете също: Бегония – Засаждане, прекопаване, почва, поливане

Освен декоративната си употреба, герберът играе голяма роля и в традиционната медицина. Растението има противовъзпалителни свойства. По същия начин, това е чудесно лечение срещу бронхит, дихателни проблеми, настинки, храносмилателни проблеми, рани или драскотини.

Големите цветни глави на тези маргаритки имат подобни на лъчи венчелистчета около централния диск от малки зелени или черни цветя. Има четири различни класа гербери маргаритки: единично цвете, двойни цветя и цветя на паяк. Всеки клас очертава броя, позицията и вида на венчелистчетата. Листата на растението са лопатки или перести и често назъбени.

гербер, гербер в саксия, гербер цвете, гербер отглеждане, гербер пресаждане, гербер почва

Как да се отглежда гербер?

Герберът обича места, където може да получава много слънчева светлина. Въпреки това, растението не понася интензивна топлина. Ако гледате гербер на закрито, поставете вашето растение близо или пред прозорците на изток, юг или север.

Кога да засадим гербер, в каква почва и как се полива?

Засадете герберите през пролетта или началото на лятото, за да се установят и свикнат с мястото. Цветето ще се нуждае от плодородна и сравнително добре дренирана почва. В саксии герберите могат да се засаждат по всяко време от пролетта до края на лятото, тъй като растенията гербери с добър размер са доста широко достъпни за закупуване и могат да се използват за създаване на незабавен цвят. Герберовите маргаритки растат до 20-40 см височина и 30-40 см ширина. Растенията трябва да бъдат разположени на разстояние 40-50 см един от друг, в зависимост от сорта. Ключът към осигуряването на подходяща среда за отглеждане на гербер в стая е правилното осигуряване на температурата и осветлението. Зоните с пълно до частично слънце са най-добри за отглеждане и грижа за тези ценни растения.

гербер, гербер в саксия, гербер цвете, гербер отглеждане, гербер пресаждане, гербер почва

Най-добре е да поливате гербери в саксии отдолу, а не отгоре, тъй като по този начин се избягва преовлажняването на центъра на растението. Оставете съда в няколко сантиметра вода за около половин час, след което отстранете, за да може излишната вода да се отцеди.

Герберите, растящи в двора, се нуждаят от поливане в периоди на горещо време или суша. Не пръскайте с вода и не изливайте директно върху растението, вместо това насочете потока вода към почвата близо до корените.

Как да предпазим герберите от вредители?

Тези невероятно красиви и пъстри цветя са предразположени към гъбични заболявания и сива плесен, които могат да бъдат избегнати с правилните грижи и особено поливане, както е описано по-горе. Мъртвите листа или стъбла са потенциален източник на инфекция и тук отново избягването е най-добрият подход, като внимателно премахвате всички мъртви листа, стъбла и цветя. 

Охлюви от време на време хапят младите листа на герберите и се подслоняват под тях. Проверете около и под листата, като отстраните и изхвърлите вредителите. Ако станат обезпокоителни, обградете растенията с възпиращ продукт или екологична стръв.

Прочетете също: Кориандър – Полезни свойства на подправката

Брашнестата мана, короната и кореновото гниене могат да засегнат растенията, когато почвата им е непрекъснато влажна. За да избегнете подобни проблеми, оставете почвата да изсъхне между поливанията, но не оставяйте цветята неполени толкова дълго, че да изсъхнат и да се стреснат.

Пресаждане и подрязване

Ако вашите гербери се справят много добре с ръстежа, те ще се размножават и ще трябва да бъдат пресадени. Когато забележите, че на цветята им е тясно, спокойно можете да ги презасадите през всеки сезон.

гербер, гербер в саксия, гербер цвете, гербер отглеждане, гербер пресаждане, гербер почва

Подобно на много цветя, които цъфтят многократно, герберите се възползват значително от подрязването. Трябва да редовно да се поддържа растението през целия вегетационен период, което включва отрязване на всички мъртви или болни листа и избледняващи цъфтежи.бизнес консултации

А ако вашето любимо цвете е розата и искате да разберете как да отглеждате правилно катерлива роза или роза дамасцена в двора или в дома си, тогава прочетете нашата статия по темата.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни