Топ 5: коя е най-високата сграда в света

В модерната история на архитектурата многократно различни сгради на нашата планета са носили титлата “Най-високата сграда в света”. Към днешна дата рекордьор е небостъргачът “Burj Khalifa” със своите 828 метра, който е открит през 2010 година в Дубай. Разгледайте с нас, от “Всички теми“, в тази статия.

Как започва всичко: Спорът за титлата “Най-високата сграда в света”

Съперничеството за тази титла започва още в началото на ХХ век. Тогава “Bank of Manhattan Building” и “Chrysler Building” влизат в “ожесточен спор” дали в състезанието трябва да се включват и антените на покрива. Причината за това е, че сградата на банката се извисява на 282.5 метра, където се намира и последният етаж. В същото време небостъргачът на автомобилния производител достига височина от 318.9 метра, но благодарение на антените си. Всъщност най-високата обитаема точка в сградата е доста по-ниско от въпросните 282.5 метра на “Bank of Manhattan Building”. 

Въпросният спор приключва едва през 1996 година. До този момент за най-висока точка на дадена сграда се е взимал най-високият архитектурен елемент. От 1996 година сградите са разделени в три категории:

  • Височина от земята, до най-високата точка на сградата
  • Височина от земята до последния обитаем етаж на сградата
  • Височина от земята до структурния/архитектурния връх
най-високата сграда в света

Двама се карат, третият печели

Така или иначе спорът между “Bank of Manhattan Building” и “Chrysler Building” бързо е решен и то с познатата у нас поговорка “двама се карат, третият печели”. През 1930 година в Ню Йорк стартира изграждането на “Empire State Building”. В рамките само на 14 месеца в центъра на “Голямата Ябълка” е издигнат новият притежател на титлата “Най-висока сграда в света” със своите 102 етажа и обща височина от 381 метра. Интересното е, че небостъргачът остава на първо място в продължение на цели 39 години, което е и най-дълго задържалата се сграда с този статут. През 1970 година е открит първият Световен Търговски Център, който се издига на 417 метра.

Кои са топ пет най-високи сгради в света?

След 1970 година все по-често на хоризонта се появяват нови лидери в класацията за “най-високата сграда в света”. След 1930 година общо 57 сгради са се извисили над заложения стандарт от “Empire State Building” – 381 метра.

Прочетете още: Топ 10: Интересни факти за София

1. Най-високата сграда в света – Burj Khalifa – 828 м.

С невероятните си 828 метра, Burj Khalifa е най-високата сграда в света. Тя се намира в Дубай, Обединени Арабски Емирства. Интересното е, че тя е над два пъти по-висока от “Empire State Building”. 

Колосалната кула е с внушителните 163 етажа, на които може да се открият различни ресторанти, апартаменти, офиси. Сградата разполага и с асансьор до последния етаж за достатъчно смелите, които искат да погледнат от върха на света. 

Строежът на сградата стартира през 2004 година и приключва с откриването ѝ на 04 януари 2010 година. Общата цена на строежа възлиза на 1,5 милиарда долара.

най-високата сграда в света

2. Merdeka 118 в Малайзия

Втората най-висока сграда в света и първа в югоизточна Азия е Merdeka 118. Върхът ѝ е на точно 678.9 метра от земята, от където се открива чудесна гледка към целия Куала Лумпур. Името “Merdeka” означава “Денят на независимостта” на малайзийски. Самата сграда разполага със 118 етажа, като строежът започва през юли 2014 година и е завършен през ноември 2023 година. Откриването се очаква да бъде през третото или четвъртото тримесечие на 2024 година. Стойността на проекта е около 1 милиард долара.

най-високата сграда в света

3. Shanghai Tower 

Ситуирана в Шанхай, Китай, тази сграда е трета в класацията за най-високата сграда в света. Завършена е през 2015 година и е с височина от 632 метра, като цената на небостъргача е около 2 милиарда долара. Интересното е, че от началото на строежа до откриването му минават около 20 година, но все пак проектът успешно е завършен. 

най-високата сграда в света

4. Abraj Al-Bait Clock Tower

Намираща се в сърцето на Мека, Саудитска Арабия, сградата “Abraj Al-Bait Clock Tower” се извисява на 601 метра височина. За времето от 2002 до 2012 година са построени 120 етажа обитаема площ, като цената на проекта е 15 милиарда долара. 

най-високата сграда в света

Вижте също: Инвестиране в недвижими имоти по време на криза

5. Ping An International Finance Centre 

Най-ниската сграда в тази класация се намира в Шенжен, Китай. Ping An International Finance Centre е втората най-висока сграда в азиатската държава след Shanghai Tower. Строежът стартира през 2009 година и звършва през 2017 година. Небостъргачът е със 115 етажа, като има и 5 подземни етажа, а стойността ѝ е 1,5 милиарда долара.

Очаква се много скоро рекордът за най-висока сграда в света да бъде подобрен. Архитектурата на планетата ни се развива с бързи темпове и е въпрос на време “Burj Khalifa” да бъде свалена от върха. Самото доказателство за това се казва Sky Mile Tower. Сградата е в плановете на Токио, Япония за модернизирането на града и преминаването му към един по-модерен свят. Sky Mile Tower е планувана да бъде завършена през 2045 година и да е с височина от 1 700 метра, което може би е нещо немислимо в наши дни.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни