Миризмата от кухненската мивка – как да я премахнем – съвети и домашни препарати

Повечето хора не обръщат много внимание на чистотата, която поддържат в мивките си, докато не се случи нещо неприятно. Много пъти това води до неприятни ситуации като миризлив или запушен канал.

Мивките, каналите за душ и кухненските канали трябва да бъдат почиствани, за да не миришат. Ароматизираните свещи могат да покрият миризмите на дренажа, но трябва да се обърнете към източника, за да премахнете напълно неприятната миризма. 

Докато използвате кухненската мивка, черните клапи на канала ще натрупват храна. Шансовете тази част от мивката ви да не е била почиствана от известно време са големи. Това може да причини неприятната миризма и натрупването на бактерии.

Външната част на мивката ви също може да събира остатъци от храна с течение на времето. Всички съдове, които миете, или храна, която изхвърляте в канализацията, може да допринесе за силната неприятна миризма.

Извършването на периодично почистване и освежаване може да поддържа свежа миризма в цялата ви кухня. Най-често срещаният и ефективен метод за поддържане на чиста кухненска мивка и канализация е изхвърлянето на една супена лъжица сода за хляб в канализацията веднъж седмично.

Спирането на миризмите от канализацията не трябва да е трудно и в много случаи простото решение ще реши проблема. Ето пет начина, по които можете да отстраните проблем с миризмите на канализацията.

1.Оцет в кухненската мивка

Изсипете малко количество оцет в отвора. Оставете го да престои 30 минути, след това изплакнете с гореща вода.

2.Сода и оцет

Изсипете половин чаша сода за хляб в отвора. След като изсипете содата добавете и 1 чаша оцет в отвора. Оставете разтвора да се пени и да престои няколко часа. След е необходимо да изсипете малко вряла вода в отвора, за да промиете всичко.

3.Оцет и лимонови кубчета лед

Замразете резенчетата лимон в оцет и след това ги натрошете в отвора на канала.

кухненската мивка

Нарежете лимона на малки (с размер на четвърт) филийки и ги поставете в чаши за мъфини, изсипете оцет в чашите, оставете кубчетата да стегнат във фризера за една нощ, извадете кубчетата от тавата и пуснете няколко надолу в канала на мивката. Пуснете ниска струя вода за няколко минути.

4.Сол и гореща вода

кухненската мивка

Добавете 2 чаши сол към 2 литра вряща вода и разбъркайте, докато се разтвори. След това изсипете врящата солена вода в канализацията. Това ще разтвори и отмие мазните остатъци, помагайки за премахването на миризмите от кухненска мивка.

5.Гореща вода, етерично масло и сода за приятна миризма в кухненската мивка

Ако след справяне с ужасната миризма всичко, което искате, е да помиришете нещо наистина, наистина страхотно, тогава сложете няколко капки от любимото си етерично масло в канализацията след почистване със сода за хляб.

Можете да пуснете около половин чаша сода за хляб, след което да капнете няколко капки етерични масла – евкалипт, чаено дърво или мента. Оставете да престои около час или една нощ, след което изплакнете с гореща вода.

Как да предотвратим натрупването на неприятна миризма в бъдещето?

Никога не изливайте мазнина в канализацията. След като сте измили всияки съдове, пуснете гореща вода за няколко минути, за да сте сигурни, че всички остатъци от храна се отмиват.

Веднъж седмично слагайте малко течност за миене на съдове в отвора на канала и пускайте гореща вода за известно време.

Ако мивката ви все още мирише, след като опитате тези техники, проблемът вероятно не е изгнила храна.

Ако усетите миризма на канализация, може да има запушени канализационни канали. Запушените канали, особено в множество зони на вашия дом, също са причина за безпокойство. Обадете се на специалист по ВиК услуги, за да проучи проблема.

Прочетете също: Какво означава Слънцето в астрологията?

Избягвайте да употребявате белина за почистването на кухненската мивка

Не изливайте белина в канализацията, ако имате септична система. Белината  унищожава патогените, използвани за премахване на отпадъците в септичната система. Това може да доведе до значителни щети на вашата септична яма и тръби.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни