Топ 10: Интересни факти за София

Столицата на България – София има древно минало и динамично настояще. Развиващият се град е осеян с исторически забележителности и привлекателни околности. Съществуват много интересни факти за София – един истински древен град. Днес ние от “Всички теми” ще ви разкрием десет от тях и ще ви покажем, че има какво да научите. 

 

КЛИМАТ 

Малко хора в страната знаят за това, че София е с различен климат от всеки друг град в китната ни България. Това е така, защото София е близо до планина, същевременно е разположена и в Софийското поле, което я прави напълно различна по климат. Когато на морето жегата ни идва в повече, в София може да се насладим на прохладно и приятно лятно време!

 

Прочетете също: Тайната на успешния брак след появата на децата

 

интересни факти за софия – НАСЕЛЕНИЕТО 

Интересен факт е, че населението в София е смесено. Има не само българи, но и много чужденци. Факт е и това, че статистики показват, че броят на кореняк-софиянците и броят на “пришълците” е почти еднакъв. Защото както знаем, много хора избират големия град (в случая столицата ни) като място за живеене, даващо много възможности за развитие и добър начин на живот.кокосово или какаово масло за тен

 

АКЦЕНТът

Безспорно акцентът на софиянци е много интересен за живущите в другите части на страната. Всички знаем, че шопският акцент е нещо много интригуващо. Дори, ако си позволим да седнем и да поговорим със софиянец, би ни научил на много неща относно „техния език“. 

 

БОРИСОВАТА ГРАДИНА 

Борисовата градина е обявена за резерват на градинско-парковото  изкуство от национално значение през 1988 г. и е най-големият парк на територията на град София. По времето на тоталитарния режим името е сменено на Парк на свободата. След демократизирането на страната паркът отново е наименуван на цар Борис III. Красива и подходяща за разходки, Борисовата градина и нейната история са нещо интересно за нашата столица! 

Борисовата градина – “Белите дробове” на Центъра на София

 

КАТЕДРАЛНИЯТ ХРАМ-ПАМЕТНИК 

Катедралният храм-паметник „Св. Александър Невски“ е централната патриаршеска катедрала на автокефалната Българска православна църква. Той е завършен през 1912 г. Олтарът и патриаршеският трон са изработени от многоцветен италиански мрамор. Забележителен е площадът около храма, където се намира Паметникът на незнайния войн. Интересен факт е, че този храм-паметник остава на почетно място сред софиянци и гости на столицата ни, които всяка година по празници го посещават и до днес. 

Храм-паметник “Св. Ал. Невски” е един от символите на столицата ни

 

интересни факти за софия – НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОМИШЛЕН ЦЕНТЪР 

Фактите говорят, че столицата ни е най-големият промишлен център на страната. Градът е устроен по такъв начин, че е удобен за развитието на почти Всички бизнеси. В нея са съсредоточени 1/6 от производството, 1/8 от населението, голяма част от политическия и културния елит и държавният капитал. Тук работят над 200 промишлени предприятия в областта на металургията, машиностроенето, металообработването, химическата и каучуковата промишленост и много други. 

 

ВИТОША 

Витоша е емблематична за българския туризъм и се намира в близост до София. Столичани търсят отдих и почивка из красивите кътчета на тази планина и това е безспорен факт! Изкачването на най-високия връх във Витоша – Черни връх става през далечната 1895г. и е инициатива на Алеко Константинов. 

интересни факти за софия
От върховете на Витоша се разкриват чудесни гледки към София

 

Интересни факти за софия – ИСТОРИЯта 

Историята на София започва преди седем хиляди години. Градът е едно от най-старите човешки селища в Европа, а неговите многобройни исторически и архитектурни паметници съхраняват мъдрости от един вековен културен опит. Всеки, докоснал се до историята на София, би казал, че тя се нарежда сред една от най-интересните, които си струва да знаем.

 

Интересни факти за софия – МИНЕРАЛНИте ИЗВОРИ 

Едно от изключителните природни богатства на нашата столица са нейните минерални води. Водата буквално извира изпод краката на софиянци във вид на естествени термални извори, каквито има в Железница, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Овча купел, както и в самия център на града. 

 

Прочетете също: Красиви, но малко познати кътчета в България

 

ПЪРВА ИЗГРАДЕНА ГРАДСКА ГРАДИНА 

Първата изградена градска градинка е тази пред Народния театър „Иван Вазов“, а днешното ѝ име е Градска градина. Красива и събираща млади и стари, градската градина е повече от прекрасно място за разходки и споделени мигове! 

интересни факти за софия

Надяваме се, че сме ви заинтригували с десет от най-интересните факти за нашата столица – наистина прекрасната София! 

Все по-често се случва да се срещаме и запознаваме с хора, на които повече не им се живее в големия град. Те търсят “спасение” в някое малко селце, където спокойствието и тишината са на почит. За това ви предлагаме нашата статия, в която разглеждаме предимствата и недостатъците на това да живееш извън големия град. Ще я намерите на този линк.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни